Desetiletý Rom terorizoval sever. Návrh: Takové rodiče zavírat

13.09.2011 4:51

Ve Šluknovském výběžku není rostoucí kriminalita jen záležitostí dospělých nebo mladistvých, ale i dětí. V největším městě oblasti, Varnsdorfu, byl postrachem obyvatel dětský gang, kterému šéfoval teprve desetiletý hoch, přezdívaný „terorista“. Starostové měst a obcí v regionu se shodují, že je nutné diskutovat o snížení hranice trestní odpovědnosti a také zavedení institutu odpovědnosti rodičů za trestné činy spáchané jejich dětmi.

Desetiletý Rom terorizoval sever. Návrh: Takové rodiče zavírat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Násilí ve Varnsdorfu

I o desetiletém dítěti se mluvilo před několika dny na jednání představitelů samospráv měst a obcí Šluknovského výběžku, ministerstva vnitra a Svazu měst a obcí, které se uskutečnilo v Rumburku. A to tehdy, když se otevřelo téma snížení hranice trestní odpovědnosti. Ve Varnsdorfu totiž donedávna řádil dětský gang, který vedl teprve desetiletý hoch, jenž si nechal říkat „terorista".

„Byl opravdu agresivní. Právě včera ho odvezla matka do pasťáku. Je nezvladatelný, omezený a nemá vůbec žádné zábrany," potvrzuje pro ParlamentníListy.cz první místostarosta Varnsdorfu Karel Dubský, že nejde o fámu, ale že šéfovi povedené party bylo opravdu tak málo roků. I když vzhledem k jeho fyzické vyspělosti mu prý každý hádal víc.

Sledujeme téma Šluknovsko
Klaus vyzval k razanci na severu. Rath: Ať vyrazí v tanku s Hájkem
Ekonomka Šichtařová: Svádět Šluknovsko na lichváře je alibismus

Čunek se hlásí k požadavku na odpovědnost rodičů

„Měl v gangu dalších pět dětí, vybíral si k sobě méně fyzicky zdatné, i když třeba i starší než je sám. Nechal si od nich říkat ´teroristo´. Soustřeďovali se na krádeže v obchodech, ale přepadávali i děti při cestě ze školy," popisuje Dubský, k čemu vedl teprve desetiletý hoch ze sociálně vyloučené komunity ostatní členy party. I proto se při jednání v Rumburku objevil návrh na zavedení institutu odpovědnosti rodičů za trestné činy spáchané jejich dětmi.

SLEDUJEME téma Romové

„Hlásím se k požadavku na odpovědnost rodičů, ale ta nemusí být vždy trestní," přiznává pro ParlamentníListy.cz senátor Jiří Čunek, který už v minulosti předložil koncepci přístupu státu k řešení problémů deprimovaných částí měst obývaných převážně občany romského etnika. Ale jeho kategorizace lidí žijících v sociálním vyloučení se stala terčem veřejné kritiky.

Poslat na Šluknovsko čtyři sta těžkooděnců nic neřeší

„V tom mém podání existuje pro rodiče úplná odpovědnost hmotná, když dítě něco zničí nebo ukradne. Už tím se hodně vyřeší. Ale šel bych i přes odpovědnost za výchovu dítěte, zavedl bych v některých případech trestní odpovědnost. Poslat na Šluknovsko čtyři sta těžkooděnců nic neřeší, z toho je vidět, že vláda nemá žádné řešení. Já ano, i když je dlouhodobé," odkazuje bývalý vsetínský starosta na zpracovaný materiál, podle něhož by se dal léta odsouvaný problém konečně řešit.

Podobného názoru je i místostarosta problémového Varnsdorfu. „Rodiče by měli nést důsledky své výchovy až do osmnácti let věku dítěte, navíc když u nich většinou v tom věku i bydlí. Zavedení trestní odpovědnosti rodičů za činy jejich dětí by je mělo přinutit, aby na výchovu víc dbali. Když jejich dítě něco provede, tak by se z toho měli zodpovídat," požaduje Dubský.

Nelze stíhat někoho za to, co spáchal někdo jiný, tvrdí advokátka

Podle advokátky Kláry Slámové je požadavek na trestní odpovědnost rodičů za trestné činy spáchané jejich dětmi vyložený úlet a naprostý nesmysl. „Něco jiného by bylo, kdyby rodič poslal dítě pod patnáct let, aby udělalo něco, co by jinak bylo trestním činem. Využil by ho tedy jako živý nástroj, ale tak trestně postižitelný je už teď," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Slámová.

Advokátka považuje nápad, který zazněl na jednání starostů v Rumburku za absolutně nerealizovatelný. „Tohle je scestná myšlenka. To bylo od nich populistické. Navíc nelze stíhat někoho za to, co spáchal někdo jiný," upozorňuje Slámová s dodatkem, že něco jiného je odpovědnost za škodu.

Názory na hranici trestní odpovědnosti kolísají od 13 po nynějších 15 let

Shoda nepanuje ani v pohledu na snížení hranice trestní odpovědnosti. „Já bych ji snížil na čtrnáct let. V patnácti už jsou někteří hodně agilní, přepadávají lidi, v té době vycházejí z devítky, pokud ji někteří vůbec absolvují. Rozhodují se, co budou dělat dál, tak by měli být i schopni posoudit, co si mohou dovolit a co už je trestné," domnívá se první místostarosta Varnsdorfu Dubský.

„Debata o snížení hranice trestní odpovědnosti je na místě. Já bych doporučila třináct let, ale tam, kde jde o ochranu dítěte, bych ponechala patnáct let," jde ještě o rok dále advokátka Slámová. Ani s jedním z nich nesouhlasí Jiří Čunek. „Věkovou hranici pro trestní odpovědnost bych ponechal na patnácti letech," nechal by senátor břímě odpovědnosti do tohoto věku na rodičích dítěte.

Přísnější režim výkupu kovů i Centrální rejstřík přestupků

Zástupci měst a obcí se po jednání v Rumburku obrátili na vládu, zákonodárce i policii se svým „Desaterem Šluknovského výběžku". V něm mimo jiné zazněly požadavky na rychlé vydání prováděcí vyhlášky k Zákonu o odpadech, která by měla zpřísnit režim výkupu železa a barevných kovů a také zavedení Centrálního rejstříku přestupků.

Mělo by se také řešit nastavení hygienických norem, stanovujících počet m2 na jednu osobu v bytové jednotce, které zajistí důstojné bydlení všech občanů a zamezí jejich nekontrolovatelnému sestěhovávání. Starostové apelují na důslednější postižitelnost trestných činů a přestupků, protože rychlé vynesení trestu má výchovný a výstražný účinek na celou společnost.

Místostarostovi Varnsdorfu by se líbilo zavedení domovského práva

Podle prvního místostarosty Varnsdorfu jsou tato opatření mimo možnosti samospráv, ale je na poslancích, aby schválili účinnější zákony. „Pomohlo by zavedení domovského práva, jaké je třeba ve Švýcarsku. Aby město mohlo samo rozhodnout, kdo v něm bude bydlet. Nikdo to zatím nepředložil. Ostatní města si nechtějí pálit prsty, když u nich ten problém tak vyhrocený není," dodává pro ParlamentníListy.cz Dubský.

K věci:

Bitva o romskou ubytovnu. Policie ve Varnsdorfu nasadila vodní dělo 

Zásah ve Varnsdorfu byl adekvátní, myslí si Šimůnková 

Experti: Na asociály tvrďáky z armády. Jinak nepokoje zaplaví zemi 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…