Děťátko potřebuje rituály

22.02.2016 0:00

Po celodenním shonu se těšíte na to, až večer ulehnete a zalomíte to, ale váš mrňous si může křikem div ne plíce rozervat? Máme pro vás pět účinných rituálů, které vaše děťátko spolehlivě uspí.

Děťátko potřebuje rituály
Foto: dodavatel Tz
Popisek: batole

Zázračný dotek

Pravidelná, jemná masáž zádíček a hlavičky miminka podle studie miamské univerzity znatelně urychluje celý uspávací proces. Pro dosažení kýženého výsledku je potřeba provádět masáž každý večer, zhruba 15 minut před spaním. Jemné doteky miminko uklidní a ukolébají ke spánku. Kromě masáže hlavičky a zad funguje dobře i hlazení nožiček.

Více kojení

Kojení je pro zdraví a správný růst a vývoj dítěte nezbytné. Navíc sání z prsu a spočinutí na matčině hrudi má na dítě i utišující účinek. Proto, i když se dítě v noci probudí, je to právě kojení, které ho většinou spolehlivě uspí. Podle odborných zjištění nahrává rychlejšímu večernímu usínání do noty také větší počet kojení během dne. Častější kojení zabrání tomu, aby dítě přes den usnulo na čtyři a více hodin. Večer pak bude více unavené a bude spát delší dobu v kuse.

Aroma oleje

Vůní, které pomohou děťátku odebrat se do říše snů, existuje několik. V boji proti nespavosti doporučují aromaterapeuti heřmánek a levanduli, které jsou známé pro své tišící a harmonizující účinky. Aplikovat éterické oleje je jednoduché – stačí 1 až 2 kapky vtírat do oblasti spánkových laloků. Pokud máte aromalampu, přidejte do vody 4 až 6 kapek. Další možností, jak děťátku navodit pocit únavy, jsou aromakoupele. Do vany s teplou vodou nakapejte 5 až 7 kapek esenciálního oleje a přilijte trochu mléka. Kromě již zmiňovaných bylinek je vhodná také meduňka, mandarinka, růže nebo rozmarýn.

Uklidňující mlíčko

Teplé sytící mléko pohladí a naplní bříško a uklidní nervový systém, takže pak miminko rychleji a snadněji usne. Vyzkoušet můžete například mléčnou výživu Na dobrou noc od značky Humana s přidanými pohankovými obilovinami, která je vhodná již od šestého měsíce. Je to jediná ekologická výživa na trhu – mléko nepochází z krav, které byly krmeny GMO plodinami. Směs je navíc obohacena o důležité minerální látky jako je železo, vápník a jód, omega-3 mastné kyseliny a vlákninu.

Ideální podmínky

Vytvořením vhodných podmínek pro spaní podpoříte usínání dítěte. Mezi ty základní patří především zajištění přiměřené teploty v místnosti (18 až 20 °C), lehké, prodyšné oblečení, které nebude nikde škrtit (například košilka nebo dupačky z dobré bavlny) a kvalitní matrace. Zapomínat nesmíte ani na to, že do jednoho roku se nemá používat polštář a že nejideálnější spací poloha je na zádech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…