Děti a chřipka: Jak proti ní bojovat?

21.10.2014 14:50

Školy, školky a podzimní počasí – ideální kombinace pro častá nachlazení a chřipku. Dětský organizmus je navíc k nákazám náchylnější, a proto by rodiče měli pečlivě promyslet, jak zabránit nemocem a zbytečným absencím ve škole.

Děti a chřipka: Jak proti ní bojovat?
Foto: Shutter
Popisek: lékař

1)      Žádný stres – pro každé dítě je změna prostředí a nával povinností po prázdninách velmi stresující. Pokuste se proto dítěti co nejvíce ulehčit, mluvte s ním o jeho starostech a nechtějte hned na začátku přehnané výkony.

2)      Pravidelný režim – i ranní vstávání může být pro mnoho dětí problém.  Snažte se proto dodržovat režim jídla a spánku, uložit dítě opravdu včas, aby nevstávalo unavené. Důležité je také nastavit počet kroužků tak, aby dítě vše bavilo a bylo schopné je zvládnout.

3)      Správná strava – vitamíny, vitamíny a zase vitamíny, to je to, co dítěti dodá  dostatek energie a podpoří jeho obranyschopnost. Je potřeba denně do dětského jídelníčku zahrnout ovoce, zeleninu, mléčné výrobky a celozrnné pečivo. Díky tomu do těla dostaneme minerální látky zinek, selen a vitamíny A, C, E a B6.

4)      Pohyb na čerstvém vzduchu a otužování – ve škole má sice dítě pár hodin tělocviku, jinak je ale zavřené uvnitř. Je proto dobré mezi mimoškolní aktivity zařadit nějaký sport, brát dítě na procházky a případně postupně otužovat.

5)      Vhodné oblečení – ani otužilostí nemůžeme předejít tomu, aby nemohlo dojít k prochladnutí dítěte. Zejména chladná rána si žádají teplou obuv a další oblečení, aby dítě zbytečně nenastydlo.

6) Očkování proti chřipce – právě podzimní měsíce jsou nejvhodnější pro vakcínu proti chřipce. Jako prevence je ideální a většina zdravotních pojišťoven jej dokonce hradí.

        7) Nepřecházet nemoci – přecházení chřipky a nachlazení může vést k mnoha problémům, které poté mohou dítě provázek až do dospělosti.             Základem léčení horečky je dostatečné množství tekutin, ochlazování těla vlažnou vodou, časté větrání a léky proti teplotě s obsahem paracetamolu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…