Děti si hrají: Radek John svolal jednání, TOPka o něm neví

29.08.2011 10:51

Jednání špiček koalice ve formátu K9, které požadují vládní Věci veřejné (VV), se uskuteční v úterý. Na dotaz ČTK to dnes sdělil předseda VV Radek John. Tématem zřejmě budou změny v sociální oblasti, jejichž projednávání minulý týden přerušil sněmovní sociální výbor. Jenomže zástupci TOP 09 o jednání nic nevědí. Poslanec ODS Doktor své koaliční kolegy přirovnal k dětem hrajícím si na pískovišti.

Děti si hrají: Radek John svolal jednání, TOPka o něm neví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

John po víkendovém zasedání poslaneckého klubu strany oznámil, že VV si od schůzky K9 slibují "jednotný přístup koaličních partnerů a garanci pro druhou část jednání sociálního výboru".

SLEDUJEME TÉMATA Stravenky a Daňová reforma

Důvodem přerušení výboru bylo prý předložení řady pozměňovacích návrhů členům výboru ze strany ministerstva práce a sociálních věcí až na zasedání. Vážné nejasnosti podle VV nastaly například u takzvané sociální karty nebo u kompetencí ohledně jednotného výplatního místa. 
Klub se také usnesl na nutnosti řádného setkávání pracovní skupiny pro veřejné rozpočty.

"V neděli Věci veřejné tvrdily, že jednání musí být v pondělí. V pondělí pan John říká, že bude v úterý. Mě zatím nikdo na žádné takové jednání nepozval," řekl serveru iDNES.cz šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. "Hrám Věcí veřejných už myslím nerozumí ani ony samy, ani veřejnost," dodal Gazdík. Jestli se tedy jednání opravdu uskuteční, neví nikdo.

Topka s Véčky vrtí psem - puberťáci

„Nevím jak to nazvat," reagoval na vzájemné vzkazy Véček a TOP 09 ohledně jednání koaliční K9 poslanec občanských demokratů Michal Doktor. „Já mám svého premiéra a premiér je hlavou vlády. A to že si jiní členové vlády, tu TOP 09, tu Věci veřejné, snaží tvářit jako ten důležitější orgán vládního organizmu? Mojí přátelé mi říkají: Jako malé děti na pískovišti. Pubertální, nedospělé, neprofesionální," konstatoval poslanec.

Ten uvedl, že je spokojený s výkonem premiéra v těchto „hrách" koaličních partnerů. „Pro mě má jasné priority a cíle, rozlišuje nejdůležitější, důležité a nedůležité. Výkony jiných členů vlády nebudu komentovat," řekl Doktor ParlamentnímListům.cz.

Podle něj jsou výzvy Véček k jednání K9 či absence ministrů TOP 09 na jednáních vlády prefabrikované kauzy. „Je to ve stylu vrtěti psem. Oba aktéři vyrábí a prefabrikují kauzy, skrze něž chtějí být vidět a chtějí být vnímáni v médiích. Ale já se obávám, že obraz, který zanechávají, není ku prospěchu image jejich ani celé vlády," dodal Michal Doktor.

Svolám jednání, ale nechápu proč

Později pro média reagoval i premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas. Ten potvrdil, že žádost Věcí veřejných na jednání kvůli sociálním reformám obdržel a svolá v té souvislosti koaliční jednání, nicméně vyjádřil podiv nad postupem Véček.

„Vzhledem k tomu, že tuto agendu mohl a měl projednat sociální výbor, jehož předsedou je poslanec Věcí veřejných, budí postup jeho strany velké rozpaky. Na projednání ve zmíněném výboru byl takřka dvouměsíční prostor," konstatoval Nečas.

Dividendy, superhrubá mzda nebo stravenky 

Otazníky podle VV stále visí nad osvobozením dividend, zrušením superhrubé mzdy, zrušením daňové podpory ZTP/P či zrušením stravenek. Daňovou reformu ve vládě schválili ministři ODS a VV, za ministry TOP 09, kteří kvůli angažmá Ladislava Bátory na ministerstvu školství nepřišli, tam byli náměstci, ti hlasovat nemohou. Premiér Petr Nečas (ODS) po jednání kabinetu uvedl, že změny v daňové reformě bude možné ve sněmovně dělat jen tehdy, když budou dohodnuté v koalici. 

VV dále chtějí jednat o zdanění hazardu, které je součástí daňové reformy. Dalším z návrhů VV je změna v přerozdělení výběru spotřební daně z paliv tak, aby část peněz směřovala přímo do Státního fondu dopravní infrastruktury.

Čtěte více: 
Vláda bez ministrů z TOP 09: Daňová reforma má i tak zelenou
Kalousek má plán, jak na stravenky. Prý daňově diskriminují
Odložená daňová reforma. Problémy dělají VV. Bárta v ČT
Šéfa finanční správy bude jmenovat vláda na návrh ministra

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Ondřej Vaněk, joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…