Diag Human se cuká: Jednáte protiprávně, napadá stát. A podá prý novou žalobu

20.03.2013 16:54

Firmu Diag Human asi překvapilo, že se má kabinet zabývat postupem ministerstva zdravotnictví v exekučních řízeních probíhajících u zahraničních soudů. Ve svém tiskovém prohlášení proto právník Diagu Jan Kalvoda vládu informuje o tom, že stát si počíná protiprávně, když si za pomocí soudů nechá jmenovat všechny rozhodce do přezkumného rozhodčího senátu. „Je to v rozporu nejenom s českými, ale i evropskými právními normami,“ míní Kalvoda, který se navíc chystá podat žalobu na ministerstvo kultury kvůli poškození dobrého jména.

Diag Human se cuká: Jednáte protiprávně, napadá stát. A podá prý novou žalobu
Foto: Archiv
Popisek: Diag Human SE

O postupu ve sporu s firmou Diag Human SE, která se pře se státem o desetimiliardové odškodné za krach obchodu s krevní plazmou, bude ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dnes informovat vládu. Konkrétně předloží kabinetu dodatek k platné smlouvě s advokátní kanceláří Bělina and Partners a to na další právní služby v hodnotě dvaceti milionů korun. Informovala o tom v úterý ČTK a po ní i ParlamentníListy.cz.

V Rakousku, Francii, USA, Velké Británii, Švýcarsku a případně dalších zemích, na jejichž soudy by se Diag Human SE ještě mohl v budoucnu obrátit, budou podle dodatku smlouvy zastupovat Česko zahraniční právní kanceláře spolupracující právě s kanceláří Bělina and Partners.

Tato zpráva ale nejspíše vyvedla z míry právního zástupce Diag Human Jana Kalvodu. „Vládě je předkládáno tvrzení, že v příštích dnech bude soudem jmenován třetí rozhodce takzvaného přezkumného senátu,“ informuje dnes proto Kalvoda v prohlášení pro tisk a zřejmě také pro členy Nečasova kabinetu.

Podle Kalvody je totiž jmenování rozhodců soudem „protiprávní postup“. Je prý v rozporu nejenom s českými, ale i evropskými právními normami. „Jakékoliv ´rozhodnutí´takového nelegitimního spolku bude okamžitě soudně napadeno. Zejména ale nebude mít sebemenší vliv na pokračování exekučních řízení v zahraničí,“ upozorňuje Kalvoda.

Podle něj totiž již padesát let při výkonu cizích rozhodčích nálezů vůbec nezáleží na tom, jak si jakýkoliv stát u „svých soudů“ či rozhodců poradí.

Podjatá skupinka státem vybraných funkcionářů?

„Konečné rozhodnutí o vykonatelnosti už pátého rozhodčího nálezu ve prospěch Diag Human v tomto sporu tedy vynese nezávislý zahraniční soud, a ne otevřeně podjatá skupinka státem vybraných funkcionářů,“ zmiňuje také Kalvoda, přičemž zdůrazňuje, že exekuční řízení pokračují ve všech podaných jurisdikcích, takže žádné z řízení neskončilo, jak se snaží prý tvrdit ministerstvo zdravotnictví. Naopak podle jeho tvrzení bylo v minulých dnech zahájeno exekuční řízení ve Spojených státech znovu.

Slova Kalvody ale poněkud hnula žlučí zástupcům zmíněného ministerstva. „Připomínáme, že exekuční řízení vyvolané firmou Diag Human na základě nepravdivého tvrzení, že rozhodčí nález z roku 2008 je pravomocný a vykonatelný, již v některých státech pravomocně skončilo či bylo zastaveno. Tiskové prohlášení firmy Diag Human se tudíž nezakládá na pravdě,“ argumentují úředníci ministerstva na webové stránce.

Podle nich je Kalvodovo tiskové prohlášení nejen nepravdivé, ale snaží se napadnout jak důsledné kroky, které v kauze činí zástupci státu, tak samotnou nezávislost soudní moci. „Je s podivem, že do doby vydání nepravomocného rozhodčího nálezu, firma Diag Human nezávislost soudní moci nikdy nezpochybňovala,“ dodali zástupci resortu.

Na vládě, podle zdroje z ministerstva, nepůjde dnes prý o nic jiného, než o informaci k dodatku ke smlouvě právní kanceláře Bělina and Partners, což je běžná záležitost.

„Ono to všechno může navozovat dojem, že ministerstvo se zpovídá vládě o stavu k Diag Human, ovšem tak to není. My jen předkládáme na základě usnesení každou poradenskou smlouvu nad jeden milion korun. Nečekáme, že se ministři o té kauze budou hádat, nebo že budou debatovat o tom, zda pokračovat ve sporu s Diag Human. Je to jen formální věc,“ sdělili ParlamentnímListům.cz zástupci ministerstva.

Právník ministerstva: Činíme jen legitimní kroky

„Ministerstvo zdravotnictví s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových činí v této kauze jen legitimní právní kroky. Snažíme se, aby rozhodčí senát, který firma Diag Human systematicky napadá, byl opět kompletní a mohl po letech ukončit tuto vlekoucí se kauzu,“ vysvětlil nedávno pro ParlamentníListy.cz k celému případu ředitel právního odboru ministerstva David Kotris.

Ze slov jiného zástupce resortu zdravotnictví pak vyplývá, že je podivné, když chce nyní Diag podat žalobu na ministerstvo kultury. "Společnost Diag Human také v příštích dnech podá žalobu na Ministerstvo kultury o poškození dobrého jména," informuje totiž kromě jiného Kalvoda.

Asi se stydí. Teď chtějí napravit svou reputaci

„Nám ale není jasné, proč chce žalovat právě ministerstvo kultury,“ sdělil ovšem úředník ParlamentnímListům.cz s tím, že firma chce asi ukázat „ramena“, když se nedávno podřekla, že vlastně lhala ohledně vlastníka Diagu. Kalvoda totiž před pár dny v rozhovoru pro webový portál peníze.cz přiznal, že někdejší obchodník s krevní plazmou Josef Šťáva je stále stoprocentním vlastníkem Diagu, o čemž nejenom ParlamentníListy.cz v minulosti spekulovaly.

V polovině roku 2011 totiž Diag Human zveřejnil, že firma byla prodána „mezinárodního konsorcia investorů“. ParlamentníListy.cz později zjistily, že jde vlastně o vymahačskou firmu Aram Global, jejíž spoluvlastník ovšem byl před více jak rokem v USA obviněn kvůli podvodům a spiknutí a následně na něj byla kvůli šetření uvalena vazba a to rozhodnutím okresního soudu v Manhattanu (New York).

„Byla uzavřena opční smlouva s jistou společností, ale ta byla nakonec zrušena,“ přiznal minulý týden Kalvoda a vysvětlil i to, proč byla zrušena: „Z důvodu nepřesných informací, které tato firma podala společnosti Diag Human o své věrohodnosti.“

„Diag si nyní chce asi novou tiskovou zprávou napravit reputaci,“ reagoval na to dnes zdroj z ministerstva.

Mluvčí netuší nic o žalobě

K žalobě na ministerstvo kultury pak dnes ČTK připomněla, že společnost vede s ČR dlouholetý spor o několikamiliardové odškodnění kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou a proto se obrátila se svým nárokem i na zahraniční soudy. Například vídeňský soud pak na čas zabavil tři česká umělecká díla.

„Firmě se ale nelíbí tvrzení, které ministerstvo prostřednictvím své mluvčí v této souvislosti uvedlo,“ podotkla ČTK a připomněla, že ministerstvo kultury kvůli předchozímu rakouskému verdiktu nepovolilo loni na podzim vývoz některých exponátů z výstavy Europa Jagellonica do Polska, neboť se obávalo, že by je mohl potkat stejný osud i přesto, že se firma zavázala žádný nárok vůči dílům nevznést.

Mluvčí resortu Markéta Ševčíková pak údajně měla uvést, že "podobný slib dala firma Diag Human i v případě exponátů ve vídeňském Belvederu, přesto je pak zabavila".

Podle Kalvody je však tato informace nepravdivá a implikuje ze strany Diag Human "podvodné a obmyslné jednání". Obrátil se proto na ministryni Alenu Hanákovou, aby tvrzení uvedla na pravou míru. Neobdržel od ní ale ani po několika měsících žádnou odpověď.

Ševčíková dnes pro média dodala, že o žalobě zatím v resortu nic nevědí. A ani prý netuší, jak ministerstvo mohlo dobré jméno firmy poškodit.

"Právní zástupce firmy Diag Human jistě žalobu podat může, na to má právo. Extrémní opatrnost MK ale byla v případech povolování vývozu uměleckých předmětů v majetku státu zcela namístě a tuto opatrnost jsme museli přesně zdůvodnit, neboť jinak by byly zákazy vývozu uměleckých artefaktů považovány za nepřípustnou svévoli," řekla Ševčíková pro ČTK. "Hlavním důvodem pro naše jednání byl dřívější přístup Diag Human k uměleckým dílům, která se nacházela v zahraničí," dodala.
 

Jmenuje soud třetího rozhodce?

Připomeňme, že společnost Diag Human se formou rozhodčího řízení ad hoc domáhá na státu odškodnění za údajně překažený obchod s krevní plazmou. Podle jejího tvrzení firmě arbitři v roce 2008 přiřkli 8,9 miliardy korun v Konečném rozhodčím nálezu. Jenže český stát tvrdí, že rozhodčí nález dosud není pravomocný a spor bude nyní pokračovat v přezkumném rozhodčím řízení.

Společnost se ovšem mezitím obrátila na soudy některých států – například Rakouska, Francie, Lucemburska a Velké Británie – se žádostmi o povolení exekuce na majetek českého státu. U všech soudů se ale prozatím Česku hrozbu exekucí podařilo odvrátit, někde - jako například ve Francii a v Rakousku - pak dokonce již pravomocným výrokem. Stát se zejména hájí tím, že rozhodčí řízení není v Česku skončené.

Toto tvrzení ostatně potvrzuje i řízení u českých soudů, kde se jedná o jmenování arbitrů do přezkumného rozhodčího senátu. Vrchní soud v Praze již před časem vydal rozhodnutí, že jmenování druhého rozhodce Petra Kužela je platné. Vrchní soud ale ještě musí potvrdit jmenování ekonoma Jiřího Schwarze třetím rozhodcem, což se má stát při jednání nařízeném soudem na 27. března. Jediným arbitrem, který dosud nebyl zpochybněn žádnou ze stran sporu, pak zůstává Milan Kindl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…