Dienstbier: Vadím těm, kterým jde v politice jen o peníze

16.03.2013 17:05

Senátor Jiří Dienstbier neobhájil na sjezdu ČSSD post místopředsedy. Podle jeho slov proto, že je svými postoji některým lidem nepohodlný. Své pocit popsal v rozhovoru pro server Česká pozice.

Dienstbier: Vadím těm, kterým jde v politice jen o peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Dienstbier v rozhovoru říká, že nebyl zvolen místopředsedou, jelikož některým lidem vadil. „Myslím, že nejlépe to ilustruje ten střet s lidmi, kteří berou politiku jako příležitost k osobnímu prospěchu, zneužívají svých pozic k osobnímu obohacení. Je to třeba pražský případ Petra Hulinského a jeho 12 až 13 milionů za odměny, pánů Miroslava Pocheho a Petra Dolínka, kteří používali svých pozic v pražských energetických společnostech, aby si financovali své výlety z Prahy do Slovinska,“ popsal.

Nezvolení přičítá dalším členům vedení – Michal Hašek a Zdeněk Škromach na něj podle jeho slov opakovaně útočili v médiích. Naopak ocenil podporu předsedy Bohuslava Sobotky. „Vím, že do poslední chvíle se snažil podporu pro mě získat,“ prohlásil Dienstbier.

Svou pozici ve straně vnímá i nadále jako silnou. „A jak jsem sondoval situaci, moje podpora v členské základně je možná větší než na tomto sjezdu. A na tom samozřejmě budu stavět ve své další činnosti. Bez funkcí zcela nejsem, jsem pořád senátor i stínový ministr. A i kdybych nebyl ani to, není to důvod neprosazovat hodnoty, o kterých jsem mluvil,“ tvrdí.

Senátor má také za to, že situace byla naprosto odlišná od sjezdu minulého. „Je pravda, že na minulém sjezdu jsem měl asi výhodnější pozici, protože moje zvolení bylo překvapením, někteří lidé mě asi podcenili a nepočítali s ním. Zatímco před tímto sjezdem jsem byl hlavním cílem útoku. Takže obhajoba byla obtížnější než ten prvotní úspěch,“ myslí si.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …