Dienstbier: Zavazuji se vést slušnou kampaň bez vulgarit

12.10.2012 18:17

Etický kodex prezidentské kampaně 2012

Dienstbier: Zavazuji se vést slušnou kampaň bez vulgarit
Foto: ČSSD
Popisek: Prezidentský kandidát Jiří Dienstbier

Zavazuji se vést slušnou kampaň bez vulgarit.

Tato volební kampaň je pro nás všechny něčím novým. Jde o historicky první přímou volbu prezidenta, nejvyššího představitele České republiky. Neměli bychom proto připustit, aby se volební klání snížilo na úroveň pouličního překřikování. Prezident je symbolem státnosti a jeho úřad nejváženějším úřadem v zemi. Nemůže si proto dovolit vyjadřovat se vulgárně a urážet ostatní kandidáty nebo občany.

Zavazuji se veřejnosti říct, kolik mne moje kampaň skutečně stojí.

Každý z prezidentských kandidátů musí mít dle zákona zřízen transparentní účet, kde jsou evidovány všechny příjmy a náklady na prezidentskou volební kampaň. Lze očekávat, že tak, jak prezidentští kandidáti hospodaří ve své volební kampani, budou hospodařit i na Hradě jako prezidenti.

Zavazuji se veřejnosti sdělit původ svých finančních prostředků.

Každý prezidentský kandidát musí lidem říct, kdo mu financuje volební kampaň a proč. Není přijatelné, aby budoucí prezident jednal v zájmu soukromých investorů své volební kampaně a nikoli v zájmu občanů, které reprezentuje. Zpětně proto složím veřejnosti své účty od okamžiku, kdy jsem byl potvrzen za kandidáta na prezidenta.

Zavazuji se respektovat nezávislost médií.

Svobodná média jsou nezbytnou součástí svobodné demokracie. Přestože je oprávněné kritizovat nesprávné nebo zkreslené zpravodajství, nesmí to být činěno způsobem, který hraničí se zastrašováním. Proto jsem se zavázal nepoužívat vůči novinářům hrozby či osobní útoky jakéhokoliv druhu. Nebudu se ani snažit získávat vliv na média prostřednictvím finančních prostředků, a budu proto důsledně zveřejňovat účty o všech výdajích spojených s akcemi pro novináře.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…