Dienstbier kandidovat na předsedu pražské ČSSD nehodlá

05.12.2011 18:00

Místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier v pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu řekl, že se o funkci předsedy pražské ČSSD ucházet nebude. Jestli ale bude nadále chtít, aby byl Petr Hulinský vyloučen ze strany, to však neuvedl. Ani na další jasně položené otázky moderátora Martina Veselovského okolo Hulínského vpodstatě Dienstbier neodvětil.

Dienstbier kandidovat na předsedu pražské ČSSD nehodlá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor a možný kandidát na prezidenta za ČSSD Jiří Dienstbier

Stačí pro očistu pražské ČSSD odchod Petra Hulinského z jejího čela? Nebo jde jen o taktiku, jak se udržet u korýtek v městských firmách? A lze také rezignaci jeho a Borise Šťastného chápat jako začátek méně špinavé pražské politiky? Místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier na nic z toho dnes v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu neodvětil.

Přitom to byl on, kdo minulý pátek před zasedáním grémia požadoval vyloučení Hulinského ze strany. Po zasedání uvedl, že ale Hulinského odchod z čela pražské ČSSD považuje za dobrý začátek, který by měl vést k obnově důvěry v pražskou sociální demokracii. Nakonec proto jeho vyloučení ze strany nenavrhoval.

„Tady bude nyní debata, jak má pokračovat ČSSD, aby byla schopna prosazovat svůj program," řekl například Dienstbier, když byl tázán na to, zda má Hulínský skončit i v ČSSD.

„Měl, anebo neměl by tedy být Hulinský členem ČSSD?" zajímalo však moderátora nadále. „Rozhodně by neměl mít vliv na rozhodování v ČSSD a tímto směrem jsme se v pátek vydali," odvětil na to nejednoznačně Dienstbier.

Na dotaz, zda Hulínský rezignoval v pátek na grémiu ČSSD sám, anebo pod tlakem, pak Dienstbier odvětil, že rezignaci v pátek na grémiu nabídl Hulinský sám. „Ta jeho pozice byla neudržitelná. Tady došlo k velmi chybnému rozhodnutí před rokem," zmínil k tomu Dienstbier.

"Můj požadavek byl sice radikální. Já jsem to vyhrotil, ale nešlo jen o konec koalice v Praze. Šlo o kauzu Spastic handicap a chtěli jsme dosáhnout změny v pražské organizaci. Ten závěr vzešel z dlouhé debaty a byl to průnik názorů .To usnesení grémia bylo jednomyslné," řekl také místopředseda socialistl ke konci Hulinského.

On sám ale na předsedu pražské ČSSD kandidovat nehodlá. „V tuto chvíli by nebylo rozumné, abych kandidoval na předsedu Prahy. Odchod Hulínského nyní otevírá prostor a já doufám, že se objeví mnoho talentovaných lidí vhodných pro tuto funkci," podotkl také místopředseda ČSSD.

O vytvoření koalice ČSSD a ODS usiloval Hulinský

Grémium ČSSD se situací v pražské ČSSD zabývalo poté, co se v metropoli rozpadla koalice ODS a ČSSD, na odchodu Hulinského se shodlo jednomyslně. O vytvoření koalice ČSSD a ODS na pražské radnici před rokem usiloval právě Hulinský, navzdory Sobotkovi či nynějšímu místopředsedovi Dienstbierovi.

Hulinský čelí obvinění, že zneužil dary pro charitu. Přes společnost Spastic handicap měl údajně přesměrovat dary určené lidem s ochrnutým svalstvem do spřízněných firem. V kauze už padlo i trestní oznámení. Podal ho Nadační fond proti korupci. Hulinský trvá na tom, že se žádného pochybení nedopustil.

Dokdy má Hulinský složit funkci, vedení strany nerozhodlo. V usnesení grémia totiž není žádný termín. Jak ale dnes Dienstbier poznamenal, zástupci pražské organizace svolali na úterý zasedání krajského výkonného výboru v Praze, které se bude zabývat reakcí na usnesení politického grémia.

Odchod Dvořáka z funkce je v pořádku

Jiří Dienstbier se také v Radiožurnálu vyjádřil k odchodu Martina Dvořáka z funkce generálního ředitele DPP. Podle něj je tato rezignace Dvořáka zcela  v pořádku. Je totiž zcela průkazné, kdo nese odpovědnost za předražené jízdenky pro pražskou MHD. "Někdo musel vyhlásit výběrové řízení a někdo podepsal smlouvy," podotkl k tomu.

„Zřejmě je ta změna v pořádku, protože i v dopravním podniku se děly některé věci, s kterými jsem nesouhlasil, a přišly mi pochybné. Teď se to trochu omezilo, ale v minulosti to byly ty takzvané outsourcingy. Což znamená, že to, co původně dělal dopravní podnik, následně zrušil jako svojí činnost a pronajal to někomu jinému nebo si to nasmlouval externě," řekl také Dienstbier.

Dodal, že původním důvodem této činnosti byly úspory. Pokud by ale někdo tyto smlouvy prozkoumal, zjistilo by se, že prakticky ve všech případech došlo k prodražení.

Kam dál:
Dienstbier: Hulinský je brzdou vyjedávání v Praze. Ať odejde z politiky
Jak to bylo s rozpadem pražské koalice. Víme více

Magistrát se otřásá. Pražská ODS si odhlasovala ukončení koalice s ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…