Dienstbier ostře: Rathovy miliony nejsou moje. Jde o ubohou pomstu

24.05.2012 16:40

Senátor a prezidentský kandidát Jiří Dienstbier (ČSSD) byl nařčen z toho, že miliony nalezené u obviněného Davida Ratha byly určeny právě na jeho hradní kampaň. Sám ale podobný scénář kategoricky vylučuje. Jde prý o cílený útok a pomstu namířenou proti jeho osobě.

Dienstbier ostře: Rathovy miliony nejsou moje. Jde o ubohou pomstu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor a možný kandidát na prezidenta za ČSSD Jiří Dienstbier

Peníze z kauzy Rath prý mohly být určeny na prezidentskou kampaň Jiřího Dienstbiera. Právě tak komentuje politickou rovinu kauzy Rath známý právník Zdeněk Koudelka z Katedry ústavního práva a politologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Koudelka? Výsměch a pomsta

Podle samotného senátora Dienstbiera jde ale jen o Koudelkovu pomstu a pocit ukřivdění. "Lidem, kteří se v tom orientují, to musí připadat směšné," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že jde o vyjádření Koudelkova kariérního ponížení.

"Je to ubohá pomsta pana Koudelky za to, že nebyl zvolen ústavním soudcem," vysvětlil svou verzi vážného právníkova obvinění Dienstbier.

Měly peníze adresáta?

Podle Stanislava Grospiče z KSČM jde o čistou spekulaci. "Je to jedna z řady spekulací, muselo by se to prokázat orgány činnými v tresním řízení," řekl ParlamentnímListům.cz. Jeho spolustraník Jiří Dolejš pak celou věc trochu zlehčuje. "Na těch penězích napsáno není, pro koho a nač byly," řekl redakci.

Podobný názor má i zběhlík z Věcí veřejných, Stanislav Huml. "Nejsou to podložené informace. Už jsem dokonce četl, že byly určeny na koupi nemocnice," řekl.

Cílené očernění?

Stanislav Polčák z TOP 09 ukazuje na jiný aspekt Koudelkova obvinění. "Dnes se budou různé kruhy snažit zneužít tuto kauzu i v rámci různých nepravdivých obvinení. Rozhodně nejsem příznivcem Jiřího Dienstbiera, i když si jej vážím jako slušného politického soupeře, ale toto se mi jeví jako cílená politická pomluva," uvedl.

Stejně jako Dienstbier Koudelkovu tezi vysvětluje možností, že jde o revanš za to, že právník nebyl zvolen ústavním soudcem. Za tím ostatně stojí částečně i sám Dienstbier.

Rath jako Tymošenková

David Rath v souvislosti s obviněním z převzetí úplatku rezignoval na funkci hejtmana i krajského zastupitele a odstoupil z kandidátky pro podzimní volby. Zatím si ale nechal poslanecký mandát. Představitelé sociální demokracie v čele s Bohuslavem Sobotkou ho vyzvali, aby opustil politiku a mandátu se vzdal. Poslanec to ale neplánuje. Považuje se za politickou oběť. V této souvislosti se přirovnal třeba k ukrajinské expremiérce Julii Tymošenkové, která je vězněná na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…