Dítě a zdravý životní styl - 10 tipů, jak na ně

27.04.2015 0:00

Jak na to? Poradíme, ale vězte - především opatrně na dětskou psychiku...

Dítě a zdravý životní styl - 10 tipů, jak na ně
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: ilustrační foto,

  1. Začněte sami u sebe

Dítě automaticky přebírá návyky svých rodičů, učí se nápodobou. Pokud budete držet diety, přejídat se nebo jíst klobásy, zatímco jemu dáte na talíř zeleninu, nebude to nic platné. Děti jsou otiskem svých rodičů, nechtějte po nich, aby se chovaly jinak. Začněte nejdříve u sebe. Vypněte televizi a jeďte na výlet. Nechce ke svačině jogurt s celozrnným rohlíkem? Dejte si ho s ním. Děti veďte k aktivnímu životnímu stylu a vyváženému jídelníčku už od malička.

  1. U jídelního stolu společně

Společné stolování celé rodiny posiluje u dětí zdravé postoje k jídlu. Jestliže nestíháte, vyhraďte si přes týden čas alespoň na společné večeře a u stolu se celá rodina scházejte také o víkendech. Společné stolování posiluje rodinné pouto, udržuje vzájemnou komunikaci a snadno se při něm odhalí případné stravovací nedostatky.

  1. Děti co nejvíce zapojujte

Při vaření jídel i při přípravě jídelního stolu mohou být děti s vámi. Podporujete tak jejich samostatnost a kreativitu spojenou s jídlem. U stolu by měla vládnout pohoda. Neřešte zde konfliktní věci, můžete tak v dětech vyvolávat úzkost ve spojitosti s jídlem.

  1. Naučte děti vybírat nutričně vyvážené potraviny

Zapojujte potomky také při nákupu. Z průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju vyplývá, že potraviny vhodné pro zdravý životní styl při nákupu příliš nezohledňuje třetina (34,5 %) dotázaných. Naopak pravidelně nebo alespoň často je zařazuje jen 37 % respondentů. Jednoduchým pomocníkem je logo Vím, co jím. Jedním pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin jako jsou sůl, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny.

  1. Netrvejte na dojídání za každou cenu

Povinnost sníst vše co je na talíři, je v Česku starý zvyk, od kterého mnozí ještě nedokázali odstoupit. Není dobré na něm trvat. Rodič je zodpovědný za kvalitu jídla a zdravé stravování dítěte, ale konkrétní porci nechte na dítěti.  Povedete je ke zdravé sebekontrole, přirozenému pocitu hladu a sytosti. 

  1. Pozor na odměňování a trestání jídlem

Jestliže využíváte jídlo k odměňování či trestání, pak může tato spojitost přetrvat do dospělosti. Jídlo pro bude mít pro vašeho potomka nezdravý emocionální aspekt a bude symbolem jeho hodnoty.  Je v pořádku použít jídlo ve formě pochvaly či trestu v určité míře, ale nemělo by se stát hlavním způsobem, jak dítě oceňovat či kárat.

  1. Nabídněte dítěti pestrost

Vyvážený jídelníček je pestrý jídelníček. Pokud nemají dítěti při vývoji chybět důležité živiny, je vhodné opakovaně zařazovat různé druhy masa, mléčných výrobků, zeleniny, ovoce. V každé fázi vývoje dítě preferuje určité chutě, a proto je důležité nabízet mu jejich různé zdroje.

  1. Striktní zákazy nefungují

Nezakazujte striktně dítěti určité potraviny. Bude je chtít o to více. Raději jděte příkladem a vysvětlujte, proč je vhodnější dát si například místo lentilek banán. Pozor také na nadměrnou rodičovskou kontrolu a zakazování určitých potravin. Rozdělování jídla na zakázané a povolené (zdravé a nezdravé) může často přispívat ke vzniku poruch příjmu potravy.

  1. Děti mohou dělat chyby

Chybovat je lidské a nedokonalost je přirozená. Touha po dokonalosti, perfekcionismus, černobílé myšlení, vysoké požadavky a nereálné cíle jsou častými tématy jedinců s nezdravým vztahem k jídlu. Dítě je k těmto způsobům myšlení vedeno nejen výchovou, ale také chováním rodičů. Může pak nabýt dojmu, že musí být bez chyb, aby ho někdo ocenil.

  1. Více chvalte, méně kritizujte

Osobnost dítěte se vytváří v závislosti na hodnocení z vnějšku. „Dětská psychika je velmi zranitelná a citlivá k jakékoli kritice. Pokud je dítě silnější nebo naopak hubenější než ostatní, nekritizujte ho za to, ani to posměšně. Je-li dítě za svou postavu či chování často kritizováno, naučí se negativnímu postoji samo k sobě a může to vést až k sebedestruktivnímu chování. Pro jeho zdravý duševní vývoj je nezbytné chválit ho a podporovat v něm jeho silné stránky,“ radí Zuzana Douchová. Podporujete tak jeho sebejistotu a zdravé sebevědomí, které je důležité pro budoucí život. Jako dospělý nebude závislé na hodnocení od okolí, protože si bude jisté sám sebou.

reklama

autor: MaB

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…