Dneska jsem ještě nikoho nezfackoval, pochlubil se nemocný Kalousek

06.10.2011 14:43

AKTUALIZOVÁNO "Koupil jsem chřipku jako trám," uvedl hlavní host Žofínského fóra věnovaného zejména ekonomickým změnám a škrtformám Miroslav Kalousek (TOP 09) setkání. Kvůli zdravotní indispozici prý dokonce uvažoval o tom, že účast na stěžejní ekonomické akci podzimu odvolá. Nakonec ale neodolal. Zdravotní potíže na něm však byly vidět už zdálky. I přesto ale neslevil ze svého obvyklého černého humoru. "Dneska jsem ještě nikoho nezfackoval," zavtipkoval na úvod. Kvůli chřipce své vystoupení neobvykle přednášel ze židle. Stát by prý totiž zřejmě nevydržel.

Dneska jsem ještě nikoho nezfackoval, pochlubil se nemocný Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Viditelně unavený Kalousek, který při svém projevu zadrhával a často pokašlával, se do analýzy úsporných opatření, daňových změn a škrtforem pustil bez zbytečných okolků. Po úvodním vtipu o fackách byl překvapivě věcný a mírný.

Hned zkraje návštěvníky z řad odborníků, ale i laické veřejnosti a studentů, kteří velký sál Paláce Žofín zaplnili tak, že pozdě příchozí museli stát, neb na ně nezbyly židle, uklidnil.

V projevu o ekonomické krizi je ujistil, že se nikdo z Čechů "nemusí bát, že něco podobného jako Řecko postihne i Českou republiku." I přesto ale upozornil na to, že on, ani nikdo jiný z odborníků v tuto chvíli nedokáže predikovat důsledky hospodářské krize pro tuzemskou ekonomiku.

KAM DÁL:

"Nikdo nemůže domyslet důsledky. Vláda společně s Národní ekonomickou radou vlády tak musí mít krizové scénáře pro situaci, že bude hůře, ještě hůře, nebo nejhůře," oznámil na fóru Kalousek.

Na Žofíně hovořil také o v poslední době velmi diskutovaném návrhu na změnu o rozpočtovém určení daní. Návrh, s nímž ministerstvo počítá, je často kritizován zejména proto, že je prý nevýhodný pro čtyři největší města země. Klíčový návrh ale znavený Kalousek překvapivě velmi rychle přešel.

RUD nestálo za řeč

"Nebudu vás tím příliš zatěžovat, víme, že jde o rozdělení daní mezi stát, kraje a obce určitým poměrem," komentoval plánovanou změnu v rozpočtovém určení daní pokašlávající pán státní kasy.

Více o RUD zde

Vervu do svého projevu vložil až ve chvíli, kdy začal hovořit o zaměstnaneckých výhodách. "Zdůrazňuju, že nemám vůbec nic proti zaměstnaneckým benefitům," řekl bohatě gestikulující ministr financí. Uvedl ale, že zvýhodnění by mělo být spravedlivé.

Ve svém nezvykle mírném projevu se Kalousek dostal také k diskuzi o zvyšování důchodů. Vyjádřil politování nad tím, že mu koaliční partneři nevyšli vstříc ve chvíli, kdy žádal, aby se na čas zvyšování důchodů pozastavilo.

"Skoro jsem klečel před svými koaličními partnery, že bychom jeden rok nemuseli inflacovat důchody. Lidé by to pochopili, a ti, kteří by to chápat nechtěli, ti by nám stejně vynadali," uvedl pán státní kasy s tím, že 280 korun není nijak závratné zvyšování penzí.

Pán státní kasy na fóru hovořil také o kuriozních tématech typu daň z bůčku. Země jako Dánsko, které daně z nezdravých potravin zavádí, mu prý inspirací nebudou. "Nedej bůh," odpověděl na písemný dotaz, který mu byl při projevu doručen. "Daň ze slaniny, toho se ode mě nedočkáte," řekl ministr.

Kalousek utekl, dorazila Zamrazilová

Poté, co ministr financí fórum s viditelnou úlevou opustit, dorazila k řečnícímu pultu členka České bankovní rady Eva Zamrazilová. Svůj odborně laděný projev doplňovala vzorci a rovnicemi na doprovodných slidech. "Nastala krize důvěry, řadě zemí se začaly zvyšovat sazby. Klíčový faktor rizika dluhové pasti se zvýšil," uvedla na fóru.

Zamrazilovou posléze vystřídal člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník. Ekonomickou krizi a její důsledky komentoval velmi fundovaně, sám si byl toho vědom a občas se ujišťoval slovy "Jsem srozumitelný?".  Svůj výklad ale nezapomínal odlehčovat.

Například parafrází nápisu na tričku, které jej zaujalo na těle jednoho mladíka na zahraniční konferenci. Na svrchní části jeho oděvu prý stálo "I don´t need sex. Because my government fucks me every day". Motto prý Zámečníka pobavilo a svěřil se s ním i Kalouskovi. Proto jej mrzelo, že ministr financí si jeho parafrázi na fóru už nevyslechl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …