Do boje za Pospíšila: "Mírák" byl plný lidí

28.06.2012 18:58

SLEDOVALI JSME Ve čtvrtek v 19 hodin se na Náměstí Míru koná demonstrace proti odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Tu inicioval předseda Strany zelených Ondřej Liška společně s platformou Vraťte nám stát, která sdružuje 38 občanských organizací. Na akci se shromáždilo už zhruba šest set lidí a velký počet zástupců médií.

Do boje za Pospíšila: "Mírák" byl plný lidí
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Na Náměstí Míru se sešlo na 500 demonstrujících, kteří nesouhlasí s odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila

Reportér ParlamentníchListů.cz byl na místě a celou akci sledoval.

Demonstrace svolaná původně na Václavské náměstí byla z důvodu kolize s jiným subjektem přesunuta na nedaleké Náměstí Míru. Shromáždění je podle Lišky otevřené všem, kdo jsou znechuceni postupem premiéra Petra Nečase a odvoláním ministra Pospíšila. „Způsob odvolání je natolik nevěrohodný, že vzniká velmi závažné podezření, že premiér jednal pod tlakem ekonomických zájmových skupin a kmotrů uvnitř politických stran, kteří se bojí vyšetřování podezřelých korupčních kauz,“ uvedl v souvislosti Liška.

"Vzhledem k tomu, že v jiných případech, kdy jiní milci pana prezidenta, jako například ministr školství Dobeš, nebyl dlouhé měsíce odvolán, přestože premiér přinesl jeho odvolání na Hrad, přestože ministr Dobeš rozprášil stovky milionů evropských fondů, což by bylo možné považovat za rozpočtové pochybení, tak v případě Pospíšila byla až bleskurychlá reakce prezidenta velmi zarážející, takže je evidentní, že tady je za tím skutečně ještě jiný zájem, než jen nějaké alibistické zdůvodnění, které včera uvedl premiér," řekl ParlamentnímListům.cz přímo z demonstrace Ondřej Liška.

Vláda podle Lišky ztratila legitimitu

"Premiér i další členové vlády jako ministr Kalousek vytvářejí vědomě atmosféru strachu v justici, fakticky vyhrožují soudcům, zástupcům i policistům. Jako politik, ale především jako občan, jsem přesvědčen, že tato vláda již nemá důvěru, ani legitimitu," pokračoval ve svém projevu předseda Strany zelených.

Zástupci Unie státních zástupců ČR na demonstraci pochválili Pospíšila za odvolání Rampuly, poděkovali mu za snahu o reformu státního zastupitelství.

Bleskové odvolání ministra spravedlnosti pobouřilo už ve středu uživatele sociálních sítí. Studenti právnické fakulty přetavili virtuální událost do reality a uspořádali proti kroku premiéra Nečase komorní demonstraci o cca 100 účastnících, ta však neměla dlouhého trvání a po necelých dvaceti minutách skončila.

Útok na právní stát

Proti Pospíšilově odvolání se například ostře postavil Nadační fond proti korupci (NFPK). Vyzval Nečase, aby odstoupil. Prý jedná v zájmu mafiánských skupin a jeho postup porušuje základní principy demokracie. "Systém je nereformovatelný, Nečas je zbabělec, jde na ruku mafiánům," řekl ostře Karel Janeček, zřizovatel NFPK.

Místopředseda křesťanských demokratů Pavel Svoboda vnímá odvolání ministra spravedlnosti jako nesprávný krok ze strany vlády. "Odvolání Jiřího Pospíšila je frontální útok na právní stát," je přesvědčen politik.

Raději partu policejních plukovníků

Šéf Transparency International David Ondráčka dokonce obvinil ministerského předsedu ze lži. "Nečas otevřeně lhal, co nám ODS nabízí. Marek Benda, to je politický volejbalista, co odpinkne každý rozumný nápad. Chci raději partu policejních plukovníků," prohlásil.

Svůj názor vyjádřil také soudce Vojtěch Cepl. "Od roku 89 jsme došli dost daleko, ale cestou jsme zabloudili," podotkl na adresu stavu české justice.

"Jsme na křižovatce mezi ruskou a skandinávskou demokracií," řekl Tomáš Kopečný, zástupce studentské iniciativy Inventura demokracie. Krátce po půl deváté večer se demonstrace rozešla. Někteří protestující se odebrali k ministerstvu spravedlnosti, zbytek se odebral do svých domovů.

Šťastný chválí

Ne všichni ovšem Nečasovo „přetnutí Gordického uzlu“ kritizují. Za jeho čin se postavil poslanec ODS Boris Šťastný, který se proti vměšování médií, některých politiků a tak zvané občanské společnosti tvrdě ohradil. „Odmítám hysterii okolo odvolání Jiřího Pospíšila a mediální hru o zlém ochránci kmotrů Petru Nečasovi a hodném bojovníku proti korupci Jiřím Pospíšilovi. Premiér se nezodpovídá ani médiím, ani pravdoláskařům pokřikujícím na ulici, či našemu tisku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…