Do křesla po Jančíkovi má nakročeno Kalouskův náměstek

14.02.2011 17:30

Podle pěti dobře informovaných zdrojů ParlamentníchListů.cz z pražské ODS je velká šance, že se novým předsedou oblastního sdružení ODS Praha 5, jehož předchozím šéfem byl kontroverzní exstarosta MČ Praha 5 Milan Jančík, stane náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček.

Do křesla po Jančíkovi má nakročeno Kalouskův náměstek

Oblastní sněm, který by měl zvolit nové vedení, se bude konat 23. února. Zajíček již má nominaci velké části místních sdružení a zatím nemá protikandáta. O své kandidatuře uvažoval bývalý místostarosta Prahy 5 Lukáš Herold, ale podle informací redakce kandidaturu vzdal, když zjistil, že by neměl dostatečnou podporu.

Zajíček sbírá nominace

Svou podporu Zajíčkovi formou jeho nominace vyjádřila již například místní sdružení Barrandov, Košíře-Motol, Klamovka, Radlice, Újezd, Lipence a Velká Chuchle. S velkou pravděpododobností získá podporu i na dnešním sněmu Radotína.

Zajíček ODS na Praze 5 spoluzakládal. Zhruba na přelomu let 2005-2006 opustil kvůli sporům mezi příznivci Milana Jančíka a Františka Laudáta místní sdružení Košíře. Po letošních komunálních volbách se do ODS Praha 5 vrátil a zanedlouho se stal předsedou místního sdružení Barrandov.

Odjančíkování

Zajíček je kandidátem, který by měl ODS na Praze 5 očistit od nepříliš dobré pověsti, kterou získala za šéfování a starostování Milana Jančíka. Členové ODS na Pětce reflektují prohrané komunální volby a chtějí najít nové tváře, které by měly prezentovat nový postjančíkovský či lépe řečeno ne-jančíkovský styl na ODS Praha 5. Fakt, že jako „zastara" to dále nejde, si uvědomují i někteří bývalí podporovatelé Milana Jančíka jako například Lucie Vávrová. Zajíček by měl na Pětce ODS znovu sjednotit.

Podle informací redakce mají nominace na místopředsedy ještě starosta Radotína a předseda stejnojmenného místního sdružení Karel Hanzlík, předseda sdružení Košíře-Motol Martin Frélich a předseda místního sdružení Radlice Lukáš Herold. Podle dohod by se také mělo obnovit neformální pravidlo, že každé místní sdružení bude mít v oblastní radě svého zástupce.

Bývalý náměstek Ivana Langera

Právník Zdeněk Zajíček byl mimo jiné mezi lety 1996-1998 poslancem sněmovny. Mezi lety 1999 - 2002 byl ředitelem Magistrátu hlavního města Prahy. V mezidobí 2003 - 2006 vykonával advokátní praxi.

V letech 2006 - 2009 pracoval jako náměstek ministra vnitra Ivana Langera pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví, mezi lety 2009 - 2010 byl náměstkem ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové a 22. července 2010 byl jmenován náměstkem ministra financí Miroslava Kalouska, jímž je doposud.


Čtěte také:

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…