Do nového tendru na náramky už ABL nepůjde, tvrdí Bárta

25.06.2010 9:59

Vít Bárta z Věcí veřejných tvrdí, že firma ABL, jíž ještě nedávno vlastnil, nepůjde do nového tendru na elektronické náramky. Chce se tak vyhnout střetu zájmů.

Do nového tendru na náramky už ABL nepůjde, tvrdí Bárta

Místopředseda Věcí veřejných Vít Bárta v úterý prodal svůj podíl v bezpečnostní agentuře ABL svému bratrovi. Přestože tak již nebude s firmou spojován, do nových tendrů, které bude případně vyhlašovat nová vláda, ale již firma nepůjde. Bude se to týkat především výběrového řízení vypsaného ministerstvem spravedlnosti na dodávku náramků pro hlídání odsouzených, kterým bylo uloženo domácí vězení.

„Etický kodex strany Věcí veřejných jasně říká, že bez ohledu na to, jestli jsem prodal akcie nebo ne, už jen tím, že můj bratr je jako rodinný příslušník akcionářem firmy, stále platí to, že tady existuje konflikt zájmů. Prodej akcií mne proto samozřejmě nezbavuje odpovědnosti za případný konflikt zájmů mezi mnou a společností. Společnost ABL tak nemůže získávat žádné zakázky, které by byly spojené se mnou,"  řekl Bárta v pořadu České televize Interview ČT24.

Bárta již dříve tendr na náramky zpochybnil a slíbil, že jeho strana bude prosazovat jeho zastavení.

Všech zakázek by se to týkat nemělo

Na druhou stranu, ale Bárta odmítl, že by tato firma s miliardovým obratem měla být úplně vyloučena ze všech zakázek se státní účastí. Podle něj totiž konflikt zájmů hrozí pouze v případě rozhodování o konkrétních tendrech a z parlamentního hlasování by pak museli být vyloučeni všichni poslanci, kteří jsou nějak podnikatelsky činní.

"Pokud třeba majitel pivovaru vstoupí jako úspěšný politik do sněmovny, tak mu přeci nemůžete zakázat, aby blokoval jakékoliv hlasování týkající se například ochrany malých pivovarů," uzavřel spornou otázku  Bárta.

Čtěte také:

Bárta se drží protikorupční strategie, změnil status ABL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…