Dobeš: Malé školy novým systémem nezaniknou. Odborník: Je to lež

16.01.2012 15:18

Přestože ministr školství Josef Dobeš slíbil, že malé školy ani malotřídky novým systémem financování nezaniknou, starostové menších měst a vesnic tvrdí opak. Prý nedokážou zaplnit třídy, jak ministerstvo požaduje, a když nebudou mít žáky, budou muset na provoz doplácet přímo obce. Na to však nebudou mít peníze. Za pravdu jim pak dává i odborník.

Dobeš: Malé školy novým systémem nezaniknou. Odborník: Je to lež
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-ministr školství Josef Dobeš

Na hlavu ministra školství Josefa Dobeše (VV) se snesla kritika starostů měst a nyní šéfredaktora odborného serveru Česká škola Janka Wagnera. Všichni kritizují nový nápad Dobeše, který počítá se slučováním škol, oborů, nebo omezení druhých stupňů na základních školách. Změnou financování chce ministerstvo bojovat s poloprázdnými třídami. Nový model by měl začít platit od roku 2013. 

O co jde? Školy by už od roku 2013 neměly dostávat peníze od státu na žáka. Nově to bude na ideálně naplněnou třídu. Ministerstvo školství tím ale zcela změní model, jak a kolik která škola dostane peněz. Podle zástupců měst a obcí povede nové financování k zániku malých škol. V případě, že se tolik dětí nenajde, budou muset na provoz doplácet přímo obce. Ty na to podle starostů ale většinou nemají. A za pravdu jim v tom dává i šéfredaktor odborného serveru Česká škola Janek Wagner. 

„Je to poměrně neuvážený krok, který má snad za cíl snížit náklady státu na regionální školství, ale ve skutečnosti ty náklady to celkově zvýší. Protože část peněz jde samozřejmě z rozpočtu zřizovatelů, to znamená obcí. A samozřejmě bude to mít negativní důsledky pro život na vsích, protože to bude tlačit zřizovatele, aby ty školy byly rušeny. To znamená, budou rušeny malotřídní školy, případně větší školy budou nuceny zrušit třeba druhý stupeň,“ řekl Wagner pro Český rozhlas.

Naopak sám Dobeš dnes pro novináře uvedl, že malé školy ani malotřídky novým systémem financování nezaniknou a novým modelem se ušetří stovky milionů korun, které se využijí na kvalitnější výuku. 

Bude tam jen první stupeň

„Jestli máme městečko, kde máme základní školu, ale na druhém stupni nastane varianta, že odejde 30 procent dětí na víceletá gymnázia, dalších 10 procent jezdí s rodiči za zaměstnáním do většího města, tak se může stát – a o tom budeme diskutovat se zřizovateli, s obcemi, kraji – že může být v té vesnici jenom první stupeň. Ona nevypadne z mapy, ale můžeme se bavit i o tomhle modelu,“ uvedl dnes ministr školství.

Dodal, že ještě tento měsíc se chce se svým náměstkem vydat po školách v celé republice a návrh vysvětlovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…