Dobeš chce z ŘSD mít obchodní společnost již od ledna 2013

30.05.2012 12:17

Plán ministra dopravy Pavla Dobeše na přeměnu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na obchodní společnost nabírá konkrétních podob. Transformaci ŘSD chce totiž ministr provést už v příštím roce. Podrobnosti k tomu pak řekl v rozhovoru pro Rádio Česko.

Dobeš chce z ŘSD mít obchodní společnost již od ledna 2013
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Dobeš

Bezedný měšec Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by do budoucna už neměl nasypat každému, kdo umí nastavit ruku.

 „V průběhu roku 2013 by ŘSD mělo být transformováno na obchodní společnost. Představenstvo tak bude mít majetkovou odpovědnost do výše svého majetku,“ konstatoval pro Český rozhlas v pořadu Studio Česko ministr dopravy Pavel Dobeš. Změnu si představuje dokonce již k 1. lednu 2013.  

Dobeš o tomto plánu poprvé veřejně hovořil počátkem dubna na Žofínském fóru, kde nastínil problémy k zajištění financování na stavby dalších dálnic. „Minulý týden na poradě ekonomických ministrů byl proto schválen dokument, který uvolňuje ruce k tomu, aby ministerstvo dopravy vyzkoušelo pilotní projekt modelu financování formou PPP projektů a to na komunikaci D3,“ řekl tehdy mimo jiné Dobeš  a yysvětlil, že tady dojde k "těsné" spolupráci ŘSD, Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a ministerstva dopravy a to proto, aby se již nechybovalo.

Pomoci k tomu má právě transformace ŘSD do nějaké formy obchodní společnosti a to nejlépe na státní podnik, aby mohl stát vybírat peníze z mimorozpočtových prostředků od soukromých zdrojů. Stát zároveň ale podle něj tím možná vyřeší i rozpočet na stavby dálnic, neboť by se tím zároveň spustil systém odložených plateb.

Napřed státní podnik a pak "akciovka"

„V první fázi se můžeme bavit o obchodní společnosti. To může splňovat i státní podnik. A v budoucnosti na základě zvláštního zákona akciové společnosti,“ rozvinul pak Dobeš myšlenku i v pořadu Studio Česko.

„Převážnou většinu dozorů teď zajišťují soukromé společnosti. My to chceme změnit tak, aby se to převedlo zpátky do jednotlivých investorských organizací. To znamená, že ŘSD by mělo mít tým lidí, kteří se touto problematikou budou zabývat,“ řekl dále Dobeš s tím, že ale velkým problémem je zajištění kvalifikovaných lidí.  

„To je problematika, kterou chceme řešit navýšením odměňování těchto lidí. Ať už smluvním vztahem nebo případně navýšením platu tak, aby tam ta odpovědnost byla nejenom na straně negativní, ale i na úrovni odměny. Aby ti lidé byli motivovaní dělat svou práci dobře a to místo si udrželi,“ dodal ministr.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …