Dobeš má dvakrát víc úředníků a eurofondy nezvládá, říká Vitula

02.01.2012 19:02

Počet úředníků zabývajících se eurofondy se za ministra školství Josefa Dobeše (VV) více než zdvojnásobil, přesto čerpání nefunguje. Může za to špatné řízení a Dobešova chaotická personální politika, řekl někdejší ředitel sekce pro čerpání fondů Jan Vitula (TOP 09).

Dobeš má dvakrát víc úředníků a eurofondy nezvládá, říká Vitula
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš ve své kanceláři

"Místo 180 lidí má teď sekce pro EU 380 lidí," uvedl Vitula. Když Dobeš přišel na úřad, vypracoval prý Vitulův tým analýzu, podle níž by potřebovali ke 180 stávajícím zaměstnancům přijmout dalších 30 na kontroly projektů. To ale podle Vituly ministr odmítl s tím, že se naopak musí propouštět. Vitula krátce poté z ministerstva odešel. Dobeš podle něj vyhodil zkušené úředníky, a poté nabral nové, kteří si ale se složitou administrativou nedokážou poradit.

Za Dobeše selhalo řízení systému

Audit Evropské komise zjistil chyby v zadávání veřejných zakázek a nedostatky v kontrolním systému a v několika projektech realizovaných jak kraji, tak ministerstvem. Většina kontrolovaných projektů byla z let 2008 a 2009, kdy je měl na starosti právě Vitula.

"Projekty ale pokračovaly až do roku 2010 a 2011," hájí se. Audit prý ukázal, že systém byl dobře nastaven, za Dobeše ale selhalo řízení. Důkazem je podle něho například to, že management kontrol nebo takzvaná auditní stopa, podle níž jde dohledat jednotlivé úřední kroky, dostaly od Evropské komise známku tři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…