Dobeš mluvil o vydání Bárty. Šokovaný Tejc: To je na trestní oznámení

19.08.2011 18:32

Ministr Josef Dobeš (VV) je rozhořčen z toho, že se mandátový imunitní výbor nezabývá jeho klíčovou výpovědí v kauze Víta Bárty. Šéf výboru Jeroným Tejc (ČSSD) je pro změnu rozzloben tím, že Dobeš má k podobným informacím přístup. Vážná věc na hranici zákona, nebo pouhé nedorozumění?

Dobeš mluvil o vydání Bárty. Šokovaný Tejc: To je na trestní oznámení
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Josef Dobeš

Už příští týden čeká mandátový a imunitní výbor projednávání kauzy exministra dopravy Víta Bárty (VV). Konečně by se tak mělo rozhodnout, zda bývalý šéf resortu dopravy bude či nebude vydán k trestnímu stíhání.

Ač se výbor ještě k projednávání nesešel, propletená kauza se už zase zamotala. A to výroky šéfa školství Josefa Dobeše. Ten tvrdí, že ač byl v době, kdy se Vít Bárta měl dopouštět korupčního jednání, jedním z jeho nejbližších, jeho výpověď nebyla členům mandátového a imunitního výboru předložena.

TÉMA: Nahrávka Kočí
TÉMA:
Peníze za mlčení ve VV

"Už dnes mám problém se zásadní věcí - moje výpověď nebyla členům mandátového a imunitního výboru předložena, a to ji považuji za dost zásadní," uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Sám se tak členů výborů chce zeptat, jak mohlo k opominutí jeho výpovědi dojít.

Celý rozhovor:
Bátora a Achillova pata? Ne, kvalitní pracovník, trvá na svém Dobeš

Dobeš i Peake chybí. Proč?

"To, že ta výpověď tam není, a to, že když byla ta kauza pana Bárty, jsem byl snad druhý, který mu byl nejblíž, to je velmi zvláštní. Stejně tak vím, že ani Karolína Peake, další klíčový člověk, nebyla pozvána, aby podala vysvětlení," dodal Dobeš v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Více o ministru školství Josefu Dobešovi najdete ZDE

Šéf mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) je Dobešovými informacemi šokován. "Pokud má pan ministr informace ze spisů mandátového a imunitního výboru, které jako jeho nečlen mít nesmí, tak je to na zahájení trestního řízení," řekl Tejc ParlamentnímListům.cz.

I přesto, že Tejc ze zákona nesmí potvrdit, zda Dobešova výpověď byla či nebyla členům mandátového a imunitního výboru předložena, spekuluje nad tím, kdo mu mohl zprostředkovat informace o tom, co je ve spise, jež má výbor k dispozici.

Více o Janě Drastichové najdete ZDE

"Napadá mě paní Drastichová, jediná členka VV ve výboru," řekl Tejc redakci s tím, že za členy ČSSD může dát ruku do ohně.

"Samozřejmě ale nemohu vyloučit, že informaci případně nevynesl někdo z jiné strany," dodal politik.

Drastichová: Nic nevynáším

Véčkařka Jana Drastichová ale jakékoliv vynášení informací popírá. "Chci rezolutně vyvrátit, že by někdo z Věcí veřejných ode mě měl informace. I když je ode mě někdo chtěl, nic jsem nesdělila, zákon to zakazuje," řekla ParlamentnímListům.cz politička.

Psali jsme:
Nečas chce zarazit vydání Bárty policii, stojí v novinách. A je zle
Kaslová z topky: Bártu musíme vydat, ať rozhodne soud

Jsem na ráně. Ale mlčím

Ministr Dobeš mohl podle političky informace o tom, že jeho výpovědí se mandátový a imunitní výbor nezabývá, získat  přímo ze žádosti o vydání. "Vím, že jsem první na ráně já, protože jsem ze stejné partaje, ale opravdu jsem nic nevynesla," dodala Drastichová.

"Ze žádosti o vydání plyne, že pan Dobeš učinil výpověď, ale jako jediný nepodal vysvětlení," uvedla pro redakci členka VV. Ji samotnou prý fakt, že se výbor Dobešovou výpovědí nezabývá, také překvapil. Detaily o jednání ale až do příštího týdne prý sdělovat nemůže.

Nad skutečností, odkud má ministr Dobeš informace o tom, čím se mandátový a imunitní výbor zabývá, tak zůstává otazník. Šéf resortu školství v pátek odpoledne nezvedal telefon a neodpovídal ani na SMSky.

Další otazník pak visí nad tím, proč se výbor klíčovými svědectvími Dobeše a Peake nezabývá. Odpověď možná nabídne až příští týden. Mandátový a imunitní výbor se nad kauzou Víta Bárty sejde už 25. srpna.

Reakce Jany Drastichové na článek v Parlamentních listech

Ráda bych se důrazně ohradila proti nepravdivému tvrzení vydaném dnes odpoledne na serveru Parlamentnilisty.cz, že jsem poskytla jakékoli informace ze spisu Víta Bárty Josefu Dobešovi.

Evidentně jsou zde autorkou článku zaměňovány dva dokumenty, a to policejní spis a žádost o vydání Víta Bárty. Žádost policie o vydání Víta Bárty sněmovnou, která byla zaslána předsedkyni dolní komory, byla zaslána poslancům Jaroslavu Škárkovi a Vítu Bártovi. Obsahuje rovněž jména osob, které byly na policii podat vysvětlení. Logicky z ní tedy vyplývá, i která jména osob v ní uvedena nejsou, přestože na policii byly.

Nerozumím ani reakci předsedy mandátního a imunitního výboru Jeronýma Tejce, který je určitě dobře informován o tom, že žádost o vydání byla doručena i výše zmíněným poslancům.

Rezolutně tedy vyvracím, že by měl kdokoli z Věcí veřejných ode mě informaci, kterou bych získala na základě jednání mandátového a imunitního výboru, jehož jsem členkou.

Jana Drastichová

místopředsedkyně poslaneckého klubu VV

Více čtěte:

  • Bárta se udrží, nečekají politologové kvůli Škárkovi ministrův pád
  • Bárta vrací Škárkovi úder: Byla to jen půjčka a ne první .
  • Babák: Škárka se spojil s kmotry z ODS a chce tak stranu rozložit
  • Foto: Hans Štembera

    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…