Dobeš se diví. Kalousek Bátoru sám jmenoval, teď ho chce odvolat

20.08.2011 12:11

EXKLUZIVNĚ Ministr školství Josef Dobeš se diví, že ministr financí Miroslav Kalousek po něm chce, aby odvolal poradce a šéfa personálního oddělení na MŠMT Ladislava Bátoru. Kalousek totiž prý sám Bátoru na jaře 2007 dosadil do vedení státem kontrolované akciové společnosti Škodaexport. Informaci ParlamentnímListům.cz sdělil Dobeš.

Dobeš se diví. Kalousek Bátoru sám jmenoval, teď ho chce odvolat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora

Ministr školství Dobeš se velmi podivil nad tím, že dříve Kalouskovi Bátora nevadil a nyní ho chce odvolat.

„Poněkud se divím, že pan Bátora tehdy panu Kalouskovi nevadil a najednou mu vadí nyní. Proč teď pan ministr Kalousek neměří stejným metrem? Tehdy mu nevadilo, že pan Bátora v roce 2006 kandidoval za Národní stranu a nyní mu to vadí? Proč o něm nyní říká, že je fašoun a rasista? Tehdy nekádroval a nyní najednou kádruje? Proč ho chce nyní odvolávat? Nezastupoval tehdy pan Bátora stát a neměl odpovědnost za velké množství prostředků?" řekl ParlamentnímListům.cz ministr školství Josef Dobeš, který dodal, že si stojí na tom, že i úředník má právo na svobodu projevu.

Vše k Ladislavu Bátorovi zde 

Ministr financí Miroslav Kalousek se exkluzivně pro ParlamentníListy.cz k celé věci vyjádřil. „Za prvé, já jsem pana Bátoru nikdy neviděl a v té době jsem skutečnosti o něm dnes známé naprosto neznal a hlavně, jak to proboha souvisí s tím, že v roce 2011 hrubě a neomaleně urazil prvního místopředsedu vlády? Za druhé, je samozřejmě významný rozdíl mezi členstvím v orgánech obchodních společností a mezi pozicí personálního ředitele a garanta etického kodexu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. A za třetí, do dozorčích rad nominují své zástupce parlamentní strany, tohle byla nominace ODS a já nikoho nikdy nikomu nekádruji, stejně jako jsem nekádroval pana Martina Římana, když ho ODS nominovala do dozorčí rady ČEZu," řekl ParlamentnímListům.cz ministr Kalousek.

Kalousek chtěl odchod Bátory již před Facebookem

Podle výpisu obchodního rejstříku byl Bátora členem představenstva od 17. května 2007 a předsedou představenstva od 28. května 2007 do 27. května 2008. Hlavním akcionářem společnosti ŠKODAEXPORT, a.s. tehdy byla Česká republika jednající prostřednictvím Ministerstva financí, uvádí se v obchodním rejstříku. Kalousek byl tehdy ministrem financí za KDU-ČSL ve vládě Mirka Topolánka.

ParlamentníListy.cz jako první informovaly, že Kalousek požadoval odchod Bátory na zasedání vlády již na zasedání vlády 10. srpna, kde o něm měl mluvit jako o starém fašounovi. Pak už o něm do médií hovořil jako o rasistovi.

Čtěte více: Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi

Na dalším jednání vlády 17. srpna opustili ministři TOP 09 její zasedání s tím, že měl Bátora urazit ministra TOP 09 Karla Schwarzenberga. Bátora na Facebooku reagoval na ministrovo prohlášení do médií, že se Bátora na ministerstvo hodí jako pazdeří k jisté části těla.  

Klaus proti bátoriádě

První velká kontroverze kolem Bátory vznikla, když se objevila zpráva, že má Ladislav Bátora stát náměstkem ministra školství Josefa Dobeše. Ten se po tlaku premiéra Nečase a médií nakonec nestal náměstkem, nýbrž poradcem ministra a později byl pověřen vedením personálního oddělení ministerstva.

Prezident Václav Klaus se tehdy Bátory zastal a celou kampaň označil za bátoriádu a příznak diktatury politické korektnosti. "Je to hluboce konzervativní, autenticky pravicový člověk, který se zúčastňuje různých veřejných akcí proti věcem, se kterými nesouhlasí. Patří mezi ně Evropská unie, protože si pravděpodobně myslí - stejně jako já - že je Evropská unie, zejména ve svém dnešním provedení, mylnou konstrukcí a že je třeba tento názor říkat nahlas...Za sebe říkám, že jsou mi názory pana Bátory v mnohém blízké. I já raději tradici než údajný pokrok," řekl o Bátorovi konzervativec Klaus.

Čtěte více: Klaus: Kauza Bátora je malá hilsneriáda 

Odpůrci Bátorovi vyčítají, že kandidoval před mnoha lety za pravicovou Národní stranu, která ostře kritizovala romskou minoritu a vystupovala proti členství v EU.

Bátora je předsedou konzervativní euroskeptické Akce D.O.S.T., která dlouhodobě podporuje prezidenta Václava Klause. Do Senátu kandidoval za Suverenitu Jany Bobošíkové.

Akce D.O.S.T. pořádala například demonstrace proti Lisabonské smlouvě. Na těchto akcích spolupracovala Strana svobodných občanů Petra Macha, Bobošíkové Suverenita, několik politiků z ODS jako například europoslanci Ivo Strejček a Hynek Fajmon, senátor Jiří Oberfalzer či bývalí poslanci Eva Dundáčková a Jan Schwippel a další občanská sdružení.

Aktivity D.O.S.T. mají sympatie Hradu

D.O.S.T. má také sympatie Hradu, především Ladislava Jakla a Petra Hájka. Sám prezident Václav Klaus šel pozdravit odpůrce Lisabonu na akci D.O.S.T., která se konala po druhém irském referendu před Hradem a nedávno zástupce iniciativy přijal ve své kanceláři.

Bátora byl členem Strany svobodných občanů, ale kvůli své kandidatuře za Suverenitu ze strany vystoupil. Konzervativec a odpůrce EU Bátora vystudoval anglistiku a amerikanistiku na Filosofické fakultě UK, posléze ekonomiku zahraničního obchodu na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde později absolvoval i doktorské studium mezinárodních politických vztahů, a nakonec vystudoval pražskou Právnickou fakultu. Působil v podnicích Škodaexport, ČEZ či ČKD Holding Praha a v dalších společnostech. Vyučoval v církevní Vyšší odborné škole publicistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …