Dobeš se rozpálil: Odbory v době stávky dětem pletly hlavy svojí agitkou

07.12.2011 17:36

Motat dětem hlavu politickými a odborářskými názory je nepřijatelné, prohlásil pro ParlamentníListy.cz ministr školství Josef Dobeš. Ten odmítá, že někteří učitelé starším ročníkům ve školách vysvětlovali, proč stávkují. Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka nešlo a agitku, ale o občanskou výchovu, kdy učitelé vysvětlovali své občanské a ne politické postoje. Navíc takoví pedagogové jsou podle odboráře stateční, neb nepoklonkují ministrovi.

Dobeš se rozpálil: Odbory v době stávky dětem pletly hlavy svojí agitkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Nerozumím tomu vůbec, tak jak nerozumím celé stávce. Já si myslím, že politické, odborářské a jiné názory do školy nepatří. To je první věc. Druhá věc- na škole se musí vyučovat logika a ne nelogika," prohlásil pro ParlamentníListy.cz ministr školství a tělovýchovy Josef Dobeš (VV).

Učitelé učí nelogiku? Nepřijatelné

„A jestliže se snažili vysvětlit žákům, proč stávkují, když dostávají peníze, tak se přiznám, že těm dětem motají hlavu dvojnásob. To nechápou dospělí, natož aby to pochopily děti. Stávkujeme proto, že nám ministr jako jediným v České republice přidal a přidal nám poměrně výrazně, a to plus čtyři miliardy. Děti, proto stávkujeme," parafrázoval ministr ironicky důvody odborářů ke stávce.

Je to proti logice, je to totální zamotání hlavy a je to zneužívání dětí. Nicméně já už jsem se naučil tomu, že odborářům nejde o věc, o skutečnou podporu řadových učitelů, ale jde jim o demonstrování. Ať demonstrují na ulici, v televizi, ale ať nedemonstrují před dětmi, to je nepřijatelné," dodal Dobeš pro ParlamentníListy.cz rozhodně.

Jupí, bylo nás hodně

To předseda školských odborů František Dobšík si libuje. „Dopadlo to pozitivně, protože na to, že jsme měli dva dny na organizaci, protože je to směřováno k dnešnímu rozhodnutí vlády, tak těch pětadvacet tisíc zaměstnanců, kteří to podpořili a 1620 úplně zavřených škol, které otevřely až v devět hodin, je myslím si vypovídající," míní Dobšík.

„Ti ostatní, kteří tu akci nějakým způsobem podpořili a uvolili se, že budou děti hlídat a těm starším vysvětlovat, tam můžeme v oponentuře vůči panu ministrovi konstatovat, že je to forma občanské výchovy a že ta doba minula, kdy bude ministr nařizovat, kde, co a jak učitel učí," prohlásil Dobšík pro ParlamentníListy.cz.

Dětem jsme statečně vysvětlovali občanské postoje

Podle něj vysvětlování dětem, proč učitelé stávkují, není politika. „To jsou občanské postoje, a to si myslím, že do společnosti patří. A naopak musím ocenit odvahu vyučujících, že nepoklonkují ministerstvu, ale mají svůj vlastní názor," řekl odborář ParlamentnímListům.cz.

Související: Dobeš nemíní hledat shodu s učiteli, říká školský odborář Dobšík


Dobšík odmítá i napadání logiky stávky ministrem Dobešem. „Není to o tom, že by pan ministr přidával a my už podruhé proti tomu stávkovali. Poprvé jsme letos protestovali, protože nepedagogům se měly snižovat mzdy o deset procent a my jsme měli signály, že to bude více jak o deset procent," přiblížil Dobšík první protest pedagogů, který měl být podporou nepedagogických pracovníků.

Víme že nám přidají, ale

Středeční protest pak byl podle Dobšíka nasměrován proti zrušení takzvaného věkového automatu, který zaručoval kantorům pravidelné zvyšování platu podle délky praxe, kdy nově by o platovém zařazení měl rozhodovat ředitel školy.

Psali jsme:


Ministr Dobeš přesto tento důvod odborů ke stávce odmítá. Od ledna totiž půjde na učitelské platy o čtyři miliardy korun navíc, přičemž pedagogům se zvýší tarifní mzda o 500 až 1500 korun. Podle ministra tak jediným odborářem v zemi hájícím učitele je nejspíš on sám.

Připomeňme, že odbory se obávají, že pokud by od ledna rozhodoval o zařazení do platové stupnice ředitel školy, mohl by učitelům s mnohaletou praxí teoreticky snížit plat na nástupní mzdu 20.000. Někteří by tak prý mohli přijít třeba o 4500 korun. Podle statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání brali loni učitelé včetně vedoucích pracovníků škol průměrně 25.150 korun. Věkový automat přitom mají jen učitelé, u ostatních skupin zaměstnanců ve veřejném sektoru byl zrušen. Školské odbory podpořila ČSSD.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…