Dobeš si stojí na svém: Bátoru neodvolám. Kalousek ať mi do toho nemluví

17.08.2011 12:55

Ministr školství Josef Dobeš (VV) navenek dává najevo, že je jak skála. Na brífinku po vypjatém jednání vlády, z nějž odešli na protest ministři z TOP 09, totiž Dobeš řekl, že svého šéfa personálního odboru Ladislava Bátoru neodvolá a ministr financí Kalousek nemá právo mu hovořit do toho, jak dělá personální politiku.

Dobeš si stojí na svém: Bátoru neodvolám. Kalousek ať mi do toho nemluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

"Je dobře, že dnes Kalousek nemoderoval zasedání vlády," řekl mimo jiné Dobeš. Podle něj Bátora neřekl nic urážlivého na konto ministra zahraničí. Schwarzenbergovi se ale prý za Bátoru Dobeš omluví.

O co jde? Dvě koaliční strany, tedy TOP 09 a Věci veřejné si vjely do vlasů kvůli ministrovi školství Josefu Dobešovi (VV), jeho úředníkovi - šéfovi personálního oddělení Ladislavu Bátorovi - a ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09). Bátora totiž na svém facebookovém profilu totiž urazil ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Více zde:

"Chudáček starej"

"Chudáček starej... To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj...", napsal prý Bátora jako reakci na Schwarzenbergův výrok z minulého týdne, který se měl týkat pochodu gayů a lesbiček v rámci Prague Pride festivalu. A nastala lavina. Ministři z TOP 09 poté opustili zasedání vlády.

SLEDOVALI JSME TÉMA HÁJEK A HOMOSEXUÁLOVÉ

"Za předpokladu, kdy ministr školství Josef Dobeš poskytuje politické krytí pro svého úředníka, který veřejně urazí místopředsedu a doyena vlády, my nebudeme předstírat, že ministr Dobeš je náš kolega. TOP 09 proto opustilo jednání vlády. Ochotně se na zasedání vlády ale vrátíme kdykoliv, když ministr Dobeš změní svůj názor, ale s ním za této situace nebudeme představovat spolupráci," uvedl k tomu Kalousek nejprve pro Českou televizi.

Později se Kalousek rozhořčil i na brífinku ministrů TOP 09. „My tady ale nemluvíme o panu Bátorovi. My vyžadujeme od svého kolegy ve vládě naprosto jasný krok, který řekne, že toto se nesmí," zvýšil hlas na brífinku ministr financí s tím, že se ministři na zasedání vlády vrátí, až odejde Bátora nebo Dobeš. 

SLEDUJEME téma Ladislav Bátora

Ministr školství ovšem na dnešním brífinku uvedl, že Bátoru neodvolá. "Nemám problém se omluvit panu Schwarzenbergovi, až přijede z dovolené, ale nebudu dělat žádné personální změny," řekl na to dnes Dobeš. Omluví se šéfovi diplomacie údajně ne za výroky Bátory, ale za to, že mohl „nastat dojem, že mu ty  vyroky ubraly na velikosti". „Na velikosti mu to ale neubralo ani o milimetr," vysvětlil Dobeš.

„Výroky a postoje pana Kalouska spíše však rozměr pana Schwarzenberga snižují," řekl také ministr školství.  

Naopak Dobeš svůj ostrý šíp nasměroval vůči Kalouskovi, který prý zaměstnává odsouzeného a trestaného za daňový delikt Radka Šnábla a usilovně hájil kontroverzního Martina Bartáka. „Kalouska žádám, aby mne nemluvil do personální politiky a neřídil mne, pokud tak přestane dělat, tak ani já se nebudu otírat o Šnábla," dodal ministr školství.

Nečas:Je to od Bátory buranství

Premiér Petr Nečas krátce předtím k tomu na brífinku vlády zmínil, že považuje výroky Bátory za urážlivé. „Považuji výroky Bátory za neakceptovatelné, a to z lidského hlediska za projev buranství, když nněkdo naráží na vyšší věk, tak to nedokážu přijmout," podotkl k tomu Nečas.

„Když by takto mluvil někdo z mého kabinetu o jiném členovi vlády, tak by skončil hned. Jsem pro jasnou a zřetelnou omluvu ministra Dobeše vůči Schwarzenbergovi a jasné distancování se od výroků Bátory. Já bych na jeho místě Bátoru odvolal okamžitě a netoleroval bych jeho burantské výroky," dodal Nečas. Nebude ale celou věc prý nijak vyhrocovat.

"Považuji vše za překvapivé a na místě je jasná omluva pana ministrovi Schwarzenbergovi, ta ještě nezazněla. Nedovedu si představit, že by pan ministr Dobeš nereagoval na celou situaci, to prakticky vylučuji," dodal premiér.

Čtěte:
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …