Dobeš zrušil úřednicím místa, dřív než prošla auditem

16.09.2010 21:52

EXKLUZIVNĚ Ministr školství Josef Dobeš sloučil dva odbory, aby ušetřil. Na obou pracovištích přitom dosud probíhá audit, který má říct, jak efektivní jejich práce je.

Dobeš zrušil úřednicím místa, dřív než prošla auditem

Odvolané šéfky dvou odborů ministerstva školství se nestačí divit. Týž den, kdy s nimi hovořil auditor o efektivitě práce, šéf resortu Josef Dobeš (VV) rozhodl, že jejich místa zruší.

Ministr ve středu sloučil odbor rovných příležitostí s odborem prevence, speciálního vzdělávání a institucionální výchovy. Šéfem "sloučeného" odboru jmenoval Viktora Hartoše, který je na úřadu údajně novou tváří. Podle informací redakce už se seznamuje s pracovištěm.

Tiskový odbor zdůvodňuje krok tím, že jde o opatření dlouhodobé strategie a odbyrokratizování úřadu, které nemá s probíhajícím auditem co dělat. Sám Dobeš shrnul odpovědi na veškeré otázky serveru ParlamentníListy.cz do textové zprávy: "Respektuji, že konsensus na Viktorovi Hartošovi je napříč politickým spektrem od ODS ke Straně zelených."

Pracovníci odborů se ovšem ptají, proč si ministerstvo zaplatilo v součtu za více než dva miliony korun audity, které finišují koncem září a na jejichž výsledky si zadavatel nepočká?

Plýtvání penězi?

„Nechápu to a jsem zaskočená. Ještě na příští týden máme naplánovanou schůzku s auditorskou firmou," řekla k tomu Michaela Marksová-Tominová, nyní už bývalá šéfka odboru rovných příležitostí.

„Nedokážu si představit, jak se tyto dvě agendy budou slučovat. Ve středu tu byl personální auditor a byl spokojený. Podle mě je to neprofesionální a skrze audit se plýtvá penězi," myslí si ex-ředitelka odboru prevence Pavla Doležalová.

Co se stane v případě, že audit na obou dnes již sloučených odborech skončí závěrem, že je potřebné zachovat jejich agendy odděleně? „To si nemyslím, že se stane. Toto rozhodnutí bylo plánováno dopředu v kontextu problematiky regionálního školství a je z tohoto pohledu určitě dlouhodobé," vysvětlil redakci za ministerstvo jeho mluvčí Václav Koukolíček.

A dodal: „S auditem to nemá nic co dělat."

Jenže právě to vadí některým Dobešovým podřízeným. „Auditor, který tady byl, byl s prací odboru spokojený a dokonce naznačil, že slučovat je, není dobrý nápad," řekl redakci pod podmínkou anonymity zdroj, který byl přímo u jednání s pracovníkem auditorské firmy.

Tentýž zdroj také redakci sdělil, že na ministerstvu je údajně už delší dobu tlak na to, aby se práce obou odborů vytlačila do ústraní: „Kdyby alespoň počkali těch čtrnáct dní než audit skončí, poté by nikdo nemohl nic říct. Ale takhle to bije do očí. Je to zbytečné vyhazování peněz za audit, který není potřeba, protože ty odbory by sloučili tak jako tak."

Podle ministrova mluvčího se ale jedná jen o bouři ve sklenici vody: „Obě odvolané ředitelky odborů na ministerstvu dále pracují, pouze se jejich práce sloučí pod jeden odbor, aby se ušetřilo."

Škrty ministra Dobeše


Už pondělní odvolání Jana Vituly (TOP 09) z funkce ředitele sekce pro čerpání z programů EU se v určitých kruzích nesetkalo s pochopením. Podle kritiků tím Dobeš může ohrozit čerpání evropských peněz. Ministr naopak tvrdí, že nahrazení Vituly Jaroslavem Kubou má přispět k tomu, aby ministerstvo lépe využívalo operační programy.

Organizační a personální změny na ministerstvu školství ovšem středečním sloučením odborů nekončí. Podle neoficiálních informací zveřejněných minulý měsíc ČTK chce Dobeš propustit až 15 procent zaměstnanců ministerstva, aby ušetřil na platy učitelů.

Související:
Dobeš na úřadě řádí jak černá ruka, stěžuje si Březina
Dobeš odvolal, co slíbil. Náborové statisíce nebudou

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …