Dobešové možná nepodpoří rozpočet. Když nedostanou víc peněz

07.09.2011 21:55

Ministr dopravy Pavel Dobeš chce, aby do jeho resortu doplulo ještě devět miliard korun. Jeho jmenovec ministr školství Josef by taky rád, aby mu ze seškrtaného rozpočtu dorazily nějaké peníze navíc. Oba přiznali, že v případě, že se tak nestane, nebudou pro rozpočet hlasovat.

Dobešové možná nepodpoří rozpočet. Když nedostanou víc peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Návrh rozpočtu na rok 2012 pro ministerstvo dopravy počítá s 34,4 miliardy korun, což je meziroční snížení o zhruba osm miliard. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) dostane 37 miliard. To je podle ministra málo. "Pokud teď budeme rezignovat na výši rozpočtu, tak se nám v roce 2015 stane, že EU vrátíme mezi 20 a 36 miliardami korun. To je velmi špatné a nehospodárné řešení," řekl České televizi.

TÉMA: Státní rozpočet

Dobeš prý chápe, že necelých devět miliard, které požaduje, není zrovna málo, viděl by ale prostor pro jejich získání z úspor v kapitole státního dluhu, v rozpočtové kapitole Všeobecná pokladní správa a také v kapitolách některých resortů. Naznačil například resort práce a sociálních věcí.

Škrty rozčilují i Josefa Dobeše. Nelíbí se mu, že mu chce ministr financí Miroslav Kalousek v roce 2013 vzít 13 miliard korun. "Jako seriózní ministr školství nemůžu hlasovat pro tento výhled. To bych zahubil regionální školství, to by skončilo," řekl. A také on pohrozil, že pro rozpočet nezvedne ruku.

Premiér Petr Nečas ovšem už před měsícem řekl, že pokud budou někteří z ministrů hlasovat proti rozpočtu, mohlo by to znamenat pád vlády.

Čtěte:

Naštvaný Kalousek: Véčka! Projídáte rozpočet

Pavel Dobeš: Kalouskův rozpočet není veselé čtení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…