Dobytci, zmlátili i novinářku! Demonstranti z Budějovic popisují zásah policie

06.07.2013 20:40

REPORTÁŽ V sobotu navečer se situace u českobudějovického sídliště Máj vyhrotila. Demonstranti začali po těžkooděncích, kteří uzavřeli obě přístupové cesty k sídlišti, házet kameny a láhve. A ti to opětovali dělobuchy a slzným plynem. Pak několik desítek demonstrantů zatkli. Mezi lidmi, kteří sem tam dostali obuškem, byli i nevinní lidé, nebo dokonce novináři.

Dobytci, zmlátili i novinářku! Demonstranti z Budějovic popisují zásah policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní těžkooděnci na demonstraci

Policisté proti demonstrantům tvrdě zasáhli a několik v přední linii stojících nekompromisně zpacifikovali a odvedli je stranou. Zbývající zároveň vyzvali, aby se okamžitě rozešli. Dav skandoval před zásahem policistů různá hesla, například „Čechy Čechům!"

Demonstranti dorazili k sídlišti poté, co jim policisté v 17 hodin zablokovali cestu na náměstí Přemysla Otakara II. Ochránci zákona se snažili dav na náměstí rozpustit, protože se jednalo o nepovolenou demonstraci, lidé ale přesto k Máji dostali.

„Chovali se jako dobytci. To, že začali obuškama mlátit, shazovat na zem ty plešatý řvouny, chápu. Ale že několik policajtů přetáhlo po zádech nebo zadku lidi, kteří se tam nachomýtli a nic nedělali, nebo třeba novináře, to je síla,“ řekl pro ParlamentniListy.cz jeden z přihlížejících mužů, který se přišel jen podívat, jak to na sídlišti bude vypadat.

Nebojácná novinářka

„Viděl jsem, jak nějaký těžkooděnec dal obuškem nějaké novinářce. Ta mu ale dala čočku. Prý to neudělal schválně, snažil se jí omlouvat. Ani nevím, jestli jí to nějak bolelo, ale vyjela na něj dost,“ řekl svědek incidentu.

Podle všeho byli policisté kvůli minulému týdnu rozzuřeni a rozhodnutí za každou cenu zabránit krveprolití. Jenže své emoce často prý neudrželi na uzdě. Některé demonstranty začali shazovat na zem a šacovat i tehdy, když nic neudělali: Jen třeba včas nepoodstoupili.

Vyzbrojení demonstrantí - nože, tyče, baseballové pálky

Už dopoledne zastavovali vozidla na příjezdech do města. U některých zabavili zbraně, včetně nožů, baseballových pálek či bombrů.

„Udělali jsme vše proto, abychom zabránili střetu demonstrantů s obyvateli sídliště. A abychom zabránění ničení majetku, zranění a ohrožení zdraví a životů lidí. Nyní policie prověří všechny podezřelé a všechny skutky,“ uvedla pro novináře mluvčí policie Lenka Holická.

Několik lidí již však policisté zajistili. Jedním z prvních byl teprve 15letý mladík, kterého ochránci zákona zadrželi kvůli výtržnostem. Těch se však měl dopustit už během minulých protestů. Na sídlišti Máj se konalo poklidné shromáždění asi 300 lidí, převážně Romů. Z prostranství před paneláky zmizely kontejnery, z nichž si o posledním víkendu radikálové udělali proti policistům barikády.

Z náměstí nechtěli policisté demonstranty po poledni pouštět. Ti vykřikovali směrem k radnici hesla jako: Čechy Čechům, Thomo, vylez a podobně. Apelovali tak na primátora Juraje Thomu, aby přišel mezi ně. Ten ale na radnici v tu dobu vůbec nebyl.

Pak se začaly skupinky srocovat a vydaly se na Máj, kde se ale pustily do policistů.

Policejní hlídky zůstanou ve městě a na Máji i přes noc. Zda se situace uklidní, nebo se bude opakovat každý víkend, není jasné.

Město ve spolupráci s policií už dokonce svolalo na úterý do sportovní haly veřejné shromáždění, aby se obyvatelé krajského města vyjádřili s návrhy, jak zlepšit soužití „bílých s Romy“ na sídlišti, kde jsou letité problémy, které nyní vygradovaly.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…