Docházení nezaměstnaných na poštu se vyplatí, tvrdí Drábek

13.12.2011 20:00

Od října se musejí chodit vytipovaní nezaměstnaní hlásit několikrát měsíčně na poštu. Cílem opatření je ztížit podmínky pro práci na černo. Na kontroly chodí přes 17 tisíc lidí, za první dva měsíce kontrol se každý dostavil na poštu v průměru pětkrát.

Docházení nezaměstnaných na poštu se vyplatí, tvrdí Drábek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Vedle podpory v nezaměstnanosti a ostatních dávek si někteří  domluví práci na černo. Proto ministerstvo práce a sociálních věcí vyrazilo do boje s nelegálním zaměstnáváním. Patří tam i povinné kontroly vytipovaných nezaměstnaných na úřadu práce.

Datum předem neví

"Uchazeč o zaměstnání hlášený v evidenci na úřadu práce předem neví, kdy bude pozván na další schůzku, což mu ztěžuje případnou domluvu se zaměstnavatelem a tedy znesnadňuje nelegální práci," vysvětlil pro Týden.cz ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Hlásit se na poště musejí nezaměstnaní několikrát do měsíce, nejvíce však dvakrát týdně.

Na kontroly nedocházejí automaticky všichni nezaměstnaní, ale jen ti, které vytipuje speciální program na základě několika kritérií. Mezi ty patří opakovaná evidence nezaměstnanost, zaměstnání kratší 10 dnů v posledním půlroce, nezaměstnaní do 26 let, čerství absolventi škol a rizikové profese. Jednoznačně se prokázalo, že řada uchazečů o zaměstnání vykonává jiné činnosti, které jim znemožňují spolupracovat s úřadem práce," řekl Drábek.

reklama

autor: joh

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…