Doktor prý Nečasovi řekl, že z ODS odejde. Už včera

16.11.2011 14:08

Poslanec Michal Doktor (dosud ODS) překvapil. Na brífinku řekl, že premiér Petr Nečas věděl již den o tom, že chce vystoupit z ODS. A to proto, že nebude jmenován ministrem průmyslu a obchodu, respektive že se této funkce ujme jihočeský politik Martin Kuba. Rozhodnutí pro Kubu se prý Nečasovi vymstí, neboť prý nevnímá Kubův "dotek medúzy". Z ODS prý ale Doktor odchází i proto, že od svých spolustraníků necítí podporu a vládne dlouhodobá nedůvěra vedení jihočeské ODS svěřit mu jakýkoliv post.

Doktor prý Nečasovi řekl, že z ODS odejde. Už včera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

Záhadně a šroubovaně dnes vysvětloval na brífinku poslanec Michal Doktor své rozhodnutí pro to, že chce vystoupit z ODS. „Souvisí to se včerejší volbou ministra," řekl k tomu Doktor. "Nemohu nevidět projevy prefabrikace z vedení ODS, kdykoliv se mé jméno objeví v personálním návrhu," podotkl také Doktor a vysvětlil, že k rozhodnutí ho vedla prý také dlouhodobá nedůvěra vedení jihočeské ODS svěřit mu jakýkoliv post.  

„Dnešním dnem končím společenství na společném projektu. Souvisí to se včerejší volbou...je to však výslednicí, než faktorem," uvedl také Doktor.

Volbu Kuby považuje prý za osudově špatnou právě kvůli Kubovým politickým praktikám. "Pokud premiér nevidí dostatek ponaučení v příbězích lidí, kteří se mihli v nelibosti ´doteku medúzy´ Mudr. Martina Kuby v mém volebním kraji, pak se naše cesty, bohužel, rozcházejí," vzkázal premiérovi a předsedovi ODS Doktor s tím, že Nečas by se měl cítit do budoucna ohrožen.

"Chtěl jsem, aby byl vybrán člověk, který autoritou je, nebo má nadějí se jí stát. Rozhodnutí Nečase ale považuji za osudově špatné," zmínil také Doktor.

Novináři se ale později Doktora tázali, jak své mediální prohlášení v některých směrech myslí. Doktor ale na to mimo jiné odvětil slovy, že mu bylo jistým jihočeským politikem sděleno, že prostě „nemá krytí". Když se prý pak tázal více, tak údajně dostal další odpověď, že se kryjí feny. „To je věc, kterou nemohu dohnat," narážel Doktor s ironií na "kmotrovské" poměry v ODS na jihu Čech.

Nečase ale podkopávat nebude 

Také novinářům vysvětlil, že nyní bude nezařazeným poslancem, ale nevidí prý důvod, že by vládu nepodporoval, když bude ona důsledně dodržovat programové priority a bude konat v souladu s programovým prohlášením a prosazovat reformy posilující národní suverenitu. Mandátu poslance se však vzdát nehodlá. Pokud ho k tomu ODS vyzve, je prý připraven odejít z pozice místopředsedy rozpočtového výboru.

„Nechci podkopávat Petra Nečase. Neotáčím se zády k vládě jako celku," zdůraznil Doktor.

Prý ale brífink premiéra, na němž představoval nového ministra, sledoval, a divil se tomu, když Nečas řekl, že o rozhodnutí Doktora vůbec nevěděl.

„Pan poslanec Doktor mně nic takového dopředu neoznámil, přitom jsme včera spolu mluvili a dohodli jsme se, že se ještě potkáme. Mrzí mne jeho gesto a chci slyšet od něj skutečné důvody jeho kroku a chci slyšet další představu spolupráce jeho osoby s touto vládní koalicí a touto vládou. Ale musím říci, že pan poslanec Doktor učinil tento krok bez toho, aniž bychom se setkali a zkonzultovali to," řekl totiž Nečas.

Více zde:

„Toto rozhodnutí je pro pana premiéra zhruba 24 hodin starou informací.," zdůraznil ale k prohlášení Nečase Doktor. "Já jsem pana premiéra na brífinku sledoval. Mohl být nervózní a vykládám si jeho slova jako řečnickou neobratnost. Nebylo by ale důstojné, abych já svá slova musel dokládat," doplnil poslanec a dodal, že v ODS rozhodně od svých spolustraníků necítí podporu. I to je jeden z důvodů jeho odchodu.

"Považuji za poněkud marnotratné, abych svou energii věnoval někomu, kdo o ni zjevně vůbec nestojí," uzavřel.

Důvodem se staly okolnosti kolem jmenování

ParlamentníListy.cz byly dnes dopoledne první z médií, jež uvedly, že ví z důvěryhodného zdroje o odchodu  Michala Doktora z ODS. Sám Doktor později tuto informaci našemu serveru potvrdil.

Více zde:

„Michal Doktor se chystá odejít z ODS. Předseda vlády Petr Nečas mu měl přislibit funkci ministra, ale nakonec otočil. Vadí mu, že jmenoval Martina Kubu, který je ve skupině jihočeské ODS, se kterou je v trvalém sporu. Nejde mu o funkci, ale o princip. Že premiér nedrží slovo a koho jmenoval místo něj," řekl ParlamentnímListům.cz napřed důvěryhodný zdroj.

Doktor na dotaz redakce, zda odchází z ODS, nejprve neodpověděl. V SMS pouze uvedl, že v 13.30 bude mít tiskovou konferenci. Později svůj odchod z ODS potvrdil. 

Spekuluje se, že premiér nedodržel slovo

Poslanec Michal Doktor byl žhavým kandidátem na post ministra průmyslu a obchodu uvolněný po odchodu Martina Kocourka. Dokonce o této záležitosti jednal s premiérem Petrem Nečasem. Podle informací ParlamentníchListů.cz šéf jihočeského regionu Martin Kuba na schůzce s premiérem prý byl ostře proti tomu, aby se Doktor stal ministrem.

Doktor přitom s vedením jihočeské ODS bojuje již dlouhodobě. Před sněmovními volbami byl odsunut v primárkách na nevolitelné místo a do sněmovny se dostal jen díky své individuální kampani a preferenčním hlasům, čímž přeskákal kandidáty nad sebou. To mu ale prý nemůže řada lidí v jihočeské ODS odpustit.

V ODS je již od roku 1991

Michal Doktor je v ODS považován za slušného a principiálního člověka, na druhou stranu za uzavřeného solitéra. Patřil také k výrazným odpůrcům Mirka Topolánka a Lisabonské smlouvy.

Do ODS vstoupil Doktor v roce 1991.Mezi lety 1990-2002 zasedal v zastupitelstvu města Lomnice nad Lužnicí, kde v období 1992-1998 zastával funkci radního. Ve volbách 1998 byl zvolen členem dolní komory českého parlamentu, kde se ve svém prvním funkčním období věnoval činnosti v Zahraničním výboru a jako místopředseda v Podvýboru pro prezentaci České republiky v zahraničí.

Ve volbách 2002 svůj mandát obháji a věnoval se činnosti v Rozpočtovém výboru a předsedal Volebnímu podvýboru, stal se třetím místopředsedou poslaneckého klubu ODS. I ve volbách 2006 svůj post obhájil a ve sněmovně se věnoval činnosti ve výborech: organizačním, rozpočtovým, volebním a výboru pro obranu, předsedal Stálé komisi pro bankovnictví a krátce působil jako třetí místopředseda poslaneckého klubu ODS.

V roce 2010 byl v Jihočeském kraji do parlamentu zvolen ze 7. místa kandidátky, když se počtem preferenčních hlasů dostal na místo první.

Psali jsme:

reklama

autor: olb

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…