Doktor to řekl také pro rozhlas: Peake podpořím. Ale…

20.04.2012 10:15

Projekt rebelů z Věcí veřejných je prý připraven podpořit poslanec Michal Doktor z hnutí Jihočeši 2012. Jak ale řekl Radiožurnálu, má několik podmínek. "Já nepřistoupím na dohodu nad vládním projektem, který si bude hledat ad hoc podporu tu od Peake, tu od Johna. Chci jasně formulovaný program," řekl kromě jiného Doktor.

Doktor to řekl také pro rozhlas: Peake podpořím. Ale…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

Zvyšují se šance vlády Petra Nečase na přežití ? Těžko prozatím říci. Premiér Petr Nečas (ODS) totiž vyžaduje pro udržení současné vlády podporu tří poslaneckých klubů. Spolupráci s Věcmi veřejnými se přitom ODS rozhodla ukončit. Znamená to, že vicepremiérka Karolína Peake musí zajistit pro své nové uskupení deset členů. Zatím jich má jistých jen sedm. 

Karolína Peake bude jednat s dosud nerozhodnutými poslanci z řad Věcí veřejných Radimem Vysloužilem a Milanem Šťovíčkem. S Michalem Doktorem již prý mluvila ve čtvrtek, podle poslance si vyjasnili základní parametry budoucí možné spolupráce. 

„Řeknu zcela otevřeně, že pro mě jako člena suverénního politického projektu Jihočeši 2012 je nepřijatelné, abych se stal členem nově zakládaného hnutí Karolíny Peake. Jsem schopen se s ní domluvit na nějaké kvalitativní dohodě a spolupráci v klubu, který bude formalizován jako klub nezařazených ve stávající Poslanecké sněmovně,“ uvedl pro Radiožurnál dnes ráno Doktor. Podobně pak hovořil i pro ParlamentníListy.cz.

Jihočeský poslanec byl do sněmovny zvolený za ODS, řady občanských demokratů ale opustil na protest proti údajnému pronikání vlivu kmotrů do vlády. 

„Myslím si, že si Karolína Peake zaslouží příležitost institucionálně upravit vztahy v Poslanecké sněmovně tak, aby vznikl poslanecký klub, a jsem ochoten za určitých podmínek jí v tomto být nápomocen,“ řekl také Doktor a upřesnil, že jeho podmínky se vztahují spíše k vládnímu projektu. 

„Ty podmínky jsou delegovány a formulovány spíše k tomu vládnímu projektu, nežli k tomu samotnému tělesu poslaneckého klubu. Nemyslím tím Jihočechy. Já tím myslím zásadní kvalitativní dohodu o tom, jak bude vypadat vládnutí budoucí koalice, která má být nějakým způsobem pojmenována. Já nepřistoupím na dohodu nad vládním projektem, který si bude hledat ad hoc podporu tu od Peake, tu od Johna. Chci jasně formulovaný program, jasně formulovanou personální odpovědnost s jasně vymahatelnými nástroji toho, jak jednotlivé subjekty spolu právě budou k takové dohodě přistupovat. Já se nehodlám nechat vydírat Radkem Johnem, který jeden den bude projekt vydírat a požadovat výpalné, a druhý den - jako dnes pláče v médiích - bude říkat, že se bojí nástupu komunismu,“ doplnil nazařazený poslanec.

{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="Peake" count="5"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…