Doktorka Samková, členka TOP 09, vychválila Zemana a zle znectila Kalouska s knížetem

03.07.2013 6:23

ROZHOVOR Advokátka Klára Samková se jako členka TOP 09 rozhodně nebojí na adresu vedení své strany pronést drsná a kritická slova. Během obsáhlého rozhovoru pro ParlamentníListy.cz doktorka Samková prozradila, že Ištvanovo vyšetřování bude zaručeně dál pokračovat, nebo také to, že Karel Schwarzenberg nebyl první, koho Kalousek oslovil jako možného šéfa své TOP 09.

Doktorka Samková, členka TOP 09, vychválila Zemana a zle znectila Kalouska s knížetem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Vládní strany končící koalice prosadily přímou volbu prezidenta a teď se nestačí divit. Velká policejní akce dala prezidentu Zemanovi prostor k naplnění předvolebních výstupů o Nečasově vládě. Jak to na vás celé působí?

Miloš Zeman se ukazuje jako velká postava českých dějin. I těch, které ještě nebyly napsány. Na rozdíl od Václava Klause, který působil negativisticky, zastavoval ostatní a nevytvářel proaktivní politiku, Miloš Zeman ji vytváří. A to způsobem, jak si on sám přeje. Přenastavuje parametry. Připadá mi, jako by překopával i fyzikální zákony. I gravitace má pod jeho vedením jinou konstantu, než měla dosud.

Můžeme s tím souhlasit nebo samozřejmě nesouhlasit. Výsledek je ale tento: Dělá si v podstatě naprosto, co chce a nikdo není schopen ho chytit na nějakém protiústavním písečku. Jediné, co všichni dělají, je to, že pláčou, protože jim Zeman boří bábovičky.

Této mohutné aktivitě pana prezidenta se ukázala tváří v tvář ještě jedna věc, a to v celé své grandiózní hrůze. Naprostá neschopnost současné politické scény řešit jakékoliv reálné problémy. Dřív jsme si mysleli, že jsou neschopni řešit reálné problémy této země. Opět díky panu prezidentu došlo k inovaci. Oni jsou tak neschopní, že neumí řešit i své vlastní problémy. To je skutečně kvalitativní posun naší politické scény, která tím ukazuje, že je zcela degenerovaná. Od sociální demokracie, přes komunisty až po ODS. Už jim nezbyl ani sebezáchovný pud.

Poněkud směšné bylo vystoupení lídrů koalice, kteří ještě hodinu před tím, než Miloš Zeman jmenoval Rusnoka premiérem, mávali 101 podpisy. Přitom z prezidentových vyjádření bylo už zhruba týden jasné, že je rozhodnutý…

Hlavně i těch 101 hlasů je naprosto pofidérních, a to pomíjím stranu LIDEM. Jestliže to visí na Doktorovi a podobných lidech, co to je pro Boha za 101 hlasů? To je ad hoc součet možná k tomuto jednomu jmenování vlády, ale vůbec nic to neříká o tom, že by třeba prošel rozpočet. Vzpomenu na poslance Petra Wolfa, prvního významného přeběhlíka, jehož hlasem byla podržena druhá Topolánkova vláda. Kde jsou ty blahé časy Petra Wolfa, který přeběhl ve vší počestnosti!

Dnes tu máme lidi, kteří za jeden subjekt kandidují, mezitím se během volebního období v jiném politickém subjektu pohybují a posléze hlasují ještě s někým úplně jiným. Osobní mandát poslance se dostal do role osobního léna toho člověka, který se stává jeho majorátním pánem s právem těžit z onoho mandátu po dobu čtyř let bez ohledu na cokoliv.

Výsledkem je totální přeběhlický chaos v českém Parlamentu a já děkuji panu prezidentu Zemanovi, že se této politicko-volební přeběhlické svoloči postavil! On odmítl akceptovat, aby se politický volební mandát stal osobním vlastnictvím poslance, což je přesně to, k čemu dnes došlo. A odmítl na tomto absolutně amorálním a odporném principu postavit vládu. To prezidenta v mých očích nesmírně šlechtí. Nemohu samozřejmě vyloučit nějaký vedlejší úmysl, ale v každém případě se tomu postavil. Doufám, že budoucí vláda (ať bude jakákoliv) najde systémové řešení problému přeběhlictví a prosadí ho v Parlamentu.

Na druhé straně ve chvíli, kdy takto prezident „řízl do masa“, ozvala se ústy Miroslava Kalouska TOP 09 s varováními ve smyslu, že jde o nabourání parlamentní demokracie, že už pod Zemanem nemusí být vůbec žádné volby, že přichází putinismus a TOP 09 je povinna tomu zabránit. Co na to říct?

Ústavní experti TOP 09 byli vždycky slabé kafe, pakliže vůbec nějací existovali. A o znalostech ústavního práva pana Kalouska jsme se již opakovaně přesvědčili. Raději pana místopředsedu nebudu komentovat. Jemu se tento Zemanův postoj nehodí do karet, protože pochopitelně na základě přeběhlictví fungovala i jeho vlastní vláda. Není se co divit.

Myslím, že Miloš Zeman by měl dostat Nobelovu cenu za odhalení veškerých nedostatků a bílých míst Ústavy České republiky. To by nesvedli ani nejlepší ústavní experti, které máme. O některých mezerách v Ústavě se vědělo, ale troufám si říct, že naopak o řadě z nich se nevědělo.

Někteří tvrdí, že se ministr Kalousek chová takto, protože tuší, že Ištvanovo vyšetřování bude pokračovat a může dopadnout i na něho.

Ištvanovo vyšetřování bude pokračovat dál, to vím zcela bezpečně ze zdrojů, které nebudu jmenovat.

Má se bát osobně Miroslav Kalousek?

To nevím… Já být na jeho místě, tak se bojím už od dob nákupu padáků na Ministerstvu obrany. On má asi na život jiný názor než já, tak se v tom asi neshodneme. Jeho projev poslední dobou vnímám jako krajně hysterický.

Žádná demokracie tu narušená není, jenom pan prezident udělal něco, co nikdo neočekával. Miloš Zeman ve své podstatě odmítl akceptovat nedemokratické principy založené touto vládou. Pakliže si pan Kalousek na něco stěžuje, je to pouze jako když volá, chyťte zloděje.

Nečasova vláda byla první, která zásady demokracie porušila. Když ztratila podporu Věcí veřejných, tak se měla okamžitě rozpustit Poslanecká sněmovna a vyhlásit nové volby. Nečas to neudělal a zachoval se naprosto účelově akceptací partaje, která nikdy nebyla zvolena. Jenže my žijeme v systému kmotrokratických stran.

Nabízí se otázka, jste členkou kmotrokratické politické strany?

Ano. Jsem v TOP 09.

Takže TOP 09 je kmotrokratická strana?

Bohužel je to tak.

Kdo v té straně s těmi kmotry nejvíce „peče“?

To nevím, nejsem ve vedení strany.

Ví o tom podle vás víc předseda Schwarzenberg, nebo o tom neví stejně jako Vy?

Obávám se, že o tom ví úplně stejně jako já. Karel Schwarzenberg podle mě zcela rezignoval na vedení strany. Pakliže vůbec kdy nějaké ambice v tomto směru měl. Za jednu z nejstrašnějších věcí považuji, že se v tomto směru nechal takto brutálně zneužít.

Dá se z jeho strany mluvit o zneužití? Co ho tehdy nutilo k tomu, aby se k Miroslavu Kalouskovi přidal a nechal se zvolit šéfem strany?

Nerozumím mužskému egu natolik, abych tuto otázku mohla kvalifikovaně zodpovědět. Motivy jsou různé, já je neznám. Mohu se tomu pouze velice divit, což činím. Myslím, že to Karel Schwarzenberg neměl zapotřebí. Rozhodně vím, že nebyl první, koho pan Kalousek s tímto projektem oslovil.

Kdo byli ti, které Miroslav Kalousek oslovil před Karlem Schwarzenbergem, ale odmítli ho? Víte to?

Vím, ale říkat to nebudu.

V souvislosti s koncem vlády Petra Nečase, máte radost, že z Ministerstva zahraničních věcí odchází i ministr Schwarzenberg?

V jeho činnosti jsem neviděla žádnou koncepci. Buď tam byla koncepce pasivní zahraniční politiky, nebo vůbec žádná koncepce, nebo také měl pan Schwarzenberg svoji soukromou koncepci, kterou se nám možná vůbec nikomu nepodařilo odhalit.

Když jsem ale Karla Schwarzenberga viděla v posledních měsících, mám o něho skutečnou obavu. To není o tom, že usíná. Podle mě jeho výzor ukazuje na zásadní zdravotní problémy. Bylo to vidět třeba při zásadním proslovu Miroslava Kalouska ve sněmovně těsně před rezignací premiéra Nečase. Schwarzenberg tam nespal, on upadal do částečných bezvědomí! To se spánkem nemělo nic společného.

Jestliže mluví místopředseda jeho vlastní strany o bytí a nebytí Poslanecké sněmovny, nemůže on jako předseda té strany říct svůj obvyklý bonmot, že někdo kafrá blbosti, a proto spí. Nebyl schopen udržet pozornost. Jsem přesvědčena, že Karel Schwarzenberg má tak velké zdravotní problémy, že není schopen už funkci vykonávat.

Nicméně i vystoupení Miroslava Kalouska na Radiožurnálu během povodní nebylo úplně povedené. Dal si prý dva panáky, protože byl unavený…

Český národ má bohužel jednu z nejvyšších konzumací alkoholu na světě. Z toho ovšem plyne jedna pozitivní věc, že takřka všichni lidé mají s alkoholem své zkušenosti a vědí velmi přesně, co se stane, když si dají dva panáky. Myslím, že si český národ nezasluhuje, aby z něho ministr financí dělal takové blby. Ať nám pro Boha netvrdí, že měl dva panáky! Dvě sedmičky možná, potom to byl pěkný výkon. A tím nemyslím dvě sedmičky vína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…