Doplatila na automaty, teď bude mít klid. Exmanžel si už nezahraje

09.11.2011 14:22

Město Ostrava schválilo schválilo „přelomovou" vyhlášku, na kterou se s napětím čekalo. Umožňuje totiž městským obvodům, které se k tomu rozhodnou, zcela vymýtit hrací automaty na svém území. Ještě těsně před schválením se v kuloárech šeptalo, že ji zastupitelé neschválí. Nakonec vyhláška bez diskuse drtivou většinou hlasů prošla. Z rozhodnutí má radost nejeden Ostravan. Třeba i matka ženy, která o závislosti na automatech ví své.

Doplatila na automaty, teď bude mít klid. Exmanžel si už  nezahraje
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

 Občané zákaz vítají
„Konečně s tím někdo něco dělá!" řekla Jana Kaňoková z Ostravy ParlamentnímListům.cz. Její dcera totiž doplatila právě na hrací automaty svým manželstvím. „Měli se hodně rádi, tak jsme jim vystrojili veselku. Zeť byl skvěle zajištěný, měl velmi dobře placenou práci, jezdil na služební cesty. A najednou začaly být problémy s penězi. To si neumíte představit. Dcera nám zpočátku nic neřekla, protože se styděla. Ale najednou jsme zjistili, že má na byt, který jsme ji pomáhali koupit my rodiče, exekuci, a těžce zápasí s penězi. Trápila se, strašně zhubla, chodila jako stín. Trvalo skoro dva roky, než podala žádost o rozvod. My s manželem jsme za bývalého zetě zaplatili skoro 300 tisíc korun, aby dcera o byt nepřišla. Tím pádem jsme bez úspor a jen doufáme, že nás další katastrofa už nepostihne," řekla pro PparlamentniListy.cz Kaňoková. Nejhorší podle ní bylo to, že si zeť nepřiznal, že má problém a odmítal se jít léčit. „Kdybychom to nezažili na vlastní kůži, v životě bych neuvěřila, že chytrý, vysokoškolsky vzdělaný a inteligentní člověk může takto propadnout automatům," uzavřela Kaňoková.

Více čtěte: 

  • Loterijní zákon vzbudil na Zlínsku vášně

  • ODS: Loterijní zákon a poděkování Topolánkovi 

  • Hazard může vzkvétat dál. Klaus vetoval loterijní zákon

  • Primární je zájem občanů, říká náměstek Petřík
    Tomáš Petřík, náměstek primátora (ODS) města Ostravy potvrdil, že vyhláška se měnila na základě požadavku Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz zakázat herní automaty plošně. „Primární je zájem občanů, o tom se nedá ani diskutovat, ani polemizovat. Na druhou stranu samozřejmě provoz automatů přináší určité finanční prostředky a vedení obvodu si musí zvážit, na kolik je dobré a vhodné tuto činnost regulovat. Ale já si osobně myslím, že pokud se tímto zákazem podaří vyřešit celou řadu sociopatologických jevů, které jsou zvláště v této části města velkým problémem, tak je to asi dobré rozhodnutí," řekl Petřík.
    „Sledujeme tím samozřejmě snížení kriminality, ale i další negativní vlivy. Lidé ze sociálně slabších vrstev hrají na automatech, pak nemají na výživu svých dětí, dochází k rozvratu rodin," vysvětlila pro ParlamentniListy.cz Jana Pondělíčková, mluvčí úřadu Moravská Ostrava a Přivoz. Sdělila, že v této chvíli až do nabytí účinnosti nové vyhlášky platí zákaz provozu výherních automatů jen v určitých lokalitách. Je to především v centru města Masarykovo náměstí, Jiráskovo náměstí a Nádražní ulice.

     Na videoloterijních terminálech se prohrává více peněz

    „Výherní automaty si my umíme ošetřit, protože to povoluje pro každý rok náš úřad. Tato nová vyhláška nám však pomůže vymýtit z našeho obvodu nejenom herní automaty, ale také video loterijní terminály. Obyčejný člověk mezi nimi rozdíl nepozná. Ale video loterijní terminály jsou napojeny na počítač, který je řídí a hraje se na nich o daleko více peněz. Proto jsou nebezpečnější," uvedla Pondělíčková. Úřad zatím čekal s povolováním herních automatů pro příští rok. „Teď, podle nové vyhlášky, která nabude účinnost 18. listopadu, už žádný nepovolíme. Rada obvodu navíc schválila podání žádosti na ministerstvo financí, aby zrušilo všechny povolení pro území našeho obvodu také pro video loterijní terminály," sdělila Pondělíčková. Obvod zákazem přijde o zhruba 19 milionů korun a je zcela jasné, že jde o významnou položku. „V současné době připravujeme rozpočet na rok 2012 a hledáme možnosti, kde ušetřit," řekla Pondělíčková.

    Hospodští z Ostravy nejsou zajedno

    Ostravští hospodští nejsou ve svém názoru na věc jednotní: „Asi mi to moc vadit nebude, lidé chodí spíše za dobrým pivem a jídlem než za automaty. Ještě před rokem byly tržby z automatů docela slušné, teď už to není to, co bývalo. A o kolik přijdu? No odhaduji to asi na deset procent, " řekl hospodský Tomáš Foltýn.
    „Nevím, co na to říct. Už tak k nám chodí méně lidí a pokud přijdou, vypijí tak maximálně dvě piva, to je celá útrata. Když mi ještě vezmou automaty, abych to raději zavřel," reagoval další ostravský hospodský, který si nepřál být jmenován.

    Všechny obvody plošný zákaz nechtějí
    Nejednotné jsou také ostravské obvody. V Ostravě Porubě chtějí omezení jen pro některé části. „Už máme omezení výherních hracích automatů pro Hlavní třídu, Alšovu ulici a Nezvalovo náměstí. Teď chceme z této centrální části obvodu vymýtit také videoterminály. Celkem teď funguje na území obvodu 550 automatů obou druhů. Zatím nevíme, o kolik peněz méně to bude znamenat do rozpočtu obvodu," řekla pro ParlamentniListy.cz Petra Špornová z radnice Ostrava Poruba.

    Karviná na to šla jinak
    Zcela jinak tuto záležitost řeší v Karviné. „My jsme uzavřeli dohody s docela přísnými pravidly se všemi provozovateli výherních automatů na území města. Podle toho například nesmí lákat reklamou ke hře, nesmí dělat marketinkové slevové akce, ani nabízet alkohol zdarma a podobné věci. Během léta jsme provedli 87 kontrol. Ti, co pravidla dodržují, budou mít automaty v provozu nadále. Ti co je porušili, bez pardonu skončí. Při kontrolách se například prokázalo, že v jedné restauraci bylo o dva výherní automaty více, než mělo být. Proto jsme podali trestní oznámení pro nedovolené podnikání," uvedla pro ParlamentníListy.cz tisková mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová s tím, že o osudu videoterminálů budou karvinští zastupitelé jednat v prosinci.

    Čtěte také:

    Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Anna Vidiševská

    Andrej Babiš byl položen dotaz

    dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

    viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…