Dopoledne pokřiky a výtržnosti, po obědě klid. Zastupitelstvo jedná

30.11.2010 14:01

AKTUALIZOVÁNO Někteří odpůrci koalice ODS a ČSSD v Praze pronikli do zasedací místnosti zastupitelstva, kde chtějí zastupitelé jednat. Demonstrující přišel podpořit i exprezident Václav Havel. Po 14. hodině bylo nakonec jednání zahájeno. Narozdíl od dopoledního průběhu zcela v klidu.

Dopoledne pokřiky a výtržnosti, po obědě klid. Zastupitelstvo jedná


Jednání bylo přerušeno do 14:00. Kandidát na primátora Bohuslav Svoboda prohlásil, že navzdory chování demonstrantů neplánuje nechat vyklidit sál zastupitelstva. Lídr TOP 09 Zdeněk Tůma podle ČT uvažuje o tom, že demonstranty vyzve ke kázni.

Až do obnovení jednání zastupitelstva je sál zcela vyklizen. Pracovníci magistrátu připravují bezpečnostní opatření, která by měla umožnit klidný průběh jednání.

S velkými potížemi se dostávali po polední přestávce zpět do budovy magistrátu zastupitelé za TOP 09. Oba dva vchody jsou nejen zamčené, ale obklopené takovým množstvím lidí, že dostat se alespoň ke vchodu bylo takřka neřešitelným problémem.

Jak pro ParlamentníListy.cz řekl jeden ze zastupitelů TOP 09, tak se jeho klub bude snažit prosadit, aby prvním bodem jednání byl dvouhodinový prostor pro vyjádření veřejnosti.

V průběhu dopoledne si své užil kandidát na náměstka primátora Karel Březina (ČSSD). Toho obklopil hlouček demonstrantů a častoval ho pokřiky "Mafie, mafie"


SLEDUJEME téma
pražská koalice

FOTOGALERIE protesty proti koalici

Jiří Dienstbier mladší (ČSSD) zmínil v krátkém rozhovoru pro Českou televizi, že se nebude účastnit volby rady. "Lidé ale mají právo vyjádřit svůj názor. Je jen otázka, jestli tato forma protestu je udržitelná. Jednání zastupitelstva ale musí proběhnout. Já neočekávám, že by někdo udělal sebereflexi a že by se něco na dohodě ODS a ČSSD změnilo," řekl Dienstbier s tím, že si myslí, že se zastupitelé nenechají vyvést z konceptu a budou jednat.

Podle informací ParlamentníchListů.cz ráno jednal zastupitelský klub ČSSD. "Mně ale o tom není nic známo," dodal k tomu překvapivě Dienstbier.

V 10 hodin a 18 minut pražští zastupitelé své jednání opět přerušili na dalších dvacet minut. Zastupitelský klub ODS poté vyzval k zasedání svého klubu. K jednání klubu se vydali i zástupci dalších stran.

Tůma: Nechci k tomu nic říkat

"Já nebudu tento stav vůbec komentovat," řekl k průběhu demonstrace ParlamentnímListům.cz lídr TOP 09 Zdeněk Tůma. Předseda pražské ODS Boris Štastný pak zmínil, že dnešní protest není důstojný a od demonstrujících lidí to  "není ani slušné vystupování." "Situace, která vznikla v jednacím sále, se mi vůbec nelíbí. Ti, kteří se účastní demonstrace, podporují TOP 09," uvedl pro ParlamentníListy.cz Šťastný.

Budoucí primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) pak zmínil, že všechny tři strany, tedy TOP09, ODS i ČSSD se dohodly na tom, že budou pokračovat v jednání zastupitelstva jako dosud. "Jednání budeme přerušovat třeba i po dvaceti minutách, bude-li to třeba," uvedl Svoboda exkluzivně pro náš server.

Lidé vylamují okna v 1. patře

Podle našeho reportéra protestujcí v 1. patře vylamují pomocí kleští okna, která vedou ze zastupitelstva na dvůr. Musela údajně zasáhnout policie, neboť někteří z nich byli připraveni házet do oken i dlažební kostky.

Sálem rezonuje hluk trumpet a pískot. Ozvalo se také skandování: "My chceme Tůmu," které průběžně střídá hukot hesla: "Ať mluví Havel". Lidé se také dožadovali nových voleb.

Zástupci hnutí ZměňPolitiku. cz vyzývají uvnitř sále zastupitelstva ke klidu, aby mohli veřejně přečíst Listopadovou výzvu a předat ji oficiálně zastupitelům. Organizátor petice a ředitel občanského sdružení ZměňPolitiku.cz Marek Jehlička. pak zmínil, že se celá akce vymkla z rukou, když neprobíhá klidně, jak organizátoři akce původně předesílali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek, Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…