Dotované kanalizace v Česku provázení podvody. Záhadné záměny materiálu

03.12.2011 10:56

Výstavbu obecních kanalizací v Česku stále častěji provázejí podezřelé záměny potrubí a dalšího materiálu. Podle deníku Právo Státní fond životního prostředí (SFŽP), který na tyto projekty uděluje mnohamiliónové dotace, prověřuje hned několik případů.

Dotované kanalizace v Česku provázení podvody. Záhadné záměny materiálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zcela odlišné potrubí, než bylo původně uvedeno v projektu schváleném fondem, skončilo v zemi například při dosud probíhající výstavbě kanalizace v Kostelci na Hané.

Kostelec chce 130 milionů. Zatím nedostal nic

Projektant v projektové dokumentaci uvedl potrubí s plným žebrem, zhotovitel stavby se ale bez souhlasu fondu, tedy v podstatě načerno, nakonec rozhodl do země uložit tzv. korugované potrubí. To je v tomto případě ceníkově o zhruba 40 procent levnější a je mnohem méně kvalitní.

Na část kostelecké kanalizace mělo být podle projektu původně použito i kvalitní sklolaminátové potrubí – podle nejmenovaného zdroje Práva bylo ovšem nahrazeno levnější variantou trubek dovážených z Turecka.

SFŽP, od kterého chce Kostelec získat dotaci z evropského Fondu soudržnosti a státního rozpočtu za bezmála 130 miliónů korun, ale tuto záměnu odhalil a žádné peníze městu zatím neuvolnil.

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…