Dozorčí rady plné neúspěšných politiků. Odbornost jde stranou

26.09.2011 10:01

Před loňskými parlamentními volbami se dušovali lídři dvou největších stran Petr Nečas a Jiří Paroubek, že skončí časy stranických trafik, kdy místa v dozorčích radách státem kontrolovaných firem obsazovali neúspěšní politici. Časopis Týden upozornil, že tato praxe trvá dál, a tak v dozorčí radě ČEZ figuruje exministr zahraničí Jan Kohout nebo v Severočeských dolech exministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Dozorčí rady plné neúspěšných politiků. Odbornost jde stranou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Jedním z lákadel před loňskými volbami do sněmovny bylo téma politického obsazování dozorčích rad státem ovládaných podniků. Sliby vrcholných politiků se však nenaplnily a namísto odbornosti se stále rozhoduje podle politického klíče. Praxe stranických trafik neskončila, a tak firmy kontrolují lidé, kteří do té doby neměli s daným oborem vůbec nic do činění.

„Mezi nejkřiklavější případy, kdy do dozorčí rady přišli lidé z jiného oboru a bez potřebné praxe, zcela jistě patří jmenování exministra zahraničí Jana Kohouta do kontrolního orgánu energetického kolosu ČEZ či angažmá exministra zdravotnictví Tomáše Julínka v Severočeských dolech," uvádí ve svém přehledu politických trafik časopis Týden.

Nejkřiklavěji působí Kohout a Julínek

Kohout, který loni v říjnu neúspěšně kandidoval do Senátu za ČSSD, usedl v ČEZ hned v listopadu. Za svou práci v dozorčí radě energetické skupiny, která se schází asi třináctkrát ročně, pobírá 52 500 korun měsíčně plus kapitálové životní pojištění, tantiémy, k dispozici má osobní automobil vyšší střední třídy Škoda Superb a mobilní telefon.

Důlním expertem podle všeho není ani exministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který v minulém roce neobhájil senátorské křeslo a letos v lednu se stal členem dozorčí rady Severočeských dolů, jejíž každý člen dostává v průměru kolem 33 tisíc korun plus další benefity. Julínek působí rovněž v dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny a dříve seděl i v dozorčí radě státní společnosti ČEPS, která má v Česku monopol na přenos elektřiny.

Podnikovou praxi mají členové dozorčích rad jen výjimečně

Za „neodbornost" byli v minulosti kritizováni politici v dozorčích radách nejčastěji. „Ze všech těch případů, které jsem poznal, tam byli pouze dva lidé, kteří měli podnikovou praxi," prohlásil pro časopis Týden Vratislav Kulhánek, bývalý šéf automobilky Škoda, který loni prověřoval osm dozorčích rad státních firem včetně ČEZ, ČSA nebo Českých drah.

V dozorčí radě Severočeských dolů lze najít bývalého místopředsedu ODS Miroslava Beneše i bývalého hlavního manažera ČSSD Jiřího Havlíčka, České dráhy zase kontroluje za třicet tisíc měsíčně moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas, v dozorčí radě Čepra figuruje bývalý senátor ODS Milan Balabán a v Lesích ČR bývalý místopředseda Senátu Jiří Liška z ODS.

K věci:

Do dozorčí rady ČEZ se dostávají lidé bez znalostí v energetice 

Březina nezákonně zasedá v dozorčích radách pražských společností 

Palas zaútočil na Sobotku. Dopadl jak Jakeš 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…