Drábek: Chci, aby si lidé spořili na důchod automaticky. Ale teď ne

08.12.2011 6:36

Po řadě let se některá z českých vlád odhodlala vypracovat a předložit důchodovou reformu. Koaliční vláda premiéra Petra Nečase nedávno přehlasovala Senát ČR, a tak se zdá, že lidé si budou moci od roku 2013 (uvažuje se však i o odkladu a roku 2014) vyvést část peněz z průběžného systému do soukromých penzijních fondů na svůj vlastní účet. Kolem schválené podoby ale panuje řada otázek.

Drábek: Chci, aby si lidé spořili na důchod automaticky. Ale teď ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

O co vlastně v principu jde? Klasické průběžné financování důchodů, tak jak ho známe z dneška (odvedené peníze se rovnou „přelévají" do měsíční výplaty důchodcům), bude doplněno tzv. druhým pilířem. Průběžný systém zůstane nadále primárním, jeho význam ale klesne. Lidé si budou moci vyvést část peněz odváděných na důchodové pojištění (3%) na svůj účet u soukromých fondů, budou si ale muset současně další 2% navíc připlatit. Další 1% budou moci děti dobrovolně posílat na důchod svým rodičům. Kdo se rozhodne dobrovolně vstoupit do tohoto systému, už z něj po celý zbytek svého života nebude moci vystoupit.

Před časem se objevila řada otázek týkajících se toho, co se stane s naspořenými penězi člověka, který zemře, aniž by dosáhl důchodového věku. Když člověk zemře ještě před odchodem do důchodu, stávají se naspořené peníze součástí dědictví. Jestliže člověk ale zemře například v prvním roce pobírání důchodu, bude rozhodovat, jaký režim výplaty si zvolil - když se rozhodl zemřelý pro doživotní rentu, peníze propadají, když se rozhodl pro výplatu ve dvacetiletém cyklu (těch bude menšina), obdrží dědic zbytek naspořeného.

SLEDUJEME téma Důchodová reforma


Reforma až po dalších volbách, horuje Škromach

Důchodová reforma se nelíbí opozici. „O podobě důchodové reformy by měly rozhodnout až příští volby. Ať si voliči transparentně vyberou koncept, který je jim blízký. Pokud vláda bude nadále prosazovat svůj koncept, budeme po našem případném vítězství zvažovat, jaké budou smluvní podmínky. Minimálně ale bude naší prioritou, aby každý z vládou připravovaného systému mohl dobrovolně vystoupit, kdykoli to uzná za vhodné," uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor ČSSD Zdeněk Škromach.

„Důchodová reforma je problémem proto, že vyvádí ze základního důchodového systému peníze, které v tom základním pilíři prostě budou na výplatu důchodů chybět," dodal senátor sociální demokracie a zdůraznil, že je nepřijatelné, aby se člověk ve věku 30 let stal rukojmím jakékoli vlády, která může změnit základní podmínky systému, aniž by z něj mohl vystoupit.

Dobrý kompromis, oponuje Drábek 

Koalice je s podobou penzijní reformy spokojena. „Současnou podobu důchodové reformy považuji za dobrý kompromis, kterého bylo dosaženo v rámci politického vyjednávání," řekl ParlamentnímListům.cz ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Drábek se přitom nechal dříve slyšet, že druhý pilíř by neměl být tak zcela dobrovolný, ale že by byl do něj každý automaticky zapsán a musel by se tak z něj odhlásit. „V současné době neplánuji automatickou účast prosazovat, přestože ji považuji za dobrý způsob, jak vylepšit funkčnost celého systému. Můžeme se k ní ale kdykoli vrátit, jakmile bude na tomto prvku elementární shoda v rámci koalice," dodal ministr Drábek.

Reforma penzí nevzbuzuje pochybnosti jen v opozičním táboře, ale i v odborných kruzích. Kritika míří právě na nastavení druhého pilíře - především na jeho nastavení povinnosti / nepovinnosti.

Lačná vláda

„Bezděkova komise navrhovala financovat penze částečně z DPH výměnou za snížení velmi vysokých odvodů z mezd. Tím by se poněkud odlehčilo pracovnímu trhu a vzrostla by zaměstnanost. Ve skutečnosti vláda lačně sáhla po návrhu zvýšení DPH, ale ke snížení odvodů se již neměla," napsal před časem ekonom Pavel Kohout s tím, že celá reforma je chybná.

„Nastavení druhého pilíře se bude měnit zcela určitě, neboť současný kočkopes prostě nedává smysl. Druhý pilíř buďto bude dále rozvíjen tak, aby se stal smysluplnou součástí budoucích penzijních reforem, nebo bude pár let živořit a následně třeba degradován na penzijní připojištění, od kterého se ani teď příliš neliší," myslí si Zdeněk Kudrna z Rakouské akademie věd.

Reforma nevyvolává nadšení ani u hlavního analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky. „Důvěra je základem při investicích. Metoda strachu, zrušení ze strany levice, či nutnosti spořit doživotně, které mě osobně děsí mnohem více, je neslučitelná s rozumným, takto dlouhodobým rozhodnutím občana," vyjádřil Procházka pochybnosti o reformě.

Psali jsme:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Přemysl Houda

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…