Drábek chce zatočit s flákači. Rath: Je schizofrenik. Elity skončí na ulici

29.11.2011 18:56

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek je přesvědčen, že zatočí s lidmi, kteří si žijí v pohodě z podpory v nezaměstnanosti, ze sociálních dávek, či pracují na černo. Odmítá a však, že každý, kdo přijde o práci bude muset za dva měsíce zametat ulice, či sbírat spadané listí. Opozice se však na celou situaci dívá poněkud odlišně. Podle místopředsedy ČSSD Martina Starce budou mít postupy ministra Drábka obrovský negativní vliv na trh práce. Středočeský hejtman David Rath považuje ministra za schizofrenika.

Drábek chce zatočit s flákači. Rath: Je schizofrenik. Elity skončí na ulici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Jaromír Drábek tvrdí, že veřejné služby budou vyhrazeny pouze pro ty, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní a žijí dva roky ze sociálního systému. A také pro lidi, kteří se objevují v evidenci uchazečů o zaměstnání podezřele často. Zní to sice na první dojem logicky, ale ne každý s tím souhlasí.

Co hýbe veřejností:
Vidím je fašista a vyžírka, vrací úder Rath za líné levičácké lemply
Levičáci jsou líní lemplové, štítí se práce. To nám napsal poslanec ODS

Ve sněmovně říkal něco jiného

„Jsou dvě skupiny lidí, na které zaměříme nabídku veřejné služby. Zaprvé na dlouhodobě nezaměstnané, kteří nepracují déle než dva roky, žijí ze sociálního systému, protože už dávno skončilo období, kdy pobírali podporu v nezaměstnanosti, a je potřeba u nich obnovovat pracovní návyky. A zadruhé na lidi, kteří jsou v posledním období v evidenci uchazečů o zaměstnání poněkolikáté, protože je u nich velké riziko, že jde o spekulativní zápis. Zrovna teď jsem řešil případ, kdy je člověk sedmý rok za sebou vždy půl roku zaměstnaný a půl roku nezaměstnaný. Protože tím, že vždy půl roku pracuje, splní podmínku pro získání podpory v nezaměstnanosti a pak může dalšího půl roku žít za peníze nás všech," řekl Drábek pro Týden.cz. A zároveň vyloučil, že lidé, kteří přijdou po letech o práci, by museli za dva měsíce jít zametat ulice.

SLEDUJEME téma veřejná služba

Středočeský hejtman David Rath míní, že Drábek se vyjadřuje značně schizofrenicky. „Pan ministr Drábek asi neví, co sám ve sněmovně navrhl. Tedy, že na nucené práce musíte nastoupit po dvouměsíční nezaměstnanosti, což opravdu není moc. Takže nevím, co si mám myslet, když někdo něco řekne před zákonodárci a pak to vysvětluje v časopisu jinak," řekl pro ParlamentníListy.cz Rath.

Vláda rezignovala na tvorbu míst

Drábek také prohlásil, že ve veřejné službě by mělo být 50 tisíc lidí. „Tím, že od prvního ledna přesuneme administrativní tíži na úřady práce, se dostane veřejná služba i do obcí, kde ji dosud neorganizovali. Pro příští rok se tedy změní v uvozovkách jen to, že z těch 15 tisíc míst se má stát - a to je moje cílové číslo - 50 tisíc míst ve veřejné službě," prohlásil Drábek.

„Je to naprosto nepřijatelné řešení. Jsou firmy, které nabízejí práce jako úklid komunikací a zahradnické práce v obcích a podobně. Takové firmy jsou poslední záchytnou rukou pro mnoho lidí, kteří jsou téměř na dně. Pochopitelně v rámci nucených prací zájem o nabídku těchto firem poklesne, takže se začneme pohybovat v začarovaném kruhu," míní Rath.

Z jednání ministra Drábka je zhrozen i místopředseda ČSSD Martin Starec. „Postupy ministra Drábka v oblasti zaměstnanosti, respektivě nezaměstnanosti, mají a budou mít katastrofální dopad na trh práce. Přijde mi, že vláda rezignovala na tvorbu pracovních míst," řekl pro ParlamentníListy.cz Starec.

Veřejně prospěšné práce by měly být placeny

„Nevěřím tomu, že se někdo zaregistruje na úřadu práce s tím, že nechce dělat. Bohužel 20 - 30 procentům uchazečů se nepodaří za dva roky najít práci. Nezbude jim pak nic jiného než pracovat na černo, pokud aspoň takovou práci získají," tvrdí pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, stínový ministr práce a sociálních věcí.

„Veřejně prospěšné práce by měly být normálně honorovány jako plnohodnotná práce a zaplaceny mzdou a ne nějakým nárokem na dávky. Nikde jinde nic podobného v Evropě neexistuje. Vždycky jsem si myslel, že doby, kdy profesoři zametali ulice, skončily v listopadu 1989, bohužel jsem se v tom mýlil," svěřil se se svými obavami ParlamentnímListům.cz Škromach.

Se Škromachem souhlasí i poslanec KSČM Jiří Dolejš. „Služby, ať už jakékoliv, chtějí sociální krytí," prohlásil Dolejš.

Psali jsme:
Drábek mírní opatření pro nezaměstnané. Levicová ekonomka přesto hovoří o biči 
Nezaměstnaný Drábkovi: Raději nejít na úřad práce, než totální ponížení
Nezaměstnaní budou muset na veřejné práce. Jinak nedostanou podporu
Ekonomka Švihlíková: Ať si pravice připraví armádu na lidi, kterým bude brát

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…