Drábek k miliardám pro církve: Véčka, nedělejte ostudu vládě. Musí se to vrátit

04.01.2012 22:47

Církevní restituce. Jedná se o uzavřenou a dohodnutou záležitost, kterou vláda jasně stanovila, nebo je důvod k tomu znovu se k církevním restitucím vrátit? Věci veřejné se ohradily proti dodržení dohody zástupců koalice se zástupci církví, protože ta podle nich předpokládala růst české ekonomiky. Místo něj však dojde ke stagnaci, nebo dokonce propadu. Proto by podle VV měl stát vyrovnání se s církvemi odložit.

Drábek k miliardám pro církve: Véčka, nedělejte ostudu vládě. Musí se to vrátit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Podle Věcí veřejných a jejich ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského na narovnávání se státu s církvemi prostě v současné době nejsou peníze. V Událostech, komentářích mu však radikálně oponoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek: „Pokud něco bylo ukradeno, je to nutné vrátit co nejdřív, tedy hned.“

Kamil Jankovský z Věcí veřejných zdůrazňuje, že zkrátka ekonomická krize neumožňuje státnímu rozpočtu zaplatit třicet, čtyřicet miliard. „Ty musíme odněkud brát, to jsou mateřské, rodičovské a podobné výdaje,“ varuje Kamil Jankovský. Podle něj by bylo výhodné zaplacení dluhu státu vůči církvím odložit až do doby, kdy bude česká ekonomika v růstu, nebo alespoň o rok.

„I jiné vlády, ve kterých byli naši koaliční partneři, mohly situaci církevních restitucí vyřešit, ale neudělaly to. Teď, když jsme v krizi, se to musí řešit,“ posteskl si ministr Jankovský. Tomu vyjádřila podporu i opozice. Přesto Kamil Jankovský zdůrazňuje, že peníze se církvím jednou vrátit musí.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Koaliční dohoda? Ta se měnila už mockrát, nebojí se nedodržení slova Jankovský

Host ve studiu Událostí, komentářů, předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml, však upozorňuje, že časy hojnosti už máme za sebou, takže to Jankovského „jednou“ by mohlo nastat až za velice dlouhou dobu. „Všechny státy jsou zadluženy. Ze stamiliardového majetku, který dřív patřil církvím, má stát nějaké výnosy. Proč zkrátka z těchto výnosů neodkládá stát ročně dvě miliardy korun?“ ptá se Joel Ruml.

Jaromír Drábek se přitom bojí, že by v případě změny v dohodě došlo k zesměšnění vlády. „Doufám, že Věci veřejné vezmou rozum do hrsti a nebudou dělat ostudu koalici,“ obrátil se ke svému oponentovi a zároveň i koaličnímu partnerovi ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Kamil Jankovský naproti tomu zdůrazňuje: „Bojíme se výrazného propadu ekonomiky.“ Proto chce narovnání majetkových vztahů s církvemi odložit alespoň do doby, kdy by se miliardy nemusely brát z rozpočtů jednotlivých resortů. Jednat ministr chce, ale hrozí se, že ze strany koaličních partnerů dojde k podrazu během sněmovního hlasování. A tak se ministři neshodnou ani na tom, zda vlastně současná dohoda o církevních restitucích platí, nebo ne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …