Drábkova veřejná služba nefunguje. V zimě pro lidi prý není práce

30.01.2012 15:39

Koordinací veřejně prospěšných prací v rámci takzvané veřejné služby od 1. 1. 2012 nezajišťují městské úřady, ale nově zřízená místní kontaktní pracoviště Úřadu práce (ÚP) ČR. Obracet by se tedy na ně měly i obecní úřady. Na severní Moravě s novým systémem zatím nemají žádné zkušenosti a do praktického provedení se moc nehrnou. ParlamentniListy.cz oslovily s dotazem několik radnic.

Drábkova veřejná služba nefunguje. V zimě pro lidi prý není práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

Slovo z Nového Jičína: Snad to bude jako loni

V Novém Jičíně veřejná služba zatím ještě neprobíhá. „Město zaslalo úřadu práce smlouvu o organizaci a výkonu veřejné služby. Až se vrátí podepsaná druhou stranou z krajské pobočky úřadu práce v Ostravě, může město s veřejnou službou hned začít,“ uvedla tisková mluvčí Marie Machková. Podle jejich slov vedení města zatím nedokáže odhadnout, kolik lidí bude prostřednictvím veřejné služby pro město pracovat. „Zřejmě to bude probíhat stejně jako loni a práci pro lidi vykonávající veřejnou službu budou zajišťovat technické služby,“ uvedla Machková.

Bruntál: V zimě lidi nepotřebujeme

„V zimním období, respektive v režimu operačního plánu zimní údržby, není z naší strany poptávka po výkonu činností v rámci veřejné služby jako v sezónním období,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz starosta Bruntálu Petr Rýs (BRUNTÁL 2010). Také počty občanů vykonávajících veřejnou službu pro Bruntál zatím nebyly ani rámcově stanoveny. „To bude předmětem jednání s místním kontaktním pracovištěm úřadu práce. Hrubým odhadem může jít o čtyři desítky občanů, ovšem podotýkám, že nejde o celkový počet, ale pouze o ty, kteří budou pracovat v rámci veřejné služby pro město,“ řekl Rýs.

 


Předpokládá, že možnost veřejné služby město v průběhu sezony využije při úklidu a údržbě prostoru městského parku, při zajištění bezpečnosti na přechodech pro chodce v blízkosti škol a v rámci sociální prevence v sociálně vyloučené západní lokalitě. „Takto jsme veřejné služby úspěšně využili i v loňském roce,“ řekl starosta Bruntálu.

Karviná: Chceme si lidi vybrat

V Karviné po starém způsobu vykonávanou veřejnou službu zrušili na konci listopadu loňského roku. "Měli jsme 340 lidí, kteří pracovali nejen na úklidu města a likvidaci černých skládek, ale také třeba uklízeli ve školách, nebo tam dělali nějaké drobné údržbářské práce, převáděli nám děti na nechráněných přechodech u škol a podobně," uvedla pro Parlamentni.listy.cz mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.


V současné době pracuje v karvinských ulicích 30 lidí v rámci Veřejně prospěšných prací. „Pracují osm hodin denně za minimální mzdu, jsou to lidé z dlouhodobé evidence úřadu práce a jsou najati na zimní údržbu. Už se snažíme domluvit s úřadem práce, že budeme mít možnost si na veřejně prospěšné lidi od března vybrat. Chceme zabránit tak tomu, aby nám ÚP dal lidi a nestaral se, jestli jsou schopni pracovat. Jde hlavně o návyky a disciplínu, kterou dlouhodobě nezaměstnaní bohužel nemají,“ řekla Swiderová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…