Drábkův náměstek: Stárneme. Více seniorů by mělo pracovat

17.01.2012 14:01

Země po celém světě se potýkají s týmž problémem. Společnost totiž stárne, senioři odcházejí do důchodu a noví daňoví poplatníci nepřibývají. Podle slov náměstka ministerstva práce Jana Dobeše by řešením měly být snahy o maximální možné začleňování seniorů do společnosti a pracovního procesu.

Drábkův náměstek: Stárneme. Více seniorů by mělo pracovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

„Probíhající demografické změny jsou nepopiratelnou skutečností, která se týká Evropy i České republiky,“ uvedl Dobeš ve své řeči na konferenci v Senátu k zahájení Evropského roku aktivního stárnutí. Cílem Evropské unie má být dosažení 75 procentní zaměstnanosti u lidí mezi 20 a 64 lety.

„Jedná se o globální problém, se kterým se musí vyrovnat vlády všech zemí,“ upozornil člen Asociace univerzit třetího věku Pavel Máchal. Populace seniorů neustále narůstá a ve druhém čtvrtletí roku 2011 žilo na území České republiky 89 procent nepracujících důchodců starších šedesáti let.

„Právě celoživotní učení je důležitým předpokladem pro udržení znalostí a schopností stárnoucích osob a seniorů a je také jednou z podmínek pro aktivní a plodný život každého člověka,“ je přesvědčen Máchal.

Podle Boženy Mannové z ČVUT v Praze je nutné všem seniorům bez výjimky zajistit přístup k novým technologiím. Bez něj by se totiž snadno mohli dostat na okraj společnosti.

„Čeští senioři prokazují v poslední době značný zájem o informační technologie. Můžeme ho pozorovat z dat Českého statistického ústavu. V roce 2007 používalo počítač 34,3 procenta obyvatel starších 55 let, zatímco v roce 2009 to bylo o 15,2 procenta více,“ nastínila pozitivní vývoj Mannová.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…