Drahá vejce ohrožují pekaře. Zdažíme, říkají. Likérka chce vlastní slepice

22.03.2012 15:29

Českému rozhlasu si postěžovali pekaři a cukráři. Vejce jsou drahá a tak budeme muset naše výrobky zdražit, uvedli. Od začátku roku totiž ceny vajec vylétly na dvojnásobek. Dražší jsou i vaječné směsi a sušené žloutky a to cukrářům vadí. Problémy s vajíčky údajně zasáhly i plzeňskou likérku Stock. Ta údajně nyní hledá vlastní zdroje vajec.

Drahá vejce ohrožují pekaře. Zdažíme, říkají. Likérka chce vlastní slepice
Foto: dogmtnfarm.com
Popisek: Vejce, kam až vyšplhá jejich cena?

Za nepřiměřeně vysokou současnou cenu vajec označili před nedávnem účastníci 20. sněmu Agrární komory v Olomouci. Podle jejího prezidenta Jana Veleby neodpovídá zvýšení výrobních nákladů. Veleba proto očekává po Velikonocích snížení ceny vajec, i když ne na výši loňských cen.

Jenže jak informoval Český rozhlas, kvůli prudkému zdražení vajec pekaři a cukráři varují, že i oni budou muset zvýšit ceny. Zatímco velké firmy se s tím vyrovnají zdražením výrobků, pro malé provozovny to může být likvidační.

„Své obavy neskrývá ani Antonie Jaroňová, která provozuje vyhlášenou pekárnu s tradičními valašskými frgály v Hukvaldech, Horoměřících a Karlštejně,“ uvedlo rádio.

„V situaci, která je, je to těžké. Nejen že šlo DPH nahoru, teď jsou to třeba vajíčka. Nemůžeme zas tak reagovat na zvyšování cen, že bychom průběžně navyšovali ceny, protože už desetihaléře nejsou a o korunách to není. Pořád víc a víc nás to zatěžuje. Nevím, jak dlouho se udržíme,“ sdělila pak rozhlasu Jaroňová. 

Nejen v Česku ale cena vajec vylétla na dvojnásobek. I když například v sousedním Německu jsou vajíčka stále levnější, rozhlas připomíná, že i v celé Evropské unii klesla produkce, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích. Stále dražší suroviny mohou být pro malé pekaře a cukráře likvidační. Například cena kilogramu vaječné směsi, což jsou vyklepaná čerstvá vajíčka ošetřená pasterizací, vzrostla ze 45 na 65 korun. 

Cena vajec ohrožuje výrobu vaječného koňaku

Problémy s vajíčky údajně zasáhly i plzeňskou likérku Stock. Ta údajně nyní hledá vlastní zdroje vajec pro výrobu svého vaječného likéru. Firma měsíčně spotřebuje pro výrobu likéru 30 tun vaječných žloutků a tak likérka prý zvažuje, že nakoupí vlastní slepice.

„Protože chce firma zachovat kvalitu likéru a nezdražovat, pokusí se najít vejce levnější,“ uvedl k problému likérky tento týden rozhlas. „Vzhledem k vysokému obsahu vajec nás ceny v současné době, respektive jejich růst, docela znepokojují,“ řekl rozhlasu za Stock Plzeň Jiří Janoušek. 

Firma si ale chce údajně nechat vypracovat analýzy na to, které mají posoudit možnosti kapitálového vstupu do některé z firem zabývajících se produkcí vajec. „Nebo dokonce vybudování vlastního chovu na zelené louce,“ doplnil k tomu Janoušek. 

Až na základě analýzy ale prý firma Stock Plzeň zvaží nastartování některého ze svých vlastních projektů.


 

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…