Dráhy za špínu ve vlacích musí zaplatit 1,5 milionu

21.04.2010 10:08

Za špínu v českých vlacích udělilo ministerstvo dopravy Českým drahám rekordní pokutu jeden a půl miliónů korun. Na dráhy se nyní chystají i kontroloři z krajů.

Dráhy za špínu ve vlacích musí zaplatit 1,5 milionu

Pokuta Českým drahám byla udělena za první tři měsíce letošního roku. Je nejenom za špínu ve vlacích, ale i za nedostatky ve vagónech. Radiožurnál k tomu uvedl, že pokuta 1,5 milionu korun je dvakrát větší, než za celý loňský rok.

„Ministerstvo dopravy má právo udělit smluvní pokutu až do výše pět tisíc korun za každý jednotlivý případ. Dá se říct, že ministerstvo ve většině případů uděluje pokutu na samotném maximu povolené částky," zmínil k tomu pro Radiožurnál Petr Pšenička z ministerstva dopravy.

Pšenička také vysvětlil, že ve skutečnosti dráhy pokutu neplatí. Výši pokuty totiž prý stát drahám strhne z dotace. „Byť ministerstvo dopravy chápe, že je problém čtyřicetiletý vagon udržet v čistém stavu, tak má za to, že vyčistit stěny od zašlé špíny nebo kapek, grafitti jde do jisté míry odstraňovat. Dělá to velmi špatný celkový dojem," dodal Pšenička.

Ministerstvo také kontroluje, jestli vlaky jezdí včas a jestli jsou správně řazené.

Největší problém - grafitti

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského jsou zvláště grafitti pro dráhy velký problém. „Především jsou to takové ty čmáranice jakýmsi černým fixem v interiérech vozů. V podstatě to nejde prakticky umýt. Pokud jsou tam takovéto malůvky, znamená to buď celou tu toaletu kompletně natřít nebo ty obklady kompletně vyměnit," uvedl.

Kontroly se týkaly také osobních vlaků, které jezdí v Praze a jejím okolí. Od začátku roku kontroloři magistrátu zkontrolovali 165 vlaků a dopravce dostal pokuty za 17 tisíc korun.

Máme nové čistící prostředky, říkají dráhy

České dráhy ale slibují, že se to s čistotou ve vagonech brzo změní. Prozatím alespoň na severní Moravě. „V současné době nám úklidová firma představila zcela nové čistící prostředky, mělo by se to začít testovat už příští týden v pondělí u vlaků, které jsou uklízeny v Bohumíně," dodal Šťáhlavský.

Na kontroly osobních vlaků se nyní chystají ve větší míře téměř všechny kraje. Podle současného vývoje ministerstvo odhaduje, že v letošním roce dostanou dráhy pokutu za zhruba deset milionů korun.

Více: Žaluda se chlubí: České dráhy zvládly kalamitu skvěle

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…