Drobil chce spustit boj s emisními povolenkami

24.08.2010 5:47

Ministr životního prostředí Pavel Drobil by rád zrušil emisní povolenky. Podle jeho soudu je prodej povolenek zažitou praktikou a ministr by se rád spíše zaměřil v nové novele zákona na snížení emisních stropů a emisních změn.

Drobil chce spustit boj s emisními povolenkami

Na trhu s emisními povolenkami je to podle ministra životního prostředí Pavla Drobila poněkud složité. Emisní povolenky vydává jak Evropská unie, tak i Česko, kde se prodávají například v rámci programu Zelená úsporám. Prodejem program získává prostředky, které jsou mimo jiné vynaloženy na zateplování rodinných, bytových i panelových domů, na výstavbu domů v pasivním standardu a na výměnu starých kotlů za ekologické vytápění. 

„Příští rok bude jiná situace na trhu s povolenkami a já bych toho chtěl využít," zmínil Drobil v pořadu Studio Česko.

„My ale chceme transformovat stávající fond," zdůraznil vzápětí Drobil. „Chceme nový rámec pro emisní povolenky, například poplatky za znečišťování ovzduší, to dohadujeme na ministerstvu zemědělství," řekl dále Drobil.

Ministr zároveň zdůraznil, že je velkým nepřítelem emisních povolenek. Chce se spíše vydat cestou snížení emisních stropů a emisních změn. Návrh zákona by měl dostat obrysy již letos.

Certifikaci kotlů také odmítá

Drobil navíc odmítá i návrhy svého předchůdce Jana Dusíka, který prosazoval povinnou certifikaci kotlů v domácnostech. „Pokud neukážeme veřejnosti, že umíme zatočit s velkými znečišťovateli, tak proč buzerovat domácnosti? Vždyť lidé si zažili své, když si měnili plynové kotle za ty na pevná paliva a to jen kvůli tomu, že byl plyn dražší a teď je chceme ještě trestat?" otázal se ministr.

Nakonec zmínil, že jeho tým připraví nový zákon o výrobcích, které končí svou životnost na skládkách. Tady chce více využít recyklace, než výstavbu nových spaloven komunálního odpadu.

„Budeme podporovat zdroje, které budou umět energeticky využít ten odpad. Skládkování by mělo být až v poslední fázi," dodal Drobil s tím, že ale v tomto případě půjde o složitý a vleklý proces.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …