Droga jménem LSD...

14.05.2013 0:00

Před 70 lety, 19. dubna 1943, zažil švýcarský chemik Albert Hofmann na vlastní kůži následky intoxikace drogou LSD.

Droga jménem LSD...
Foto:
Popisek:

Toto psychedelikum vyzkoušel jako vůbec první člověk na světě, přičemž tak učinil pouze čirou náhodou.
   
Tajemství výroby diethylamidu kyseliny lysergové, zkráceně označované jako LSD, odhalil Hofmann jako zaměstnanec švýcarské farmaceutické společnosti Sandoz. Poprvé tuto sloučeninu syntetizoval koncem roku 1938. Protože však látka nevykazovala účinky, po nichž právě pátral, přestal se jejím studiem zabývat.
   
V polovině dubna 1943 se Hofmann ke svému pět let starému objevu vrátil. Během výroby čerstvé dávky LSD však u něj nastaly změny vnímání reality. Aby si ověřil domněnku, že jejich příčinou bylo právě LSD, vypil Hofmann na druhý den slabý roztok této látky. Jestliže první intoxikace nebyla úplně nepříjemná, druhý "trip" naopak připomínal cestu peklem.
   
LSD se zpočátku používalo jako lék v psychiatrii. V 60. letech minulého století se však látka dostala do rukou rekreačních uživatelů, z nichž některým se obtížně vyzpytatelné účinky LSD staly osudnými. Výroba tohoto halucinogenu proto byla nakonec zakázána.

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…