Drsný Kalousek v Lucerně: Zeman vypustil démony náckovství a xenofobie

26.01.2013 19:05

REPORTÁŽ Na Hradě se teď usadí samí bafuňáři, nadávali někteří příznivci Karla Schwarzenberga, zatímco děvčata plakala v koutku. Nálada v Lucerna Music Baru, kde hlavní sympatizanti ministra zahraničí sledovali výsledky druhého kola prezidentských voleb, byla na bodě mrazu. „Milí přátelé, jedna bitva je prohraná, ale boj pokračuje,“ povzbudil je smutný kníže.

Drsný Kalousek v Lucerně: Zeman vypustil démony náckovství a xenofobie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Vítkově proběhlo poslední rozloučení s veteránem druhé světové války, generálem ve výslužbě Tomášem Sedláčkem

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

„Není to pro nás žádná sláva. Vypadá to zle. Podle mě dali hlasy Miloši Zemanovi nerozhodnutí voliči nebo voliči jiných kandidátů. Jinak si to neumím vysvětlit,“ prohlásil ještě při sčítání hlasů muzikant a moderátor Michal Prokop. Nálada v Lucerna Music Baru, kde se sešli sympatizanti prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga, byla ještě celkem veselá.

Negativní kampaň vyhrála

„Na některé z voličů zapůsobily urážky ze strany Miloše Zemana, ale nikomu do hlavy nevidím. Zřejmě své udělala negativní kampaň. Navíc televizních debat bylo až příliš a lidi i kandidáty to unavilo, což tomu moc neprospělo,“ doplnil Prokop. Poblíž bylo slyšet Michaela Kocába, jak vtipkuje: „Ty kontakty, co jsme nasbírali, se budou hodit. V podstatě máme zkonsolidovanou politickou stranu.“  V Lucerna Music Baru bylo v tu dobu nespočet osobností veřejného života. Třeba bývalá předsedkyně akademie věd Helena Illnerová, poslanec TOP 09 Rom Kostřica anebo zpěvák Matěj Ruppert.

„To, co se odehrávalo v médiích, přispělo ke znechucení veřejnosti,“ postěžoval si také Ladislav Špaček. Zato exministryně školství Petra Buzková se nechtěla vůbec vyjadřovat. V Mramorovém sále, kde zástupy novinářů čekaly na příchod Karla Schwarzenberga, posléze na chvíli vše utichlo. Už bylo jasné, že ministr zahraničních věcí v historicky první přímé volbě prezidenta prohrál, ale nutno dodat, že se ctí. „Podle mě to někteří nevydrží a emigrují, když je bude poučovat ta ropucha s třema bradama,“ poznamenal jeden z číšníků.

Smutný Schwarzenberg

„Zvítězil Miloš Zeman. Doufám, že bude prezidentem všech občanů. Děkuju nicméně mému volebnímu týmu, že se zachoval čestně a nepoužíval podpásovky a lži,“ poznamenal Schwarzeberg s tím, že si nyní sedne se svým týmem a bude si alespoň chvíli užívat volna. O tom, co mělo hlavní vliv na volební výsledek, nechtěl mluvit. Ve tváři se mu zračil velký smutek. Prý bude nyní pokračovat v práci ministra zahraničí a potom uvolní místo mladším. Od svých příznivců sklidil obrovský potlesk.

„Určitě ti démoni náckovství, xenofobie a estébáckých provokací na tom sehrály svou roli. Důležité je, aby se tyhle věci co nejdříve z veřejného prostoru vyvětraly. Doufám, že i Miloš Zeman, jenž vědomě tyto démony do veřejného prostoru vypustil, pochopí, že je třeba vyvětrat,“ sdělil ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek a dodal: „Máme ústavu, která vymezuje pravomoci prezidenta, parlamentu i vlády a podle nich se budeme řídit. Miloš Zeman bude naším prezidentem a všichni to budeme respektovat. Každý veřejně činný člověk může mít dva typy autorit. Autoritu formální, kterou s sebou automaticky nese funkce a autoritu neformální, kdy vás lidé respektují sami od sebe. Autoritou formální se Miloš Zeman stal, zda bude i neformální autoritou, je nyní jen na něm a budu mu držet palce, aby se mu to podařilo.“

Plačící děvčata

Ostatně v Lucerna Music Baru se po zveřejnění výsledků voleb pár děvčat nepokrytě rozplakalo. S kapesníkem na oku odcházel i bývalý ministr vnitra Jan Ruml. „Jsme z toho všichni zoufalí. Na Hradě teď budou vládnout samí bafuňáři. Pravda, bude to podobné jako za Klause,“ vyřvával chlapík nadávající na baru. Opodál postávali herečka Tatiana Vilhelmová a neformální prezidentský kandidát Vojta Dyk.

Nad pódiem malého sálu Lucerny se na plátně objevil Miloš Zeman. „Fůůůůj,“ zařvali všichni. Naopak příchozí Karel Schwarzenberg byl provázen potleskem a hesly: „Karel na Hrad.“ „Milí přátelé, jedna bitva je prohraná, ale boj pokračuje,“ sdělil a doplnil: „Užijme si večera. Mám radost, že jsme vedli opravdu čestný boj.“ Nicméně Lucerna music Bar se začal rychle vyprazdňovat, fanoušci si z krabic rozebrali trička s nápisem „Miluju Karla!“ a většina z nich odešla domů.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…