Druhý Klausův kůň neprošel: Koudelka se ústavním soudcem nestane

25.04.2012 18:03

AKTUALIZACE Senát neschválil kandidáta na ústavního soudce Zdeňka Koudelku. Ústavním soudcem se tak nestane. Horní komora Parlamentu o něm přitom rozhodovala v tajné volbě. Nehlasovalo ale pro něj dost senátorů: Koudelka údajně dostal jen 29 hlasů od 71 přítomných senátorů. Klaus tuto taktiku Senátu odsoudil, podle něj jde o "dětinskost" horní komory.

Druhý Klausův kůň neprošel: Koudelka se ústavním soudcem nestane
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

Senátoři dnes rozhodovali o nominaci bývalého poslance a náměstka ředitele Justiční akademie v Kroměříži Zdeňka Koudelky na soudce Ústavního soudu. Zatímco senátní výbor pro lidská práva Koudelkovu kandidaturu doporučil, ústavně-právní výbor ji naopak odmítl. Odmítli ho taktéž senátoři.  Ti o Koudelkovi rozhodovali v tajné volbě.

"Ze Zdeňkem Koudelkou nebyl vysloven v Senátu souhlas," informoval předseda senátní volební komise v 16:00 hodin.

Prezident Václav Klaus Koudelku vybral na post ústavního soudce coby znalce ústavního práva. A to je asi velký problém. Přílišnou nakloněnost Klausovi a také politikům dnes v Senátu kritizoval totiž senátor Petr Pithart (KDU - ČSL). A také jiní se připojili se svou negací ke Koudelkově osobě. Vadilo jim například to, že Koudelka měl jako náměstek nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké odpovědnost za kauzy spojené s její érou. Vesecká byla terčem kritiky sociálních demokratů mimo jiné ve sporu o justiční mafii.

Koudelka je často kritizován i za to, že ještě jako poslanec ČSSD často využíval takzvané přílepky, tedy že spojoval navzájem nesouvisející zákony před hlasováním. Tuto praxi sám Ústavní soud označil před lety za protiústavní. 

Obhajuje i neústavní kroky...

„Docent Koudelka totiž vychází velmi vstříc politikům a to dvěma politickým stranám,“ řekl dnes v Senátu těsně před volbou Pithart a připomněl jeho spoluautorství novely volebního zákona. „K tomu se hlásil a hlásí. A to by stačilo k tomu, abych mu dnes nedal hlas,“ vysvětlil Pithart.

Podle něj se však volební zákony mohou měnit, ale i ústavní cestou. Připomněl tak v této souvislosti, že Koudelka přitom obhajuje i "neustavní" kroky prezidenta, které nemohou uniknout pozornosti. A v tom je tak kámen úrazu.

„Kdyby byl zvolen, tak by tady rázem byl prezidentský, nebo poloprezidentský systém. On je zkrátka k mání, ale je na straně politiků, kteří mají moc a ne na straně lidí a ústavy,“ uzavřel Pithart.

Se svou kritikou přitom nebyl sám. Proti Koudelkově osobě vystoupila například také šéfka senátní ústavní komise Jiřina Rippelová (ČSSD. Poukázala také na Koudelkovu kritiku rozhodnutí Ústavního soudu nebo obhajobu výkladu ústavy ve prospěch prezidenta.

Rippelová: Sociální demokracie by "spadla do připravené pasti"

"Nemohu hlasovat pro jednoho z čelných představitelů Nejvyššího státního zastupitelství z temných dob ustanovování takzvané justiční mafie," prohlásila Rippelová. Schválením Koudelkovy nominace by podle ní sociální demokracie "spadla do připravené pasti", neboť by potvrdila scénář, že údajně odmítá kvalitní kandidáty a podporuje jen "své lidi"

Senátorům se nezamlouval ani volební zákon z dob opoziční smlouvy, na němž se Zdeněk Koudelka podílel a který by znevýhodnil menší strany. Koudelka ale tuto kritiku odmítl. 

„Já jsem v rámci opoziční smlouvy skutečně pracoval na volebním systému. Myslím si, že jsem nebyl nijak významný, protože jsem byl nový poslanec; v té komisi zasedal například místopředseda vlády Vladimír Špidla, dnešní předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Byla to společná komise, která předložila návrh zásad volebního zákona, který byl potom zpracován jako vládní návrh. Členem vlády jsem nebyl,“ řekl senátorům Koudelka přímo na půdě horní parlamentní komory.

„Hlásím se ale k tomu, že například volební dělitel, který tehdy byl použit, byl v podstatě navržen mnou. A je to volební dělitel, který se dodneška používá v zákoně o volbách do krajů,“ dodal Koudelka.

Dvaačtyřicetiletý Koudelka mohl nahradit v týmu ústavních soudců Elišku Wagnerovou, které v březnu skončil mandát. V minulosti byl místopředsedou sněmovního ústavně právního výboru. Nyní je náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži. Prezident Václav Klaus ho nominoval poté, co v únoru neprosadil v Senátu kandidaturu předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka.

Klaus: Je to dětinské...

Podle Václava Klause je ta informace o Koudelkově nezvolení "smutná a žalostná a deprimující".  „Nevěřil jsem tomu, že by sociální demokracie v Senátu mohla zvolit tuto taktiku, která je dětinská. Jasně předvádějí, že jim jde o politický souboj, a ne o kvalitu vybavení Ústavního soudu," řekl Klaus novinářům při návštěvě Moravskoslezského kraje.

„Jestli to udělali svému členovi, proti členovi a špičkovému právníkovi tak je to jen politická hra  a je to zbytečné a nedůstojné,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …