Dryml (SPOZ): Teror, který české zdravotnictví nepamatuje

06.11.2012 22:37

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) otevřeně podpořil plán na zrušení až 6000 nemocničních lůžek. Na samou hranici existence se dostane až 18 nemocnic, a dalších 12 pravděpodobně zavře. „Toto rozhodnutí nemá logiku z manažerského ani z lékařského hlediska. Jedná se o 100% podporu pojišťoven na úkor řadového pacienta. Ministr zdravotnictví by se ovšem měl starat o blaho a peněženky občanů a neplnit zbožná přání každého vyděrače, který mu přednese návrh“, komentuje celou situaci Vladimír Dryml.

Dryml (SPOZ): Teror, který české zdravotnictví nepamatuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Vladimír Dryml

„Zrušení takového počtu lůžek nadstandardně zhorší stav celého zdravotnictví v ČR. Kromě toho, že se již nyní zpoplatňují základní služby a léky, pokud Leoš Heger myslí vážně ještě rušení nemocničních lůžek a potažmo celých nemocnic, péče již nebude dostupná ani za peníze. Čekání na banální operace se výrazně prodlouží. Sanitky se nedostanou k pacientům včas a nebudou stíhat, zřejmě také rapidně stoupne nezaměstnanost a naši lékaři opět budou dostávat nižší platy, protože budou rádi, že vůbec práci mají. Ministr by celou akci mohl pojmenovat „Děkujeme, odejděte“, to by trefně označovalo jeho plány“, naráží senátor na stávku lékařů z minulého roku.

K velikému znepokojení došlo také v České lékařské komoře, která požaduje ministrovu rezignaci. „V době kdy platíme vysoké zdravotní pojištění ze svých platů, už nemůže být podobné rozhodnutí absurdnější. Ze zákona jsme povinni odevzdat každý měsíc nemalou částku pojišťovnám, ale jaký je výsledek? Všechny ošetření musíme platit formou poplatků u lékaře, doplácíme na recepty, a většinu léků už hradíme v plné výši. Za každou maličkost je potřeba počítat s příplatkem za nadstandard. V nemocnici si hradíme pobyt, jako bychom snad byli někde v hotelu. Lékaři a zdravotnický personál přitom zdaleka nemají stejné peníze jako jejich kolegové v zahraničí. Do toho si přijde pojišťovna, oznámí ministrovi zdravotnictví, že ji pacienti stojí spoustu peněz, ať s tím něco udělá. A Leoš Heger? Začne spolupracovat na plánu rušení nemocnic, aby pojišťovnám vyšel vstříc. Ostatně není to poprvé, protože v kauze IZIP zatím nedošlo k vyvození žádných důsledků, přestože se potvrdila ztráta 420 miliónů, o kterých nikdo neví“, zlobí se Vladimír Dryml. „Upřímně mne rozčiluje, když si potom čtu článek v novinách, jaké sankce jsou schopny pojišťovny požadovat za zpoždění platby na zdravotním pojištění. Chtějí abychom si vše platili sami, jezdili do nemocnice i 30 kilometrů, a nestydí se brát tisíce koruny měsíčně z našich výplat“, nesouhlasí senátor s finanční politikou pojišťoven.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Dryml

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…