Drží v ruce tužku správně?

30.09.2014 0:00

První měsíc školní docházky je téměř za námi a děti si postupně začínají zvykat na školní aktivitu. U prvňáčků je pak nejzásadnější otázkou psaní a správný zdravý úchop. Právě od toho se totiž vše odvíjí, proto je třeba v začátcích nic nepodcenit. Zeptali jsme se proto odbornice na správné a zdravé psaní, Jany Johnové na několik nejčastějších otázek. Možná i vy právě řešíte se svým dítětem stejnou problematiku.

Drží v ruce tužku správně?
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: škola

Správnému úchopu se lze učit kreslením

Od kdy je možné s dítětem psaní cvičit?
Grafomotorický vývoj dítěte začíná přibližně od dvou let. Cílená průprava nejen správného držení, ale celkového rozvoje grafomotoriky by měla probíhat již od čtyř let věku dítěte. V předškolním věku děti často projevují zájem o písmo. Pokud se chce dítě naučit psát písmena, můžeme ho naučit psát některá písmena (např. písmena jeho jména), ale  doporučuji učit pouze velká tiskací písmena  tzv. hůlkové písmo. Není vhodné učit dítě psací písmo před nástupem do školy. Velmi vhodné však je v tomto věku s ním provádět různé uvolňovací cviky.

Kdy je vhodné vést dítě ke správnému držení tužky a jak mu můžeme pomoci?
V období okolo 4 let je již důležité správné držení psací potřeby dítěti názorně ukazovat a případně špatné držení opravovat. Rodiče mohou svému dítěti pomoci při uvolňování ruky před kreslením a později před psaním. K nácviku správného držení může dítěti pomoci také nácvikový adaptér, který byl vyvinut ve spolupráci výrobců psacích potřeb a pediatrů. Dítě se tak zábavnou a nenásilnou formu učí správnému a zdravému úchopu.

Dítě začíná psát a stěžuje si na bolest ruky při psaní. Jak  této situaci postupovat?
Příčinou písařské křeči bývá zpravidla špatné držení psacích potřeb. Pokud má dítě při psaní  potíže, je třeba se zaměřit na správné držení psacích potřeb. Bolest nebo křeč může vyvolávat např. podložení pera čtvrtým prstem, ale i prohnutý ukazováček, který má být jen lehce položený na psací potřebě. Správný úchop může být podporován, pokud dítě využívá pro psaní nebo kreslení psací potřeby s ergonomickým držením.

Jaké psací potřeby jsou vhodné pro prvňáčky?
Při výuce psaní se používá v přípravném období tužka č. 2. K uvolňovacím cvikům lze využít fixy, štětce a barvy (temperové nebo vodové). Ve škole jsou žáci k psaní perem převáděni postupně. Kriteriem je jejich uvolnění ruky. Pokud na psací potřeby již netlačí, mohou psát perem. Při nákupu doporučuji volit psací potřeby s ergonomickým držením a masážními body v úchopové části pera.

Dítě svírá při psaní tužku příliš křečovitě. Jak je možné ho tento zlozvyk odnaučit?
Příčinou křečovitého držení je nedostatečné uvolnění ruky. Je nutné zařadit uvolňovací cviky, ale před kreslením nebo psaním by dítě mělo ruku procvičit. Mezi zásadní hygienický návyk patří správné držení psací potřeby. Vyzkoušet se mohou nácvikové adaptéry (např. Mini Colours), vyvinuté ve spolupráci výrobců psacích potřeb a pediatrů. Jedná se o speciální nasazovací adaptéry, které se umístí na fixu a dítě se tak zábavnou a nenásilnou formu učí správnému a zdravému úchopu. Dítěti je také vhodné vložit pod 4. a 5. prst malou papírovou kuličku, kterou po celou dobu kreslení těmito dvěma prsty přidržuje. Palec, ukazováček a prostředníček uchopí adaptér, který je nasazen na fix.

Odbornice na zdravé psaní Jana Johnová,
www.jak-spravne-psat.cz

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…