Držte hubu, vyhrožovali policistům. Ti se mocného muže ODS nezalekli

10.04.2012 14:54

Jeden z údajných kmotrů jihočeské ODS Miroslav Dvořák dobře ví, jak je výhodné mít konexe u policie. Když v roce 2009 opřel za přispění milenky luxusní Audi o svodidla a způsobil škodu za milion korun, na místo nehody si pro něj místo běžné hlídky osobně přijel šéf budějovické dopravky Václav Vališ.

Držte hubu, vyhrožovali policistům. Ti se mocného muže ODS nezalekli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté při silniční kontrole

Tento případ, který může dokládat nežádoucí vztah mezi vysoce postaveným policistou a vlivným podnikatelem, navíc napojeným na politickou stranu, popsal časopis Týden. Veřejnost by se o něm nikdy nedozvěděla, kdyby policisté podlehli nátlaku a výhrůžkám a rozhodli se nevypovídat. 

Nejprve převážil strach

Miroslav Dvořák je jedním z nejvlivnějších členů jihočeské ODS. Figuruje v orgánech více než dvaceti firem a zároveň zastává post  předsedy jihočeské hospodářské komory. O jeho nadměrném vlivu vhledem k výše popsaným skutečnostem není nutno pochybovat. Ten mu také zaručil jednání v rukavičkách, když před dvěma lety havaroval s luxusní firemní limuzínou. Přivolání hlídkující policisté Radim Grohman a Radomil Metelka byli v šoku, když na místě nehody viděli svého nadřízeného, samotného šéfa českobudějovické dopravky Václava Vališe.

„Řekl nám, že havarovaný je jeho kamarád a že tu nehodu musíme nějak udělat,“ vypověděl na policii Grohman. Na pokyn nadřízeného nafotili policisté nehodu tak, aby škoda vypadala menší než za sto tisíc, což je hranice, pod kterou lze udělit blokovou pokutu na místě. Když se policisté ohradili, že škoda je nepopsatelně vyšší (jen zrcátko na Audi S8 stojí přes 30 tisíc), začal podle výpovědi Metelky Vališ řvát, že si to s nimi vyřídí.

Milenka za volant nepatří

Místo, aby se do protokolu dopravní nehody zaneslo, že nehodu zavinila Dvořákova milenka, jež zrovna věnovala řidiči nadměrnou pozornost, svedlo se to na manipulaci s rádiem. Oba policisté šéfovi vyhověli, ale ze strachu, neboť podle nich udržoval s Dvořákem kamarádské styky, které také následně popsali ve výpovědi. Podle nich Vališ po nehodě skákal kolem podnikatele jako sluha, urychleně zavolal odtahovku a zatímco Dvořák odpočíval u pumpy, zařizoval vše potřebné. To však nebylo vše, vrchol absurdity měl ještě přijít. Dvořák odjel z místa nehody domů a policisté taktně upozornili svého nadřízeného, že chybí povinná dechová zkouška. Vališ tedy odvezl policisty k Dvořákovi domů, aby se jí podrobil. Místo toho ovšem zasáhl sám, vzal alkoholtestr a fouknul do něj. „Nám řekl, že jsme nic neviděli a ať držíme hubu,“ uvedli policisté ve výpovědi.

Anketa

Podaří se Lessymu odpolitizovat policii

8%
92%
hlasovalo: 982 lidí

Na co ty pojišťovny nepřijdou

Patrně by celý incident prošel, kdyby se ovšem do věci nevložila pojišťovna, jež při šetření zjistila na voze škodu přesahující milion a označila událost za pojistný podvod. Celý incident navíc korunoval vedoucí budějovické hlídky Roman Schmidt pokusem Metelku uplatit výměnou za mlčení. Po více než roce ale Grohman s Metelkou promluvili a podle informací Generální inspekce bezpečnostních sborů nejsou z  ničeho obviněni. Naopak, zcela po právu byl obžalován Vališ, který nicméně mezitím odešel do civilu a pobíral podle zákona o služebním poměru výsluhu do té doby, než mu byla prokázaná trestná činnost. 

Raději odejít

Vliv kmotrů na jihočeskou ODS byl jednou z příčin, proč se poslanec Michal Doktor rozhodl vystoupit z ODS. A jak s odstupem času potvrdil redakci, vůbec toho nelituje. Za dotek medúzy učinil zodpovědného Martina Kubu, kterého Petr Nečas učinil ministrem. Doktor bojoval s vlastními řadami dlouho. Přestože patřil k zakládajícím členům ODS byl před sněmovními volbami odsunut v primárkách na nevolitelné místo a do sněmovny se dostal jen díky své individuální kampani a preferenčním hlasům, čímž přeskákal kandidáty nad sebou.

Tady se to nepovedlo

V podstatě ve stejné situaci se loni ocitli čtyři policisté zasahující při běžné kontrole v Mostě. Jejich nadřízený, šéf dopravního inspektorátu Pavel Praženica se neprávem vložil do zásahu hlídky. Ta   zastavila řidiče, jemuž sice skončil zákaz řízení vozidla, ale blokace řidičského průkazu u něho přetrvávala, jelikož si na městském úřadě v Mostě nezažádal o ukončení. Podle standardního postupu mohl být řidič klidně hlídkou na místě zajištěn, ale místo toho zasáhl Praženica. Dostavil se na místo kontroly a naložil řidiče, se kterým je údajně v kamarádském vztahu, do služebního vozidla a odvezl jej na úřad, kde mu vyřídil ukončení blokace a opět jej odvezl zpět na místo kontroly. Navíc neudělal žádný záznam o přestupku. Policisté se nakonec rozhodli vypovídat a Praženica byl sice dočasně postaven mimo službu, ale snad i dílem toho, že spis změnil vyšetřovatele, nebyl nakonec uznán vinným a vrací se zpět do služby.

Policejní odbory stále častěji vyzývají policisty, aby se nebáli promluvit. " Jedině tak se něčeho v tomto státě dobereme, ale nesmí se bát. Celá řada kauz uhasne nebo ani nezačne, neboť se prostě inkriminovaní policisté bojí mluvit," vysvětluje redakci předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…