Důchodci o berlích k bankomatům? Čtěte, jak to nakonec bude

24.08.2011 5:12

Stačily dva dny, aby v kauze takzvaných sociálních karet ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP09) došlo přímo k zvratovému vývoji. Vše začalo pondělním článkem MfDnes, kde ministr popsal nekompromisní postup zavedení sociálních karet pro seniory v roce 2013. Následovala mediální smršť a už v úterý vystoupil premiér Petr Nečas, který striktně projekt karet pro seniory odmítl. Odpoledne následovalo vyjádření ministra Drábka, že byl nesprávně pochopen a že všechno je vlastně „trochu“ jinak.

Důchodci o berlích k bankomatům? Čtěte, jak to nakonec bude

Premiér Nečas v úterý velmi razantně odmítl možnost zavedení sociálních karet pro seniory, na které chtěla TOP09 převádět penze starobních důchodců. „Považuji za vyloučené, aby byla zavedena povinnost vyplácení důchodů přes bankovní karty. Tento projekt považuji za nemožný, navíc dávající monopol vyplácet 350 miliard korun ročně jedné vybrané bance. Tento projekt také může dramatickým způsobem zkomplikovat život mnoha seniorům, a proto jeho realizaci nepřipustím," slovně bouchnul pěstí do stolu premiér.

Čtěte také:


Nečasovo radikální vystoupení bylo pro některé politiky překvapením, zatímco jiní, převážně opoziční, ho vítali.

Například místopředseda Senátu za ČSSD Zdeněk Škromach. „Myslím, že je to jen dobře", konstatoval k premiérovu stanovisku pro ParlamentníListy.cz. Vyjádřil přesvědčení, že takový návrh sněmovnou nikdy neprojde.

Poslanci z TOP 09 mají „trochu" nejasno

„Začínám ten problém teprve podrobněji studovat," sdělila ParlamentnímListům.cz poslankyně za TOP 09 a místopředsedkyně parlamentního Výboru pro sociální záležitosti Jitka Chalánková, která se právě vrátila z dovolené. „Pravda je, že v současné době nemá karta sloužit k výplatě důchodů. Neuvažuje se o tom," řekla v úterý poslankyně a stranická kolegyně ministra Drábka.

Napsali jsme:


Gabriela Pecková (TOP 09) vyjádřila přesvědčení, že je třeba rozlišit karty, u nichž se počítá jako s kartou sociálních dávek a ty, u nichž se počítá s výplatou důchodů. Poslankyně Pecková byla na rozdíl od své stranické kolegyně Chalupové přesvědčena, že se karta sociálních systémů bude pro výplatu důchodů používat. Připomněla však, že celá záležitost je stále ještě předmětem jednání. „Vše záleží na tom, zda dojde u karty pro sociální dávky k dohodě či nedohodě," řekla poslankyně.

SLEDUJEME témata: vládní reformy a důchodová reforma  


K definitivní dohodě zatím podle ní nedošlo. „Teď by o této záležitosti měly jednat špičky klubů. ODS je přesvědčena, že sociální karty zakládají jakousi stigmatizaci, s čímž já nemohu souhlasit," řekla Pecková. Konstatovala navíc, že od kladného postoje k zavedení karet pro seniory nemá mandát ustoupit. Rozhodnutí je nyní podle ní na předsedech poslaneckých klubů koalice, kteří o tom jednají. „Vím ale, že úplná shoda k jednotlivým funkcím, které ty karty mají mít, zatím není," dodala.

Premiér měl podle Peckové právo vyjádřit stanovisko. „Myslím ale, že by se zatím žádný z těch názorů neměl pouštět na veřejnost. Právě proto, že zatím ta shoda úplná není a ta jednání neskončila. Pokračují dál," konstatovala poslankyně a členka výboru pro sociální záležitosti. „Názory se různí. Neznamená to ale, že se bouchlo do stolu a odešlo se od něj, protože by nebyla cesta, jak to řešit," dodala Pecková.

Blbý nápad, říká politolog

Politolog Bohumil Doležal záměr ministra Drábka nehodnotí kladně. „Ten blbý nápad se sociálními kartami," zlobil se pro ParlamentníListy.cz Doležal. Rozumností tohoto kroku si politolog zdaleka není jistý. „Jsem totiž také důchodce," upřesnil.

Doležal sám žil dlouho ve vesnici, která čítala zhruba 1700 obyvatel, proto hned uvedl příklad z vlastní zkušenosti. "Prosím vás, vždyť tam nebyl jediný bankomat. Jak to tam chtějí řešit? To budou ti lidé jezdit do nejbližšího města Kolína autobusem, aby si tam vyzvedli důchod z bankomatu," rozčílil se. Premiérově kritice záměru se nedivil.

A najednou byla spousta věcí jinak

Jak už bylo řečeno, celá kauza se „rozhořela" na základě článku v Mladé frontě Dnes, kde ministr Drábek představil svůj „karetní" program se vší tvrdostí, naprosto bez výjimek, které prý podle ministra Drábka nemají smysl.

Za všechno se podle článku v MfDnes mělo platit jako za nadstandard. Výjimkou měly být tři věci - jednou za měsíc vybrat peníze, kdykoliv se zeptat na zůstatek a přijmout peníze od státu. Za vše ostatní měly být citelné poplatky. To, co vyřkl ministr Drábek naprosto exaktně, bylo, že se v případě starobních důchodů jedná o druhou část reformy, která má začít platit od roku 2013. Výjimky nepřipustil ministr podle článku žádné.

Překvapením pak musel být pro řadu politiků materiál vydaný na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí, z něhož vyplývá, že ministrovi bylo špatně rozuměno a že spousta věcí je vlastně jinak.

Celé prohlášení:

MPSV: Reakce na nepřesné informace k zavedení sociální karty pro výplatu důchodů


Ministerstvo v prohlášení uvedlo, že výběr peněz rozhodně nebude vázán na speciální bankomaty, ale na 3500 bankomatů, které jsou v České republice běžné.
Osoby upoutané na lůžko nebo lidé překračující určitý věk budou dostávat důchody domů i nadále. Zatím nebyla vyhlášena soutěž na společnost, která by tuto službu umožňovala. Navíc není jasné, jaká bude věková hranice. Nikdo se ale nemusí obávat, že bude muset za sebe posílat kohokoli k bankomatu pro svoje peníze.

Ostatní důchodci si ale také budou moci nechat doručit své peníze domů. Služba ale nově bude zpoplatněna. Podle ministerstva to ale nebude částka vyšší než v řádech korun. Také převod peněz z účtu speciální karty na účet seniora bude možný - ten ale bude zdarma.

reklama

autor: adr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…