Důchodci v exekuci snadno a rychle. Geniální metody, jak je zničit

20.09.2011 4:42

Podomní problém v Česku je problém. Ačkoli se jím u nás živí stovky lidí, pověst tomuto řemeslu, jež tak krásně kdysi vylíčil Ota Pavel v jednom ze svých románů, kazí nepoctivci, kteří se za prodejce často jen vydávají. Zejména staré osamělé lidi pak okradou, či je v "lepším" případě podvedou smlouvou, z které není možno uniknout bez vysokých finančních sankcí. V některých městech a obcích proto došla vedením radnic trpělivost a podomní prodej zakázaly. Přesto podvedených lidí neubývá.

Důchodci v exekuci snadno a rychle. Geniální metody, jak je zničit

Předvádějí tak sady nádobí, nože, příbory, nejrůznější vysavače, kosmetiku a další zaručeně skvělé a technicky jedinečné zboží. Jsou dobře vycvičeni, a tak mistrně zvládají obchodní tahy, kterými se snaží zlákat zákazníka ke koupi. A nutno dodat, že neprodávají jen v domovech, ale třeba i na "výhodných" zájezdech, na které si opět zvou nejčastěji seniory.

Zlákat přitom umí už samotná taková pozvánka. "Přijďte, dostanete mobilní telefon, večeři, zájezd za nízkou cenu včetně hodnotného daru," bývá na ni uvedeno. Zda slibovaný dárek skutečně dostane dotyčná osoba jen za to, že přijde, se ale dozví až na předváděcí akci (která se může konat i u něj doma).

Čtěte také:


"Velmi častou taktikou je také oznámení o výhře. Až na místě však zákazník zjistí, že pro dosažení výhry je nutné uzavřít velmi nevýhodnou kupní smlouvu. Lidé se přitom často nechají přemluvit, s nákupem nakonec souhlasí a smlouvu uzavřou," uvádí k problematice pro ParlamentníListy.cz Jan Votočka, mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů (SOS).

Vloudit se do bytu je snadné, a nemusí jít vždy jen o seniory

Prodejci, kteří předvádějí a nabízejí zboží přímo v bytech, se za dveře snadno vloudí většinou s jinou chytrou taktikou.

"Máme na vás kontakt od vašeho dobrého známého. Ten si zboží koupil a má nyní šanci získat výraznou slevu, když si necháte zboží nezávazně předvést i vy," zní finta, na kterou většina lidí kývne. Připravit přítele o slevu by přece mohlo dobré vztahy pokazit. Jestliže však člověk tuto nabídku přijme a prodejce k sobě domů pozve, měl by vědět, že zakoupené zboží již nebude moci vrátit.

"U smluv, u nichž si spotřebitel výslovně sjedná návštěvu dodavatele za účelem objednávky, neplatí, že má právo od smlouvy odstoupit do 14 dnů bez udání důvodů," upozorňuje mluvčí SOS.

A pozor - obchodní triky používají prodejci i při samotném podpisu kupní smlouvy. Zpravidla vždy vytvoří takovou situaci, aby byla smlouva rychle podepsaná a nebyl čas si ji pročíst. Až doma pak dotyčná osoba zjistí, že udělala často osudovou chybu.  

Poradna Věcí veřejných je takovými případy zahlcená. Hlavně před Vánocemi

V právnické bezplatné poradně Věcí veřejných, kde před časem dělaly ParlamentníListy.cz reportáž, případy podvedených lidí od různých nepoctivých prodejců znají velmi důvěrně a ve značném množství.

Čtěte také:


"Hlavně před Vánocemi řešíme často vždy nebývalý nárůst žádostí o radu z řad převážně seniorů, kteří naletěli různým nabídkám při podomním prodeji i předváděcích akcích. Musím přiznat, že mě to samotnou zaráželo, kolik lidí takový problém tíží. A samozřejmě také praktiky těch společností. V mnoha případech se nám ale nakonec podařilo klientům vyřídit návrat peněz ještě do Vánoc," uvedla tehdy jako jedno z nejrozšířenějších trápení lidí, kteří se odhodlají, ať už osobně nebo telefonicky, obrátit na poradnu Věcí veřejných, vedoucí poradny, Zuzana Dufková. Konkrétní případ uvést ParlamentnímListům.cz nechtěla vzhledem k tomu, že pomoc je věcí anonymní a poradna ctí právo klientů na to, že o jejich trablích není informována další strana. 

Europoslankyně pořádala semináře: Nekalé obchodní praktiky vůči seniorům

Olga Sehnalová (ČSSD), poslankyně EP, zase proti problému bojovala v průběhu letošního května v několika městech Zlínského kraje cyklem seminářů, které by měly nekalé praktiky umět včas odhalit a bránit se jim. A uvedla jeden poměrně typický příklad toho, co se často stává.

Příklad z praxe: Paní Jiřině je 80 let a dosud se úspěšně vyhýbala všem nástrahám předváděcích akcí a podomním prodejům. Když ale dostala pozvánku na autobusový zájezd za velmi příznivou cenu, na výlet se vypravila.

Místo návštěvy pamětihodností však skončila na několik hodin v nevytopeném sále restaurace. Jak potom vyprávěla, když se na ni obchodní zástupci soustředili, pocit zimy a osamocení ji přiměl ukončit své trápení, a proto za příslib okamžitého odvozu domů bez přečtení podepsala kupní smlouvu na zboží v celkové hodnotě 19 990 korun. Na místě zaplatila první zálohu ve výši tisíc korun, doma po převzetí zboží další čtyři tisíce s tím, že zbytek částky doplatí v co nejkratší době.

Ve zmatku a rozrušení z vyvíjeného nátlaku si bohužel nezkontrolovala, že jí nebylo předáno veškeré zboží uvedené na kupní smlouvě. Stejně tak nemá potvrzení o zaplacení druhé čtyřtisícové zálohy. Pokusila se sice odstoupit od smlouvy v zákonné lhůtě 14 dnů, ale vzhledem k tomu, že nemůže vrátit veškeré na smlouvě uvedené zboží a nemá ani potvrzení o zaplacení oněch čtyř tisíc korun, jsou její naděje na úspěch mizivé.

Může se sice obrátit na Sdružení obrany spotřebitelů, případně by mohla oslovit i právníka či alespoň výše uvedenou bezplatnou právní poradnu. Přesto musí počítat s tím, že vše skončí pro ni debaklem. Pro seniora to bývá velmi bolestná zkušenost.

Čtěte také:


Nejen podvodníci, ale i zloději

Své o podomních prodejcích ví i policie. Dost často totiž musí vyšetřovat případy, kdy se senior stane obětí zlodějů, vydávajících se za prodejce čehokoli. Není výjimkou, že jim seberou i jejich celoživotní úspory.

"Policie opakovaně varuje spoluobčany především staršího věku, aby do svých domovů, kde jsou sami, nevpouštěli podomní prodejce. Do bytu vpusťte pouze ty, které dobře znáte. Předejdete tímto nepříjemnostem spojeným s krádežemi," varují opakovaně policejní mluvčí. Přesto případů neubývá.

V některých obcích je zákaz podomního prodeje

Přibývající nárůst případů okradených či podvedených v několika obcích v Česku nadzvedl vedení místních radnic natolik, že podomní prodej vyhláškou zakázaly. Zákaz tak platí třeba v Otrokovicích, ve Vizovicích, Šternberku, Olomouci či Uničově.

I podomní prodej či prodej na různých akcí se podílí na nárůstu exekucí

Vše má ještě i další velmi vážný dopad. Pokud se seniorovi, ale i jiné osobě, jež naletí na nepoctivé praktiky prodejců, nepodaří úspěšně bránit úředně či soudně, jednoho dne k němu dorazí exekutor. Podle statistik přitom v Česku razantně narůstá právě i počet důchodců, kteří se dostali do dluhů a ze starobní penze jim peníze nemilosrdně odebírá exekuční srážka na splácení závazků věřitelům.

A jak dodávají inkasní společnosti, které vymáhají dluhy, důchodci se do finančních problémů dostávají nejčastěji kvůli vysokým účtům za telefon. Ale obvyklou příčinou jejich zadlužení je pak i to, že se nechají zlákat právě ke koupi předraženého zboží od podomních prodejců či na prodejních akcích.


Samotný systém přímého prodeje odsoudit zcela nelze, má tradici

V loňském roce si podomním a přímým prodejem vydělávalo přes 221 tisíc Čechů. Nejčastěji nabízeli kosmetiku a vysavače. Za zboží, které jim tito prodejci nabídli přímo v jejich domovech, lidé utratili téměř čtyři miliardy korun.

V porovnání s rokem 2009 však klesla hodnota zboží, které prodala šestice společností sdružených v Asociaci osobního prodeje (AOP), o 20 milionů na 3,87 miliardy korun. „K poklesu došlo v důsledku změny nákupního chování obyvatel kvůli recesi, která se projevila v menším apetitu utrácet," řekl Mirek Kopřiva, šéf AOP a generální ředitel Oriflame v ČR.

I když loni mírně klesly celkové tržby asociace, vzrostl počet prodejců o tři tisíce na téměř 221 500 osob. K meziročnímu nárůstu počtu prodejců došlo podle odborníků díky většímu zájmu lidí si přivydělat či podnikat bez finančních investic.

Jak nenaletět

  • Nedůvěřujete neznámým lidem
  • Nepouštějte cizí osoby do domu nebo bytu
  • Jednejte s nimi pouze před dveřmi nebo přes okno
  • Nevěřte každému, kdo vás za dveřmi žádá o možnost si zatelefonovat, použít WC či o jinou pomoc
  • Zaměstnance různých firem, jako elektrikáře, plynaře telefonní mechaniky apod., pouštějte pouze v případě, že jste si je sami objednali nebo tyto organizace vám předem návštěvu oznámily. To se týká i zaměstnanců sociálního zabezpečení. Tito pracovníci se musí prokázat příslušným průkazem
  • Pokud k vám cizí lidé přijedou vozidlem, pokuste se zapamatovat barvu a poznávací značku, popřípadě si ji zapište
  • Nabídku zboží od podomních prodejců, pokud o ni máte zájem, si prohlédněte pouze venku, neboť tyto osoby, pokud je vpustíte do domu, se dopouštějí krádeží
  • Nepřechovávejte doma větší finanční hotovost
  • Máte-li podezření, že se děje cosi podezřelého, zavolejte okamžitě na bezplatnou linku policie 158  


Čtěte také:



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru 
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …