Důchodcům kradli jídlo přímo z talíře. Ředitelce hrozí smrtí

30.11.2011 10:26

Některé zaměstnankyně Domova seniorů Dobrá Voda u Českých Budějovic kradly důchodcům jídlo z talířů a nosily si ho domů. Ředitelka Jana Zadražilová tak v krátké době už přišla svou pečlivostí na druhé takové závažné porušení. Před časem načapala sestry, jak při noční směně spaly. Některé okamžitě vyhodila, jiné sesadila na nižší post.

Důchodcům kradli jídlo přímo z talíře. Ředitelce hrozí smrtí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

Teď přišla Jana Zadražilová, která díky důsledným kontrolám se snaží chránit obyvatele před hyenami v modrobílých pláštích, kritice ze stran zaměstnanců a také výhrůžkám.

Ředitelce vyhrožují likvidací

"Rozhodně se nenechám zastrašit, ani když mi někdo zablokoval auto, nebo mi vyhrožoval likvidací. V kontrolách budu pokračovat nadále, protože to, co jsem zjistila, je nejen šokující, ale prostě naprosto proti všem zásadám péče o staré a nemocné lidi," uvedla Jana Zadražilová.

SLEDUJEME témata: vládní reformy a důchodová reforma 

Ředitelka spolu s kolegyní udělala po předchozím podezření a varování kontroly u 20 zaměstnanců. U čtyř z nich zjistila, jak okrádají klienty. Souběžně s tím si na menší porce stěžoval i jeden z obyvatel.

Deset salátů, šunky i mléko. To vše si nosili domů

"U čtyř zaměstnanců jsme v taškách objevili jídlo, které někteří ze zaměstnanců doslova utrhli od úst seniorům. Jedna zaměstnankyně si dokonce nesla deset salátů, několik balíčků šunky, mléko a pečivo," řekla ke kontrolám tašek ředitelka. Obdobné množství se našlo v taškách i u dalších tří zaměstnanců.

Zlodějky ven

Se všemi zlodějkami rozvázala Jana Zadražilová okamžitě pracovní proces a zvažuje, že věc předá policii.

"Jsem zastrašována, ale rozhodně se nevzdám a budu dělat kontroly dál. Nedovolím, aby tu někdo okrádal nevinné a bezbranné staré lidi, považuji to za hyenismus. Myslím si, že těch, co kradli, bylo více, ale stihli se varovat. Proto budu teď ještě daleko důslednější, a nejen v otázce jídla nebo spánku při nočních směnách," podotkla ředitelka.

Zaměstnanci domova seniorů se nechtějí ke kauze vyjadřovat. Pouze jedna ze sester pro ParlamentniListy.cz řekla, že Jana Zadražilová je hodně svérázná a ostrá, co se týče chování ke svým podřízeným.

  • Jím jen suché housky a cibuli, napadla důchodkyně Drábka u Jílkové

  • S důchodovou reformou budou ještě problémy, shodli se odborníci 

  • Lidé se obávají reformy a odcházejí do předčasného důchodu. Stojí to miliardy

  • Třicátníci si na důchod ochotně uspoří v soukromých fondech 

  • "Na druhou stranu ji chápu, musí mít autoritu. A jestli je pravda to, na co přišla, pak má moji podporu. Nebyla jsem u toho a nikdy bych si nedovolila cokoli komukoli vzít. Je to ostuda a obávám se, aby příbuzní nechtěli své maminky, babičky, tatínky či dědoušky přemístit do jiného zařízení," dodala pracovnice v pečovatelské sféře domova.

    Ředitelka má podporu u seniorů a ti ji fandí. Hovoří o ní jako o spravedlivé, i když přísné ženě, která si ale nenechá nic líbit a vyžaduje po zaměstnancích perfektní práci a především kvalitní přístup.

    Kraj šéfku chválí

    Zadražilová má podporu i Jihočeského kraje, který kvituje, že na krádeže jídla a předtím na porušení pracovních povinností, když sestry na noční spaly, sama přišla.

    "Takové případy asi nejsou v domovech seniorů zcela ojedinělé, ale o to více si ceníme velmi kvalitního a nekompromisního přístupu k těm, kteří porušují své povinnosti a ještě se chovají v rozporu se zákony i etikou. Snad to, že vyhodila viníky, bude výstrahou pro ty, kterým podobná krádež zatím prošla," doplnila náměstkyně jihočeského hejtmana pro sociální věci Ivana Stráská (ČSSD).

    Domov seniorů Dobrá Voda patří k největším v kraji a jako jeden z mála se dokáže postarat i o lidi s Alzheimerovou nemocí. Před časem, než ředitelka Zadražilová nastoupila, vedl domov bývalý sekretář českobudějovického biskupa Josef Hes. Právě pod jeho vedení byly v domově problémy a údajně podle některých informací i finančního charakteru. Tehdejší ředitel musel okamžitě odejít a dnes to hlavně obyvatelé zařízení vnímají jako krok správným směrem. Ředitelce v jejím boji o slušnost a zásady drží palce.

    Ministerstvo práce a sociálních věcí sice počet zařízení, která si na nevyhovující chování personálu stěžovala, eviduje, v úterý však zde nebyl k zastižení žádný z inspektorů, který by mohl o jejich počtu podat kompetentní informace.

    Čtěte více:
    ČSSD apeluje na vládu, aby stávající podobu vládní reformy penzí nespouštěla
    Snížení penzí lze obejít trikem s předčasným důchodem
    Taková nenávist. "Prasata v žitě" nemohou Kalouska vystát
    O důchodové reformě by se mělo rozhodnout referendem, volá Facebook

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Radek Kraus

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…