Důchodové a sociální reformy prošly: Opozice ale zatínala pěst

09.09.2011 14:08

Poslanci dnes hlasovali o zákonech, které jsou páteří vládních reforem – na stolech měli zákony důchodové a sociální. Všechny normy si koalice sice odhlasovala, ovšem opozice - a to zvláště ČSSD - je tvrdě kritizovala nejenom ve sněmovně, ale i na pozdějším brífinku. ČSSD obvinila vládu, že důchodovou reformou tuneluje lidem penze. Kvůli novele sociální, kde jsou obsaženy tvrdší podmínky pro výplaty v nezaměstnanosti, se prý socialisté dokonce obrátí na Ústavní soud.

Důchodové a sociální reformy prošly: Opozice ale zatínala pěst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka ve sněmovně

Stohy materiálů a hned několik balíků zákonů - tak to dnes vypadalo ve sněmovně. Poslanci opozice sice ráno na chvíli blokovali první zákon penzijní reformy, kde se jedná o zavedení druhého pilíře, tedy takzvaného opt-outu, ale sotva tento zákon dolní komorou koalice protlačila, „jelo" to v dolní komoře už jako po másle. Zákonodárci totiž během tří a půl hodin stihli odhlasovat všechny zákony, tvořící páteř důchodové a sociální reformy.

Související:

Opozice i koalice pak dokonce stihly uspořádat i brífinky. Na obou táborech ale zazněly úplně opačné názory: Zatímco vládní trojka složená z ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a premiéra Petra Nečase (ODS) hovořila o úspěchu, ČSSD zastoupená převážně stranickým šéfem Bohuslavem Sobotkou pak o propadáku a útoku vlády na peněženky lidí.

Dnes také ve sněmovně:

ČSSD nesouhlasí totiž zvláště s penzijní reformou a dnes kvůli svému NE dokonce do dolní komory přišla s velkou bílou plachtou, aby dala najevo, že nesouhlasí s tím, co vláda obyvatelům Česka připravila. Na plachtě bylo napsáno: "Stop vládě, která tuneluje lidem penze."

Toto není vůbec reforma, je to okrádání lidí

Podle ĆSSD se totiž zvláště zavedením druhého pilíře, tedy takzvaným opt-outem, oslabí státní penzijní systém a praxe bude výhodná jen pro lidi s vyššími příjmy. „Je to vznik příležitosti pro soukromé fondy a není to důchodová reforma," hřímal dnes Bohuslav Sobotka za sněmovním pultíkem. To samé pak zopakoval na brífinku.

„Lidé budou mít nyní kvůli stagnaci ekonomiky hluboko do kapsy a vláda, pokud spustí druhý pilíř, pak s nimi provede velký hazard. Já jsem vládu prosil ve sněmovně, aby  účinnost druhého pilíře odložila do roku 2015 a možná i do roku 2016, ale nestalo se tak," připomněl Sobotka mimo jiné na brífinku.

 "My se obáváme, že skutečně dochází k tunelování penzí. Je to poprvé, kdy se v této zemi privatizuje část státního důchodového systému," konstatoval také Sobotka.

Čtěte více:

„Nepotřebujeme nyní zavádět druhý pilíř, s penězi občanů tak budou nyní soukromé firmy spekulovat na burze," hřímal dále Sobotka. Pokud podle něj ČSSD v budoucnu vyhraje ve volbách, pak se strana spolu s komunisty postará o to, aby druhý pilíř důchodové reformy byl zrušen nebo výrazně upraven.

Vstupujete do práv lidí garantovaných Listinou práv a svobod

Sobotka také cupoval návrhy kolem podpor v nezaměstnanosti -  jejich vyplácení totiž nyní bude ztíženo především pro ty nezaměstnané, kteří přijdou o práci a během dvou měsíců jinou rychle neseženou.

Více zde:

Podle jiného mustru se také budou vyplácet sociální dávky. Sobotka zdůraznil, že i tady sociální demokraté proti tomu hlasovali.

„Vstupujete do práv lidí garantovaných Listinou práv a svobod. I toto předložíme Ústavnímu soudu, neboť lidé mají právo na příspěvky v nezaměstnanosti. A to zde hovořím o lidech krátkodobě nezaměstnaných," uvedl dále předseda ČSSD.

„Po dvou měsících přijde Drábek se svými dvěma měsíci...To je  absolutně chybné rozhodnutí vlády, kdy to i naráží na reálný život," uzavřel Sobotka.

Naopak premiér a především ministr Drábek zopakovali, že lidé se rozhodně nemusejí bát toho, že by přišli o cokoliv díky druhému pilíři reformy.

„Chtěl bych ubezpečit, že vklady klientů budou chráněny. Budou to zdravé společnosti a zdravé fondy a rozhodně se nejedná o privatizaci veřejného sektoru. Finanční prostředky,  které budou mít klienti na účtech penzijních fondů,  zůstávají prostředky veřejnými," ubezpečoval na brífinku především ministr financí Miroslav Kalousek.

Jaromír Drábek se pak vyjadřoval k výplatám sociálních dávek a mimo jiné zmínil, že všechny zákony kolem výplat dávek veřejný systém jen zeefektivní, neboť agendy budou obsluhovány na jednom místě a bude to pro stát i levnější.

„Praxe to po prvním lednu ukáže," uzavřel Drábek.

Lidé si budou moci převádět tři procentní body

Předlohy důchodové reformy předpokládají, že v druhém pilíři si lidé budou moct na individuální účty u soukromých penzijních společností převádět ze státního průběžného systému tři procentní body ze sociálního pojištění. Podmínkou bude, že si k nim přidají ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.
    

Souhrn tří předloh sociální reformy pak zavádí změny v systému sociálních dávek, v pravidlech pro podporu v nezaměstnanosti a ve vyplácení dávek zdravotně postiženým lidem. Novely mění například rodičovský příspěvek, podmínky výplaty příspěvku na bydlení a podmínky pro podporu v nezaměstnanosti.

Související:

Do zprostředkování práce zapojí pracovní agentury. Změnit by se měla pravidla pro zaměstnávání zdravotně postižených. Sjednotit by se mělo několik dávek pro handicapované na dvě - na mobilitu a na pomůcky.

 Sledujeme téma penzijní reforma

Související:

Čtěte také:

Co znamená zavedení druhého pilíře?

Lidé si budou moci z 28 procent hrubé mzdy odváděné na sociální pojištění převádět na individuální účet u soukromých penzijních společností tři procentní body. Podmínkou ale je, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

 
Bude to povinné?

Ne. Účast v druhém důchodovém pilíři bude dobrovolná, nebude ji ale možné zrušit. Lidé se budou moci pro vstup do druhého pilíře rozhodnout do dovršení 35 let věku, starší 35 let se budou muset rozhodnout do konce roku 2012. Současných důchodců se druhý pilíř netýká.

Kolik bude fondů?

Penzijní společnosti budou spravovat svěřené peníze ve čtyřech fondech - fondu státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém. Fondy se liší mírem rizika a výnosů. Svěřené příspěvky a majetek společností budou ale odděleny. Podle vlády tak lidé o své úspory - když fond zbankrotuje - nepřijdou.

Jak se budou naspořené peníze vyplácet

Po dosažení důchodového věku se lidé budou moci rozhodnout pro výplatu naspořené částky buď formou doživotní penze, případně formou doživotní penze s pozůstalostní penzí na tři roky, nebo formou výplaty renty po dobu 20 let. V případě úmrtí střadatele bude naspořená částka předmětem dědictví.

Státní penze se nezmění

Základní výměra důchodů z prvního, státního průběžného pilíře, zůstane stejná, a to aniž by si člověk spořil ve druhém pilíři.

Změní se ale výše příspěvků

V rámci současného penzijního připojištění se také změní výše státního příspěvku. Lidé za příspěvek minimálně 300 korun (v současnosti lze příspěvek získat už při spoření ve výši 100 korun měsíčně) mají dostávat od státu měsíčně 90 korun. Za úspory nad 300 korun by za měsíc obdrželi 90 korun a 20 procent ze spořené částky. Při úspoře 1000 a korun a více budou od státu měsíčně dostávat 230 korun.

Maximální výše státního příspěvku na penzijní připojištění se tak má zvýšit až na 2760 korun ročně. V současnosti je to 1800 korun za rok.

Sociální reformy přinesou změny v systému sociálních dávek, ve vyplácení dávek zdravotně postiženým a zpřísní pravidla pro výplatu podpory v nezaměstnanosti. Co je obsahem:

Reforma má podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) snížit administrativu, zvýšit klientský komfort, přitvrdit boj proti nelegální práci a zvýšit motivaci nezaměstnaných pracovat. Opozice ale mluví o asociálnosti a o přihrávání obchodů bankám a pracovním agenturám.  
Různé sociální dávky bude podle předloh nově vyplácet jen úřad práce. Lidé je budou moci čerpat rovněž prostřednictvím sociální karty. Karta bude identifikátor, výslovně dobrovolné bude její využití jako platebního nástroje. Výjimku budou moci tvořit lidé, kteří by zneužívali dávky v hmotné nouzi. V běhu už je soutěž na banku, která bude karty obhospodařovat.
Nová pravidla se budou novelou zákonů o pomoci v hmotné nouzi, o sociálních službách a o státní sociální podpoře se týkat například čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči. Celková výše rodičovského příspěvku se při dvouleté, tříleté a čtyřleté variantě sjednotí na 220.000 korun. Srážku ve výši asi deset procent mohou čekat lidé, kteří nebudou posílat starší dítě do školy.
Příspěvek na péči se sice bude dál dávat postiženým lidem "na ruku", změní se však pravidla pro jeho poskytování. Podle opozice kvůli tomu někteří lidé ze systému vypadnou, dalším se dávky sníží. Novela však zvýší příspěvek dítěti ve druhém stupni postižení z 5000 na 6000 korun.
 U příspěvku na bydlení se jeho vyplácení omezí na sedm let během deseti let. Výjimku budou mít například lidé nad 70 let. Příspěvek budou moci úřady vyplácet přímo pronajímateli.
 Novela zákona o zaměstnanosti počítá například s úpravou odpracované doby, která je podmínkou pro získání podpory v nezaměstnanosti. Doposud museli mít lidé odpracováno 12 měsíců za poslední tři roky, nově budou muset odpracovat stejný počet měsíců za roky dva. Do systému se budou moci nově zapojit i lidé, kteří pracují při studiu a platí pojistné.
 Lidé budou moci dostat po dvou měsících po registraci na úřadu práce nabídku veřejně prospěšných prací nebo veřejné služby v rozsahu až 20 hodin týdně. Pokud ji uchazeč o zaměstnání bez vážných důvodů odmítne, bude vyřazen a nebude dostávat podporu v nezaměstnanosti. Podle ČSSD jde o protiústavní opatření, protože se týká i krátkodobě nezaměstnaných. Ústava podle sociálních demokratů právo na podporu zaručuje. Proto budou chystat stížnost k Ústavnímu soudu. Novela dále uvádí, že až po půl roce se bude moci přihlásit na úřad práce člověk, jenž dá bez vážného důvodu výpověď z místa, které mu úřad před tím zprostředkoval.
Předloha zpřesňuje převod zprostředkování zaměstnání z úřadů práce na pracovní agentury. Agentury získají za každého uchazeče 5000 korun, za jeho umístění 1250 korun. Pokud uchazeč vydrží v zaměstnání alespoň šest měsíců se smlouvou na dobu neurčitou, získá agentura ještě dalších 500 korun. Novela rovněž mění pravidla pro zaměstnávání zdravotně postižených a zpřísňuje postih za nelegální zaměstnávání.
Novelou zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením se několik dosavadních dávek se sloučí ve dvě - na mobilitu a na pomůcky. Příspěvek na mobilitu bude 400 korun měsíčně. Mezi pomůcky patří například automobil. Žadatel dostane v tomto případě 200 tisíc na deset let.
Součet všech příspěvků na pomůcky by nesměl v pěti letech překročit 800.000 korun. Příspěvek nebude stát dávat na stropní zvedací systémy, schodišťové plošiny a schodolezy. Bude je půjčovat a budou zůstávat ve státním majetku.
Žadatelé o příspěvky se budou muset nechat vyšetřit posudkovým lékařem správy sociálního zabezpečení. Novela zavede odlišná kritéria.


    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…